Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Harri Rovanperä 2001. február 11-én a Svéd Rallyn megszerezte pályafutása egyetlen futamgyőzelmét a Peugeot 206 WRC-vel. Most fia, Kalle tudott diadalmaskodni a havas viadalon.

Kalle Rovanperä csupán négy hónapos volt, amikor édesapja 2001-ben megnyerte a Svéd Rallyt. A hétvégén a Toyota Gazoo Racing fiatal finn pilótája remek formában autózott, és pályafutása harmadik futamgyőzelmét ünnepelhette Svédországban. Rovanperä már a shakedownon megvillantotta tudását, és a leggyorsabb időt autózta a Toyota GR Yaris Rally1-el. A tizenkilenc gyorsasági szakaszból hatot megnyert és végül 22 másodperccel végzett Thierry Neuville előtt. Rovanperä ennek a sikerének köszönhetően a bajnoki tabella élére ugrott, ahogy csapata, a Toyota Gazoo Racing is megelőzte a pontversenyben az M-Sport Ford WRT-t.  

„Nem gondoltam, hogy ilyen jók leszünk, főleg, hogy pénteken én takarítottam a szakaszokon.” -árulta el a 21 esztendős finn pilóta. „Keményen dolgoztunk, és a csapat is fantasztikus munkát végzett, az autó pedig tökéletesen működött. Most már sokkal magabiztosabbnak érzem magam a volán mögött. Most nincs sok kedvem ünnepelni, mivel ez egy nagyon nehéz időszak az ukrán emberek számára.”

A Toyota Gazoo Racing másik pilótája, Elfny Evans is remek tempóban versenyzett, azonban szombaton egy tíz másodperces időbüntetést kapott, vasárnap pedig a hófallal gyűlt meg a baja, így kénytelen volt feladni a futamot. Esapekka Lappi három év kihagyás után tért vissza a TGR-hez, és rögtön a dobogón tudott végezni. A finn versenyző 8,6 másodperccel maradt el a második helyen beérő Thierry Neuvilletől.
A WRC2-ben az Andreas Mikkelsen - Torstein Eriksen kettős diadalmaskodott a Toksport WRT Skoda Fabia Rally2 evo-jával. A norvég páros az összetettben a hetedik helyet szerezte meg.

A Svéd Rally végeredménye:
1. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1)   2:10:44.9
2. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)   +22.0
3. E.Lappi – J.Ferm (Toyota GR Yaris Rally1)   +30.6
4. T.Katsuta – A.Johnston (Toyota GR Yaris Rally1)   +2:19.4
5. G.Greensmith – J.ANdersson (Ford Puma Rally1)   +3:20.4
6. O.Solberg – E.Edmondson (Hyundai i20 N Rally1)   +5:39.4
7. A.Mikkelsen – T.Eriksen (Skoda Fabia Rally2 evo)   +7:11.1
8. O.Christian Veiby – S.Rune Skjaermoen (VW Polo GTI R5)   +7:34.3
9. J.Huttunen – M.Lukka (Ford Fiesta Rally2)   +8:14.2
10. E.Kaur – S.Simm (VW Polo GTI R5)   +8:24.8

A bajnokság állása két forduló után:
1. Kalle Rovanperä   46 pont
2. Thierry Neuville   32
3. Sébastien Loeb   27
4. Gus Greensmith   20
5. Sébastien Ogier   19

1. Toyota Gazoo Racing WRT   83 pont
2. M-Sport Ford World Rally Team   59
3. Hyundai Shell Mobis WRT   47
4. Toyota Gazoo Racing WRT NG   22

A bajnokság április 21-24. között a Horvát Rallyval folytatódik.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából