Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Eső, köd, sár, defektek vég nélkül, és 6/8 szakaszgyőzelem a fiatal finn neve mellett, így lehet röviden összefoglalni a horvát verseny pénteki napját.

Rovanperä kihasználta, hogy elsőként mehetett a még nem túl sáros utakon, az első gyorstól kezdve diktálta a tempót és hiba nélkül teljesítette a napot, előnye már-már megnyugtató több, mint egy perc.

Egész éjjel esett a mai pályákon az eső, és délelőttre is csak mérséklődött, így várható volt, hogy csúszósak lesznek az utak, amin a felhordott sár csak rontott, így aztán elkezdődhetett a helyenként borzalmas aszfaltminőségű utakon a defektvadászat (legalább 11 defektről tudunk, ami a Rally1-es autókat illeti, Greensmith és Loubet is a sok defekt miatt kellett kiálljanak).

A dobogó második, illetve harmadik fokát jelenleg Neuville és Tänak foglalják el, de ők már nem úszták meg a napot komolyabb problémák nélkül. Neuville a nap feléig még úgy is jól tartotta magát, hogy folyamatosan párásodott a szélvédője, és már a harmadik kanyarban lecsúszott az útról. A napközbeni szervizbe menet azonban leesett az ékszíj a generátorról, amit kicseréltek, de 800 méterre a szerviztől megint leesett, ahonnan pedig kénytelenek voltak betolni az autót a szervizbe. Az eredmény 4 perc késés, illetve 1900€ büntetés, mivel a szerelés után egy 80-as zónában 156 km/h-s sebességgel „haladtak”. Tänak ma is a hibriddel küzdött, illetve defektje is volt, neki is, de így is maga mögött tudta tartani az egyetlen mai célt elérő Fordot.

A Ford táborban Breen teljesítménye adott okot a reményre, miközben a többiek nem igazán villantották meg a tudásuk legjavát. Loubet már a harmadik szakasz után ki kellett álljon, mert addigra három defektet gyűjtött be, Formaux ugyanezen a szakaszon esett ki, lecsúszott az útról, míg Greensmith a délelőtti defektjét délután hárommal egészítette ki, ami után természetesen nem fejezhette be a napot.

Rovanperä csapattársai sem voltak túl szerencsések Evans két defekt miatt került nagy hátrányba, Lappi már az első gyorsot se tudta teljesíteni, a jobb első felfüggesztését ütötte ki pár kilométer után míg Katsuta önbizalom nélkül ment a saras körülmények között és szintén defektekkel kellett megküzdjön.

A WRC2-ben Yohan Rossel (Citroen) vezet Gryazin (Skoda) és Camilli előtt. A WRC3 openben a finn Sami Pajar vezet 14(!) perccel, második helyen a magyar László Zoltán – Kürti Tamás páros áll, őket a hazai színekben induló Ivica Siladic – Jasna Durak duó követi.

A másik magyar páros, Bútor Róbert – Tagai Róbert vezetik a RC4 kategóriát (8-ból hét szakaszgyőzelemmel) az osztrák Kramer és a horvát Ravenscak előtt.

Szombaton újabb 5 szakasz – és az előrejelzés szerint kevesebb eső, mint a mai napon – vár a mezőnyre.

További híreink a rally világából