Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Thierry Neuville 2019 után ismét győzni tudott Spanyolországban. Elfyn Evans a második helyet szerezte meg a Toyota Yaris WRC-vel, csapattársa Sebastien Ogier pedig a negyedik lett, így majd csak Monzában fog eldőlni a bajnoki cím sorsa.

Utolsó előtti fordulójához érkezett a 2021-es rally világbajnokság. A Salou környékén megrendezett RallyRACC Catalunya programjában idén csak aszfaltos szakaszok szerepeltek. Pénteken hat gyorsasági várt a mezőnyre, amelyekből Elfyn Evans kettőt, Thierry Neuville pedig egy tudott megnyerni. A nap végén Neuville hét tizeddel állt az összetett élén Evans előtt, a harmadik helyen pedig a nyolcadik bajnoki címére pályázó Sebastien Ogier állt. Takamoto Katsuta rögtön az első szakaszon összetörte a Toyota Yaris WRC-jét, Ott Tänak pedig a negyedik szakaszon ütötte oda a Hyundai i20 Coupe WRC-jének a hátulját egy fához. A WRC 2-ben Eric Camilli vezetett Teemu Suninen és Erik Cais előtt. A WRC3-ban Emil Lindholmék álltak az élen a Skoda Fabia Rally2 evo-val, míg a Juniorok között Jon Armstrongék vezettek.
Szombaton Thierry Neuville ott folytatta, ahol az előző napon abbahagyta. A Hyundai Motorsport belga versenyzője öt szakaszsikert is bezsebelt az i20 Coupe WRC-vel, és a nap végére 16 másodpercre növelte előnyét az őt üldözőkkel szemben. Neuvillet továbbra is a két Toyotás, Elfyn Evans valamint Sebastien Ogier üldözte. Dani Sordo egyenletes tempót diktált, és a negyedik helyen állt. A spanyol csupán 1,2 másodperccel maradt el Ogiertől. A WRC2-ben Camilli megőrizte a vezetést Suninen és Cais előtt. A WRC3-ban továbbra is Lindholm vezette, míg Kajetan Kajetanowicz feljött a kategória második helyére. Jon Armstrong a tizenegyes gyorson, a 19,17 kilométeres Querol - Les Pobles 2-n összetörte a Fiesta Rally4-et, így a finn Sami Pajari állt az élre a JWRC-ben.
Vasárnap Dani Sordo az összes szakaszt megnyerte az i20 Coupe WRC-vel, beleértve a Power Stage-et is. A spanyol pilóta ennek köszönhetően meg tudta előzni Ogiert, és a dobogó legalsó fokán ünnepelhetett a hazai közönsége előtt. A futamot Neuville nyerte meg, 24 másodperccel megelőzve Elfyn Evanst. A Top 10-be még Kalle Rovanperä, Gus Greensmith, Oliver Solberg, Nil Solans, Eric Camilli, és Nikolay Gryazin fért be. A WRC2-t Eric Camili nyerte meg Teemu Suninen és Erik Cais előtt. Mads Østberg a negyedik lett a Tagai Racing Technology által felkészített Citroen C3 Rally2-vel. A WRC3 kategóriát Emil Lindholm zárta az élen, míg a Juniorok között Sami Pajari diadalmaskodott.

A 56. RallyRACC Catalunya - Costa Daurada végeredménye:
1. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   2:34:11.8
2. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +24.1
3. D.Sordo – C.Carrera (Hyundai i20 Coupe WRC)   +35.3
4. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   +42.1
5. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +1:31.8
6. G.Greensmith – C.Patterson (Ford Fiesta WRC)   +4:17.3
7. O.Solberg – C.Drew (Hyundai i20 Coupe WRC)   +4:26.7
8. N.Solans – M.Martí (Hyundai i20 Coupe WRC)   +4:34.9
9. E.Camilli – M.Vilmot (Citroen C3 Rally2)   +9:49.4
10. N.Gryazin – K.Alekszandrov (Skoda Fabia Rally2 evo)   +10:05.9

A bajnokság állása a Spanyol Rallyt követően:
1. Sebastien Ogier   204 pont
2. Elfyn Evans   187
3. Thierry Neuville   159
4. Kalle Rovanperä   140
5. Ott Tänak   128

1. Toyota Gazoo Racing WRT   474 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   427
3. M-Sport Ford World Rally Team   187
4. Hyundai 2C Competition   52

A bajnokság utolsó állomásának Olaszország ad majd otthont. A FORUM8 ACI Rally Monza november 19-21. között kerül megrendezésre.

Fotó: Hyundai Motorsport

További híreink a rally világából