Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Első alkalommal látogatott el a rally világbajnokság mezőnye Belgiumba. A legendás Ypres Rallyn hazai siker született Thierry Neuville jóvoltából.

Pénteken Hyundai-domanancia volt, ugyanis az alzenaui alakulat versenyzői az összes szakaszsikert bezsebelték – Ott Tänak egy, Craig Breen kettő, Thierry Neuville pedig négy alkalommal végzett az élen. A technikás aszfaltos pályákkal sok pilótának meggyűlt a baja már rögtön az első napon. Az M-Sport Ford WRT francia versenyzője, Adrien Fourmaux a harmadik gyorson hatalmasat esett a Fiesta WRC-vel. Az autó alaposan összetört, de szerencsére Fourmaux és navigátora, Renaud Jamoul sem sérült meg a balesetben. Gus Greensmith a negyedik szakaszon hibázott, Pierre-Louis Loubet pedig a hetes gyorson csúszott be az árokba a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. Teemu Suninen Belgiumban a WRC2-ben indult egy Ford Fiesta Rally2-vel, azonban motorhiba miatt idő előtt ért véget számára a viadal. Sebastien Ogier egy defekt miatt veszített időt a 23 kilométeres Kemmelberg 1-gyen, de így is a hatodik helyen ért célba a Toyota Yaris WRC-vel. Hét szakaszt követően Thierry Neuville 7,8 másodperces előnnyel vezetett csapattársa, Craig Breen előtt, míg a harmadik pozícióban Ott Tänak állt. A három Hyundaiost négy Toyotás versenyző követte, Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Sebastien Ogier, Takamoto Katsuta sorrendben. A WRC 2-ben Oliver Solberg kezdett a legjobban a vadonatúj Hyundai i20 N Rally2-vel, míg a WRC 3-ban a francia Yohan Rossel bizonyult a leggyorsabbnak. A Juniorok között Jon Armstrong közel 50 másodperces előnyt épített ki az őt üldözőkkel szemben.

Szombaton újabb nyolc szakasszal folytatódott az Ypres Rally. A délelőtt folyamán Craig Breen két részsikert könyvelhetett el, míg Neuville és Evans egy-egy alkalommal zárt az élen. Ott Tänak a 26 kilométeres Hollebeke 1-gyen összeszedett egy defektet, ami miatt rengeteg időt veszített, és visszacsúszott a hetedik helyre. Takamoto Katsuta a Dikkebus 1-gyen nagy tempóval eltalált egy villanypóznát, így számára véget ért a futam. Délután Neuville és Ogier is két szakaszt nyert meg. A Hyundai belga pilótája tovább növelte az előnyét az összetettben, és már több mint 10 másodperccel vezetett Craig Breen előtt. A WRC 2-ben Oliver Solberg már közel 4 perces előnnyel vezette a kategóriát. A WRC 3-ban a belga Sébastien Bedoret megelőzte Yohan Rosselt. A két pilóta között csupán 0,9 másodperc döntött. A JWRC-ban Jon Armstrong már 1 perccel vezetett a finn Sami Pajari előtt.

Vasárnap a négy szakaszból hármat Ott Tänak nyert meg, míg Kalle Rovanperä egy gyorson bizonyult a legjobbnak a Yaris WRC-vel. Az Ypres Rallyt végül Thierry Neuville zárta az élen, a belga szurkolók legnagyobb örömére. A Hyundai belga pilótája mellé Craig Breen, valamint Kalle Rovanperä állhatott még fel a dobogóra. A WRC 2-ben Jari Huttunen diadalmaskodott az új Hyundai i20 N Rally2-vel, miután Oliver Solberg technikai hiba miatt kiállt. A WRC 3 kategóriát Yohan Rossel nyerte meg a Citroen C3 Rally2-vel, a Juniorok között pedig Jon Armstrong győzött.

„Nagy volt a nyomás rajtam, de egész hétvégén jól éreztem magam, és bíztam a csapatomban, illetve az auóban.” –kezdte Neuville. „Boldog vagyok, hogy Martijnnal itt Belgiumban szereztük meg az első közös győzelmünket. Korábban is volt már esélyünk a győzelemre, de eddig nem igazán volt szerencsénk. Örülök, hogy hazai szurkolóink előtt versenyezhettünk ezen a hétvégén.”

Az 56. Renties Ypres Rally Belgium végeredménye:
1. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   2:30:24.2
2. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +30.7
3. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +43.1
4. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +49.6
5. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   +55.8
6. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +3:46.5
7. Y.Rossel – A.Coria (Citroen C3 Rally2)   +12:14.9
8. P.Cracco – J.Vermeulen (Skoda Fabia Rally2 evo)   +13:05.9
9. F.Kreim – F.Christian (Volkswagen Polo GTI R5)   +13:13.8
10. V.Verschueren – F.Cuvelier (Volkswagen Polo GTI R5)   +13:31.1

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   162 pont
2. Elfyn Evans   124
3. Thierry Neuville   124
4. Kalle Rovanperä   99
5. Ott Tänak   87

1. Toyota Gazoo Racing WRT   348 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   307
3. M-Sport Ford World Rally Team   135
4. Hyundai 2C Competition   44

A WRC mezőnye legközelebb Görögországba látogat el. Az Acropolis Rally szeptember 9-12. között kerül megrendezésre.

Fotó: Hyundai Motorsport

További híreink a rally világából