Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sébastien Ogier nyerte a 2021-es rally világbajnokság harmadik fordulóját, a Horvát Rallyt. A TGR francia pilótája vasárnap reggel közúti balesetbe keveredett.

Rengeteg izgalmat tartogatott a Zágráb központú Horvát Rally. A bajnokságot vezető Kalle Rovanperä rögtön az első szakaszon lecsúszott az útról, és alaposan összetörte a Toyota Yaris WRC-jét. Szerencsére sem ő, sem pedig navigátora, Jonne Halttunen sem sérült meg a balesetben. Pénteken Thierry Neuville kezdett a legjobban, aki megnyerte a nyitószakaszt, a 6,94 kilométeres Rude - Plešivica 1-et. A Hyundai belga pilótája a nap folyamán még további két részsikert könyvelhetett el, és az abszolútban is az élen zárta az első versenynapot. Sebastien Ogier ugyan négy szakaszt is megnyert a Yaris WRC-vel, de sokat küzdött a tapadással, és egy defektet is összeszedett, ami miatt 7,7 másodpercet kapott Neuvilletől. Elfyan Evans 8 másodperces hátránnyal zárta a napot, míg Ott Tänak már több mint fél perccel maradt el az élen álló csapattársától, Thierry Neuvilletől.
A WRC 2-ben Mads Østberg vezetett a Tagai Racing Technology által felkészített Citroen C3 Rally2-vel, megelőzve a Boldogkő Rallyn diadalmaskodó Nikolay Gryazint. A WRC 3-ban Yohan Rossel brillírozott a C3-assal, 2,2 másodpercet adva Kajetan Kajetanowicznak. A Juniorok között Martin Koči kezdett a legjobban. A szlovák versenyző nyolc gyorsaságit követően 21,5 másodperccel állt az élen a finn Lauri Jonna előtt.
Szombaton újabb nyolc szakasz várt a mezőnyre. Ogier megnyerte a 20,30 kilométeres Mali Lipovec - Grdanjci 1-et, és miután Neuville csak a hatodik lett, így az élre ugrott. Takamoto Katsuta a tízes gyorsot megnyerte a Yaris WRC volánja mögött. Ez volt a japán pilóta WRC-s pályafutása második szakaszsikere. A folytatásban Evans és Neuville is gyarapítani tudta a részsikereiknek a számát, de az összetettben Ogier megőrizte a vezető pozícióját. A WRC 2-ben Østberg 53 másodpercre hizlalta előnyét az őt üldözőkkel szemben. A WRC 3-ban Kajto átvette a vezetést. A lengyel pilóta 46,6 másodperccel állt a kategória élén Emil Lindholm előtt. A JWRC-ben Koči visszacsúszott a negyedik helyre, míg a brit Jon Armstrong három helyet javítva feljött a kategória élére.

Vasárnap reggel, a Bliznec - Pila 1-re vezető etapon Sebastien Ogier sávváltás közben összeütközött egy autóval. A Yaris WRC jobb oldala megsérült, de a francia páros odaért a szakaszra. Elfyn Evans remek tempóban közlekedett, és behúzta az első két gyorsot. A walesi az összetettben is az élre ugrott, és végig hatalmas csatában volt a győzelemért. A Power Stage-en Ogier bizonyult a leggyorsabbnak, és az extra 5 pont mellé a futamgyőzelmet is behúzta. A francia mögött Evans lett a második, míg Neuville a harmadik helyen zárta a futamot. Tänak a negyedik helyen ért be az i20 Coupe WRC-vel, míg Adrien Fourmaux, a legeredményesebb Fordosként az ötödik lett.
A WRC 2-ben Mads Østberg győzőtt a TRT Citroenjével. A kategória ezüstérmese Teemu Suninen lett, a pódium legalsó fokára pedig Marco Bulacia állhatott fel. Nikolay Gryazin az SS19-en felborult a Volkswagen Polo GTI R5-tel. A WRC 3-ban Kajetan Kajetanowicz fölényes győzelmet aratott a Skoda Fabia Rally2 evo-val, míg a JWRC-sek között Jon Armstrong ünnepelhetett a dobogó tetején.
Horvátországban két magyar páros is rajthoz állt. A Puskádi János – Gódor Barnabás kettős a 26. pozícióban teljesítette a távot a Skoda Fabia Rally2 evo-val, míg László Zoltán és Berendi Dávid a 42. lett a Ford Fiesta Rally3-mal.

„Azt hittem, ennyi nem lesz elég a győzelemhez.” –kezdte Ogier. „Egy eseménydús hétvégén vagyunk túl, főleg a reggel történtek után. Boldog vagyok, hogy itt vagyunk a célban, és most már a következő futamra koncentrálunk.”

A Horvát Rally végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   2:51:22.9
2. E.Evans – M.Scott (Toyota Yaris WRC)   +0.6
3. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   +8.1
4. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:25.1
5. A.Fourmaux – R.Jamoul (Ford Fiesta WRC)   +3:09.7
6. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +3:31.8
7. G.Greensmith – C.Patterson (Ford Fiesta WRC)   +3:58.8
8. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +4:28.2
9. M.Østberg – T.Eriksen (Citroen C3 Rally2)   +10:00.8
10. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta Rally2)   +10:29.3

A bajnokság állása:
1. Sébastien Ogier   61 pont
2. Thierry Neuville   53
3. Elfyn Evans   51
4. Ott Tänak   40
5. Kalle Rovanperä   39

1. Toyota Gazoo Racing WRT   138 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   111
3. M-Sport Ford World Rally Team   42
4. Hyundai 2C Competition   28

A bajnokság egy hónap múlva Portugáliában folytatódik. A Vodafone Rally de Portugal május 20-23. között kerül megrendezésre.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából