Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ezen a hétvégén az Arctic Rally Finland-dal folytatódott a 2021-es rally világbajnokság. Ott Tänak a szezonnyitó Monte-Carlo Rallyt pont nélkül zárta, azonban Lappföldön győzni tudott a Hyundai i20 Coupe WRC-vel.

Pénteken a 31.05 kilométeres Sarriojärvi-i gyorsot kellett kétszer abszolválnia a mezőnynek. Tänak már délelőtt a Shakedown-on is fantasztikus formában autózott, majd az első két szakaszsikert is bezsebelte az i20 Coupe WRC volánja mögött. Az észt pilóta a nap végére 16.2 másodperces előnyt épített ki csapattársával, Craig Breennel szemben. Kalle Rovanperä egy második és egy harmadik időt ment a Toyota Yaris WRC-vel, aminek köszönhetően a harmadik pozícióban zárta a napot. A világbajnoki címvédő Sebastien Ogier sokat szenvedett a rajtpozíciója miatt, és csak a kilencedik helyet szerezte meg a nyitónapon.
A WRC 2-ben Esapekka Lappi brillírozott. A finn pilóta mindkét szakaszon az élen tudott végezni a Movisport SRL Volkswagen Polo GTI R5-ösével, megelőzve orosz csapattársát, Nikolay Gryazint.  A WRC 3 kategóriában szintén finn dominancia volt, miután Emil Lindholm mindkét szakaszsikert bezsebelte a Skoda Fabia Rally2 evo volánja mögött. Lindholm mögött honfitársa, Teemu Asunmaa állt a második pozícióban két szakaszt követően.

Szombaton hat gyorsasági szerepelt a verseny programjában. Ott Tänak három alkalommal tudott az élen végezni, míg Elfyn Evans, Kalle Rovanperä és Thierry Neuville egy-egy részsikert könyvelhetett el. Ogier a nyolcadik szakaszon, a 27.68 kilométeres Siikakämä 2-n, 200 méterre a céltól, beforgatta a Yaris WRC-jét a hófalba, ami miatt rengeteg időt veszített. Lorenzo Bertellinek szintén meggyűlt a baja a hófallal. Az olasz pilóta a Mustalampi 1-en bontotta le a Ford Fiesta WRC-jének a jobb elejét. Az összetettben továbbra is Tänak vezetett, megelőzve Rovanperät és Neuvillet. A WRC 2-ben Lappi tovább növelte az előnyét az őt üldözőkkel szemben. A finn már közel 50 másodperccel vezetett Andreas Mikkelsen előtt, míg a harmadik helyen tanyázó Gryazin közel másfél perccel maradt el csapattársától. A WRC 3-ban Teemu Asunmaa ugrott az élre, miután Emil Lindholm egy baleset miatt a vezető helyről búcsúzott a versenytől.

A vasárnapi első szakaszt a Toyota Gazoo Racing WRT pilótái uralták. Elfyn Evans 1 másodperccel volt jobb Kalle Rovanperänál a 22.47 kilométeres Aittajärvi 1-en. A két toyotást Thierry Neuville és Oliver Solberg követte. A Power Stage-en  Rovanperä volt a leggyorsabb, így ő zsebelte be az extra 5 pontot. A finn mögött Breen, Neuville, Tänak és Ogier fért be a Top 5-be az utolsó szakaszon. Az Arctic Rally Finland-ot végül Tänak nyerte meg Rovanperä és Neuville előtt.  
A WRC 2-ben Esapekka Lappi diadalmaskodott a Polo GTI R5-tel, míg a WRC 3 kategóriát Teemu Asunmaa nyerte meg a Fabiával.

„Amikor először érkezel egy új versenyhelyszínre, az mindig nagy kihívást jelet.” –kezdte Tänak. „Ezen a hétvégén a TGR hazai futamán versenyeztünk, és számítottunk rá, hogy nagyon erősek lesznek a toyotás srácok. Nagy nyomás volt rajtunk, és tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk Finnországban. Végül jól alakult a hétvége számunkra, és csak egy apró hibánk volt a tegnapi nap folyamán. Köszönöm a csapatomnak, akik ismét remek munkát végeztek.”

Az Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox 2021 végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   2:03:49.6
2. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +17.5
3. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   +19.8
4. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +52.6
5. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +1:01.5
6. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +1:37.8
7. O.Solberg – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:39.0
8. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta WRC)   +2:09.0
9. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta WRC)   +3:39.4
10. E.Lappi – J.Ferm (Volkswagen Polo GTI R5)   +6:07.0

A bajnokság állása:
1. Kalle Rovanperä   39 pont
2. Thierry Neuville   35
3. Sebastien Ogier   31
4. Elfyn Evans   31
5. Ott Tänak   27

1. Toyota Gazoo Racing WRT   88 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   77
3. M-Sport Ford World Rally Team   24
4. Hyundai 2C Competition   22

A bajnokság április 22-25. között a Horvát Rallyval folytatódik.

Fotó: Hyundai Motorsport

További híreink a rally világából