Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Kalle Rovenparä WRC-s pályafutása második sikerét aratta Görögországban. A Toyota Gazoo Racing fiatal finn pilótája 42 másodperces előnnyel nyerte meg az Acropolis Rallyt.

Görögország 2013 után látta ismét vendégül a rally világbajnokság mezőnyét. A verseny szervezői idén tizenöt gyorsasági szakaszt jelöltek ki Lamia környékén.
Pénteken Sebastien Ogier és Kalle Rovanperä két-két részsikert könyvelhetett el, míg Ott Tänak és Thierry Neuville egy-egy alkalommal tudott leggyorsabb időt autózni. Az embert és gépet egyaránt próbára tevő szakaszok már rögtön az első napon több versenyzőnek is gondot okoztak. Pierre-Louis Loubet például három defektet is összeszedett, majd a hatos gyorson, a 11,65 km-es Elatia-n lecsúszott az útról. Elfyn Evans Yaris WRC-jében a sebességváltó ment tönkre, Thierry Neuville Hyundaiában pedig szervó hiba lépett fel. A WRC 2-ben induló Mads Østberg hajtásproblémával küzdött, míg Oliver Solberg i20 Rally2-esében a felfüggesztés sérült meg.
Hat szakaszt követően Kalle Rovanperä állt az élen, 3,7 másodperccel Ott Tänak, és 3,9 másodperccel Sebastien Ogier előtt. A WRC 2-ben Marco Bulacia vezetett Andreas Mikkelsen és Nikolay Gryazin előtt, míg a WRC 3 kategóriát Chris Ingram uralta a Skoda Fabia Rally2 Evo-val.

Szombaton újabb hat szakasz várt a versenyzőkre. Rovanperä fantasztikus formában autózott és megnyerte az első négy gyorsot, aminek köszönhetően közel 40 másodpercre növelte előnyét az őt üldözőkkel szemben. A délután folyamán Ogier és Tänak is tudott szakaszt nyerni, de Rovanperä megőrizte a vezetést az összetettben. A WRC 2-ben Bulacia hatalmas csatát vívott az első helyért csapattársával, Andreas Mikkelsennel, és a nap végén csupán nyolc-tized választotta el őket. A WRC 3-ban Ingram visszacsúszott a harmadik helyre, és a Citroen C3 Rally2-vel induló Yohan Rossel vette át a vezetést.

Vasárnap három gyorsaságit kellett abszolválnia a mezőnynek. Rovanperä 14 másodpercet adott a mezőnynek az eső áztatta 23,37 kilométeres Tarzan 1-en, és így már 45 másodperccel vezetett Tänak előtt. A nap második távját Tänak húzta be, és így valamennyit faragott a hátrányából. A Power Stage-en szintén Rovanperä volt a leggyorsabb, így övé lett az extra 5 pont. A versenyt végül 42 másodperces előnnyel nyerte meg finn pilóta Ott Tänak előtt. A dobogó harmadik fokára a bajnokság éllovasa, Sebastien Ogier állhatott fel.
A WRC 2-ben a Toksport WRT házi csatáját végül Andreas Mikkelsen nyerte meg Bulacia előtt. A kategória bronzérmese Gryazin lett, aki első versenyét teljesítette az M-Sport Ford Fiesta Rally2-esével. A WRC 3-ban Rossel megőrizte az első helyet. A francia mellé Kajetan Kajetanowicz és Chris Ingram állhatott fel a pódiumra.

„Talán nem én voltam a legesélyesebb a győzelemre, de minden jól alakult számunkra, és keményen tudtam nyomni.” –kezdte Rovanperä. „Köszönöm a csapatomnak, ismét remek munkát végeztek. Az autó tökéletesen működött, és probléma nélkül tudtunk versenyezni. Remélem Finnországban is hasonlón jól fogunk szerepelni.”

A 65. EKO Acropolis Rally of Gods végeredménye:
1. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   3:28:24.6
2. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +42.1
3. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   +1:11.3
4. D.Sordo – C.Carrera (Hyundai i20 Coupe WRC)   +3:01.0
5. G.Greensmith – C.Patterson (Ford Fiesta WRC)   +5:45.0
6. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +6:42.7
7. A.Fourmaux – R.Jamoul (Ford Fiesta WRC)   +6:54.4
8. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   +8:41.1
9. A.Mikkelsen – E.Edmondson (Skoda Fabia Rally2 evo)   +9:02.5
10. M.Bulacia – M.Der Ohannesian (Skoda Fabia Rally2 evo)   +9:19.2

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   180 pont
2. Elfyn Evans   136
3. Thierry Neuville   130
4. Kalle Rovanperä   129
5. Ott Tänak   106

1. Toyota Gazoo Racing WRT   397 pont
2. Hyundai Shell mobis WRT   340
3. M-Sport Ford World Rally Team   153
4. Hyundai 2C Competition   44

A bajnokság október elején a Finn Rallyval folytatódik.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából