Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier a Portugál-, és a Szardínia Rallyn is elsőként rajtolt el a murvás szakaszokon, ami miatt hátrányban volt a többi pilótához képest.

A hétszeres világbajnok francia versenyző végül mindkét futamon felállhatott a dobogóra, sőt Szardínián diadalmaskodni is tudott a Toyota Yaris WRC-vel. A Toyota Gazoo Racing vezetője, Jari-Matti Latvala elégedett a versenyzőjének teljesítményével.

„Seb egy másik szinten vezetett, mint a portugáliai nyitószakaszon.” –kezdte a TGR vezetője, Jari-Matti Latvala. „Láttam a shakedown-on, amikor elsőként ment végig a pályán, hogy mennyire eltökélt. Az első körben ő volt a leggyorsabb, és mondtam neki, ha tudja tartani ezt a tempót, akkor behúzhatja ezt a versenyt. Megvolt a sebessége a futamon, és végül sikerült is nyernie. Természetesen ehhez az is kellett, hogy Ott Tänaknak problémái legyenek, mert különben nem jött volna össze Seb győzelme. Ha hasonló rajtpozícióból vághattak volna neki a szakaszoknak, akkor izgalmas csatát tudtak volna vívni az első helyért, de úgy érzem, hogy Seb jött volna ki győztesen abból a harcból.”

Tänak a negyedik helyről rajtolt, és a tisztább szakaszokon az élen zárta az első versenynapot a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. Az észt pilóta szombaton már több mint 40 másodperccel vezetett Ogier előtt, amikor a tizenkettes gyorson eltalált egy követ, ami megrongálta a Hyundai bal hátsó futóművét. Tänak kiesését követően Ogier ugrott az élre, és végül diadalmaskodni tudott csapattársa, Elfyn Evans előtt.

„Álmodni se mertem ilyen eredményről.” –árulta el Latvala. „Úgy álltunk rajthoz, hogy jó lenne, ha legalább az egyik autónk a dobogón végezne, mivel Portugáliában láttuk, hogy milyen jól teljesítenek a Hyundaiosok ilyen körülmények között. Általában nagyon jól szerepelnek Szardínián, a Toyota pedig utoljára 1994-ben tudott diadalmaskodni ezen az eseményen Didier Auriol jóvoltából. Volt egy kis szerencsénk, hogy a Hyundainak gondjai voltak, de az autóink tökéletesen működtek, és a versenyzőink is remek munkát végeztek. Nagyon elégedett vagyok a szardíniai teljesítményünkkel.”

A bajnokság állása a Szardínia Rallyt követően:
1. Sebastien Ogier   106 pont
2. Elfyn Evans   95
3. Thierry Neuville   77
4. Ott Tänak   49
5. Takamoto Katsuta   48

1. Toyota Gazoo Racing WRT   231 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   182
3. M-Sport Ford World Rally Team   82
4. Hyundai 2C Competition   28

A rally világbajnokság június végén a Safari Rallyval folytatódik.

Fotó: TOYOTA GAZOO Racing WRC

További híreink a rally világából