Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing walesi pilótája, Elfyn Evans nyerte a Finn Rallyt, míg a bajnoki cím fő várományosa, Sebastien Ogier csak az ötödik helyen ért célba.

A 2021-es rally világbajnokság tizedik fordulójának Finnország adott otthont. A 70. Secto Rally Finland szervezői tizenkilenc gyorsasági szakaszt jelöltek ki Jyväskylä környékén. Pénteken Craig Breen és Ott Tänak két-két részsikert könyvelhetett el, míg Takamoto Katsuta és Elfyn Evans egy-egy alkalommal tudott az élen végezni. Hat szakaszt követően a Hyundai i20 Coupe WRC-vel versenyző Breen állt az élen az összetettben, 2,8 másodperccel megelőzve észt csapattársát, Ott Tänakot.  A WRC 2-ben szintén hatalmas csata zajlott az első helyért Teemu Suninen, Mads Østberg, és Nikolay Gryazin között. Suninen három gyorsaságit is megnyert a Movisport SRL Volkswagen Polo GTI R5-ösével, és a hatodik szakaszon, a 19,75 kilométeres Oittila-n a kategória élére ugrott. A finn pilóta 8,2 másodperccel vezetett Østberg előtt. A WRC 3-ban finn dominancia volt. - Emil Lindholm jelentős előnnyel állt az élen Mikko Heikkilä, Teemu Asunmaa és Eerik Pietarinen előtt.

Szombaton újabb négy szakasz várt a mezőnyre. Evans és Tänak elképesztő formában autóztak. A TGR walesi pilótája öt részsikert is elkönyvelhetett, míg a WRC 2019-es bajnoka négy szakaszsikert ért el az i20 Coupe WRC-vel. A nap végén Evans 9,1 másodperes előnyt épített ki Tänakkal szemben, míg a harmadik pozícióban Breen tanyázott. A Toyotás Takamoto Katsuta a 22 kilométeres Päijälä 1-en, finn csapattársa, Kalle Rovanperä pedig a Patajoki 1-en hibázott. Oliver Solberg a hetes gyorson dobta el a Hyundai i20 N Rally2-t. Szerencsére a pilóta és navigátora, Craig Drew is sérülés nélkül szállt ki a felborult kocsiból. A WRC 2-ben továbbra is Suninen volt a leggyorsabb Østberg és Gryazin előtt. A WRC 3-ban Emil Lindholm hét szakaszsikert is bezsebelt, és több mint 1 percre növelte az előnyét az őt üldözőkkel szemben.

Vasárnap Evans tovább tudta növelni előnyét az összetettben, miután három alkalommal is első időt autózott a Yaris WRC-vel. A versenyt végül 14,1 másodperces előnnyel nyerte meg Tänak előtt, míg a dobogó legalsó fokára Craig Breen állhatott fel. A negyedik helyen Esapekka Lappi végzett, aki ezen a versenyen ismét egy Toyota Yaris WRC-vel indult. Sebastien Ogiernek Finnországban esélye volt megszerezni a nyolcadik vb címét, azonban csak az ötödik lett, így még nem dőlt el a bajnoki trófea sorsa.
A WRC 2-ben Teemu Suninen diadalmaskodott. A finn pilóta mellé Mads Østberg, és Jari Huttunen állhatott még fel a pódiumra. A WRC 3-ban hármas finn-siker született, Emil Lindholmnak, Mikko Heikkilänak, és Lauri Joonanak köszönhetően.
A Finn Rallyn egy magyar páros is rajthoz állt. A Szabó Zoltán – Szabó Krisztián kettős az abszolút 25. helyet szerezte meg az Eurosol Racing Team Hungary által felkészített Skoda Fabia Rally2 evo-val.

„Nagyon boldog vagyok, hogy összejött ez a győzelem.” –kezdte Evans. „Észtországban sokat küzdöttünk, ezért néhány változtatást eszközöltünk az autón a teszt során, aminek meg lett az eredménye. Pénteken jól teljesítettünk, szombaton pedig sikerült átvennünk a vezetést. Nagyon boldog vagyok, hogy a csapatom hazai versenyén sikerül győzelmet aratnunk. Mindig az a célom, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a versenyekből, így most már a Spanyol Rally koncentrálunk.”

A 70. Secto Rally Finland végeredménye:
1. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   2:19:13.7
2. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +14.1
3. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +42.2
4. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC)   +58.8
5. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   +2:54.4
6. G.Greensmith – C.Patterson (Ford Fiesta WRC)   +5:02.3
7. A.Fourmaux – A.Coria (Ford Fiesta WRC)   +6:22.9
8. T.Suninen – M.Markkula (Volkswagen Polo GTI R5)   +9:52.1
9. M.Østberg – T.Eriksen (Citroen C3 Rally2)   +10:07.8
10. E.Lindholm – R.Hämäläinen (Skoda Fabia Rally2 evo)   +10:52.8

25. Szabó Zoltán – Szabó Krisztián (Skoda Fabia Rally2 evo)   +40:43.5

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   190 pont
2. Elfyn Evans   166
3. Thierry Neuville   130
4. Kalle Rovanperä   129
5. Ott Tänak   128

1. Toyota Gazoo Racing WRT   439 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   378
3. M-Sport Ford World Rally Team   171
4. Hyundai 2C Competition   44

A rally világbajnokság következő fordulójának Spanyolország ad otthont. A RallyRACC Rally de España október 14-17. között kerül megrendezésre.

Fotók: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából