Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A bajnoki címvédő Sebastien Ogier nyerte a Szardínia Rallyt, megelőzve Toyotás csapattársát, Elfyn Evanst. A dobogó legalsó fokára a Hyundaios Thierry Neuville állhatott fel.

Rengeteg izgalmat és fordulatot tartogatott a 2021-es rally világbajnokság ötödik fordulója, a 18. Rally Italia Sardegna. Az első versenynapon nyolc gyorsaságit kellett abszolválniuk a pilótáknak. A versenyt Ott Tänak kezdte a legjobban, aki megnyerte az első öt szakaszt a Hyundai i20 Coupe WRC-vel, és több mint 19 másodperces előnyt épített ki Dani Sordoval szemben. Sordo szintén jól kezdett, és három részsikert is elkönyvelhetett pénteken, aminek köszönhetően a második helyen zárta a nyitónapot Sebastien Ogier előtt. Az M-Sport számára nem alakult túl jól a viadal. Teemu Suninen rögtön az első gyorson lecsúszott az útról, míg a Ford Fiesta Rally2-vel induló Adrien Fourmaux a második szakaszon hibázott, Gus Greensmith Fiesta WRC-jében pedig a sebességváltó rakoncátlankodott. A Toyota Gazoo Racing finn pilótáját, Kalle Rovanperät szintén utolérte a technika ördöge.
A WRC 2-ben Mads Østberg vezetett a Tagai Racing Technology által felkészített Citroen C3 Rally2-vel, megelőzve Jari Huttunent és Marco Bulaciat. Andreas Mikkelsen a 14 kilométeres Terranova 2-n felborult, és mivel a Skoda Fabia Rally2 evo bukókerete megsérült, a norvég pilóta nem tudta folytatni a futamot. A WRC 3-ban a francia Yohan Rossel állt az élen nyolc szakaszt követően.

Szombaton újabb nyolc szakasz várt a mezőnyre. Tänak továbbra is remek tempóba autózott egészen a tizenkettedik gyorsaságiig, amikor is eltalált egy követ, ami megrongálta a Hyundai futóművét - az észt pilóta kénytelen volt az élről feladni a futamot. A Hyundai Motorsport drámája itt még nem ért véget. Dani Sordo a tizenötödik gyorson alaposan összetörte az i20 Coupe WRC-t, így számára is véget ért az olaszországi viadal. A Hyundai 2C Competition i20 Coupe WRC-jével induló Pierre-Louis Loubet technikai hiba miatt állt ki. A második versenynap végén Sebastien Ogier állt az élen, 39 másodperccel megelőzve Elfyn Evanst. A WRC 2-ben Jari Huttunen átvette a vezetést, miután Østberg egy 1 perces időbüntetést kapott, mivel meg kellett állniuk szerelni a C3-ast a szervizbe vezető összekötő szakaszon, és emiatt hat percet késtek. A WRC 3-ban Yohan Rossel megőrizte a vezető helyét a spanyol Pepe López előtt.

Vasárnap négy gyors szerepelt a Szardínia Rally programjában. Elfyn Evans és Thierry Neuville két-két szakaszsikert könyvelhetett el. A versenyt végül Sebastien Ogier nyerte meg Evans és Neuville előtt. A Power Stage-en Neuville bizonyult a leggyorsabbnak, így övé lett az extra öt pont.

„Ez egy hihetetlen hétvége volt” –kezdte Ogier, aki idei harmadik sikerét ünnepelhette Szardínián. „Elsőnek rajtoltam ezeken a szakaszokon, így nem sok esélyt láttam a győzelemre. Jó munkát végeztünk a teszten, és az autó is sokkal jobb volt, mint Portugáliában. Elképesztő napunk volt pénteken, de tegnap sikerült az élre állnunk. Voltak meleg pillanataink, de az a lényeg, hogy itt vagyunk a célban. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernünk!”

A WRC 2-ben hatalmas csatát vívott Huttunen és Østberg a végső győzelemért. A norvég pilóta a nap első szakaszán, az Arzachena - Braniatogghiu 1-en átvette a vezetést, de a következő pályán defektet kapott, így visszacsúszott a második helyre. Huttunen végül 7,5 másodperccel ért be Østberg előtt a célba. Mads Østberg a 18-as szakaszt követően káromkodott az élő közvetítésben adott interjúban, amiért 1000 Euróra megbüntették, és felfüggesztett pontbüntetést is kapott.
A WRC 3-ban Yohan Rossel magabiztos győzelmet aratott a Citroen C3 Rally2 volánja mögött.
A Szardínia Rallyn egy magyar páros is rajthoz állt. A László Zoltán – Végh Attila páros a 29. helyet szerezte meg a Ford Fiesta Rally3-mal.

18. Rally Italia Sardegna végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   3:19:26.4
2. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +46.0
3. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:05.2
4. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +6:11.2
5. J.Huttunen – M.Lukka (Hyundai i20 R5)   +9:31.7
6. M. Østberg – T.Eriksen (Citroen C3 Rally2)   +9:39.2
7. Y.Rossel – A.Coria (Citroen C3 Rally2)   +10:37.7
8. P.López – D.Vallejo (Skoda Fabia Rally2 evo)   +11:03.7
9. J.Solans – R.Sanjuan de Eusebio (Citroen C3 Rally2)   +11:26.3
10. M.Bulacia – M.Der Ohannesian (Skoda Fabia Rally2 evo)   +11:34.6

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   106 pont
2. Elfyn Evans   95
3. Thierry Neuville   77
4. Ott Tänak   49
5. Takamoto Katsuta   48

1. Toyota Gazoo Racing WRT   231 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   182
3. M-Sport Ford World Rally Team   82
4. Hyundai 2C Competition   28

A rally világbajnokság június végén a Safari Rallyval folytatódik.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából