Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sébastien Loeb és Daniel Elena örökre beírták magukat a rally világbajnokság történetébe. A francia-monacói páros megannyi sikert ért el az elmúlt években, 2004 és 2012 között pedig zsinórban kilenc alkalommal hódította el a világbajnoki trófeát.

Loeb és Elena 1998-ban versenyzett először együtt a franciaországi Rallye National Epernay Vins de Champagne-on, ahol a negyedik helyen végeztek egy Citroen Saxo Kit-Car-ral. A rally vb-n 1999-ben mutatkoztak be, a következő évben a Sanremo Rallyn pedig már egy Xsara WRC-vel indultak, és Gilles Panizzi mögött a második helyen végeztek. 2002-ben megszerezték első futamgyőzelmüket a Német Rallyn, a következő években pedig további 78 alkalommal ünnepelhettek a pódium legmagasabb fokán. 2004 és 2012 között zsinórban kilenc alkalommal végzett a bajnoki tabella élén a Citroennel, ezzel Loeb és Elena a WRC történetének minden idők legsikeresebb párosa lett. 2019-ben és 2020-ban a Hyundai Motorsport színeiben indultak, utolsó versenyükön, a 2020-as Török Rallyn a harmadik helyen végeztek az i20 Coupe WRC-vel. Daniel Elena most bejelentette, hogy befejezi a WRC-s pályafutását, de továbbra is jó barátságot ápol Sébastien Loebbel.

„Egy új fejezet kezdődik az életemben.” –kezdte Elena. „Szeretnék más dolgokra is koncentrálni a rallyn kívül. Jövőre leszek 50 éves, és nem igazán tudok két dologgal foglalkozni egyszerre, ezt a feleségem, Anais is meg tudja erősíteni. Sébastiennel átbeszéltük a dolgokat, és közösen hoztuk meg ezt a döntést. Mindig is barátok voltunk az autóban, és továbbra is azok leszünk!”

Loeb a közelmúltban kipróbálta az M-Sport hibrid versenyautóját, a Ford Puma Rally1-gyet, és valószínűleg pár versenyen rajthoz is fog állni vele a WRC-ben.

„Együtt hoztuk meg ezt a döntést.” –árulta el Loeb. „Átbeszéltük, hogy jövőben valószínűleg rajthoz állok majd néhány versenyen, de ezt már nem közösen fogjuk csinálni. Ez egy olyan döntés volt, amit különböző okok miatt hoztunk meg. Daniel szeretne több időt fordítani a családjára, a gyerekeire, illetve az üzletére.”

Fotó: wrc.com

További híreink a rally világából