Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing eddigi csapatvezetője, Tommi Mäkinen 2021-től a Toyota motorsport tanácsadója lesz, helyét pedig kisebb meglepetésre Jari-Matti Latvala veszi át.

A Toyota 2017-ben tért vissza a rally világbajnokságba. Tommi Mäkinen és csapata, a Tommi Mäkinen Racing Oy jelentős szerepet vállalt a Yaris WRC-k fejlesztésében, tesztelésében, és versenyeztetésében. A négyszeres világbajnok finn pilóta az elmúlt években a TGR csapatvezetői szerepet töltötte be, azonban 2021-től a Toyota motorsport tanácsadója lesz. Mäkinen helyét honfitársa, Jari-Matti Latvala veszi majd át, a Yaris WRC-k fejlesztését és üzemeltetését pedig a Toyota Gazoo Racing Europe GmbH. fogja végezni a jövőben.

A 35 esztendős Jari-Matti Latvala a legrutinosabb WRC pilótának számít, mivel 209 világbajnoki futamon állt rajthoz (Carlos Sainz 196 futammal a második). A finn pilóta 2002-ben debütált a rally vb-n, és az M-Sport, a Volkswagen Motorsport, valamint a Toyota Gazoo Racing színeiben is versenyzett. Összesen 18 futamgyőzelmet szerzett és háromszor volt ezüstérmes a bajnokságban. Latvala a WRC történetének legfiatalabb futamgyőztes pilótája - a 2008-as Svéd Rallyt 22 évesen, 10 hónaposan és 7 naposan nyerte meg a Ford Focus RS WRC volánja mögött.
2017-ben ő szerezte meg a Toyota Yaris WRC első győzelmét a Svéd Rallyn. Idén nem kapott gyári ülést, de maradt a csapatnál, és a TGR nagykövete lett.

201219 toyota gazoo racing n2

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ezt a pozíciót betölthetem a csapatnál, és az a bizalom, amit Akio Toyoda (a csapat elnöke) irántam tanúsított.” –kezdte Latvala. „Nagyon izgatott vagyok, hogy folytathatom azt a munkát, amit Tommival közösen kezdtünk el, mivel kezdetektől fogva a csapat pilótája voltam. Csapatvezetőként át kell majd látnom az egészet, és motiválnom kell mindenkit, hogy a legjobb eredményt érjük el közösen. Ez egy új kihívás lesz számomra, de készen állok rá.”

„Tommi fantasztikus munkát végzett az elmúlt években, mivel a nulláról épített fel mindent, és rengeteg sikert értek el. Természetesen mindig van hová fejlődni, és az évek alatt versenyzőként szerzett tapasztalatokat is szeretném majd felhasználni, és a csapat vezetőivel együttműködve minél sikeresebbé tenni az alakulatot. A 2021-es szezon hamarosan elrajtol, de mi készen állunk, mivel a Yaris WRC-k már jól beváltak, a pilóta felállásunk pedig továbbra is nagyon erős.” –tette hozzá Jari-Matti.

Latvala egy menedzsmentcsapat tagja lesz, ahol Yuichiro Haruna projektigazgatóval, Kaj Lindström sportigazgatóval, és Tom Fowler technikai igazgatóval fog közösen dolgozni.

A Toyota Gazoo Racing 2021-es csapatösszeállítása:
Sébastien Ogier – Julien Ingrassia
Elfyn Evans – Scott Martin
Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen
Takamoto Katsuta – Daniel Barritt

Fotók: @TOYOTAGAZOORacingWRC

További híreink a rally világából