Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A 2020-as rally világbajnokság ezen a hétvégén Törökországban folytatódott, ahol embert és gépet egyaránt próbára tévő szakaszok várták a WRC mezőnyt. A futamot Elfyn Evans nyerte meg, azonban Sebastien Ogier és Ott Tänak számára is idő előtt ért véget a viadal.

Pénteken két gyorsaságival kezdődött a Török Rally. Az első szakaszt Sebastien Ogier nyert meg, míg a másodikon Thierry Neuville autózta a legjobb időt. Sebastien Loeb idei második versenyét teljesítette a Hyundai i20 Coupe WRC volánja mögött, és mindkét pályán a második lett, aminek köszönhetően az élen zárta az első versenynapot.

Szombaton hat gyorsaságit kellett teljesíteniük a pilótáknak. Ogier kettő, Neuville három, Loeb pedig egy részsikert könyvelhetett el ezen a napon. A rally vb 2019-es bajnoka, Ott Tänak rögtön a harmadik szakaszon félreállt, miután eltört a Hyundaiában a kormányösszekötő. Az észt pilóta Észtországban győzni tudott, azonban ezen a futamon csak a Power Stage-en elért második helyért járó pontokat tudta begyűjteni. A köves, sziklás utakon több pilóta is küzdött a defektek miatt, többek között Ogier, Loeb és Gus Greensmith. Nyolc szakaszt követően Neuville állt az élen, 33.2 másodperccel megelőzve Loeböt, és Ogiert.

Vasárnap négy gyorsasági szerepelt a verseny programjában. A Toyota Gazoo Racing walesi pilótája, Elfyn Evans elképesztő időt autózott a 38.15 kilométeres Çetibeli 1-en, és három pozíciót javítva az összetett élére ugrott. A hátralévő három szakaszon Thierry Neuville bizonyult a leggyorsabbnak, azonban nem tudta megelőzni Evanst, így a belga a második helyen zárta a futamot. Evans ennek a győzelmének köszönhetően ismét a bajnokság élére ugrott. Sebastien Loeb az elmúlt években háromszor is tudott nyerni Törökországban, most pedig a dobogó harmadik helyén ünnepelhetett. Sebastien Ogier az utolsó előtti gyorson motorhiba miatt kiesett, így a hatszoros világbajnok nem szerzett pontot a marmarisi futamon.

„Ez egy nagyon nehéz hétvége volt.” –kezdte Evans. „Igyekeztünk jól teljesíteni, és hiba nélkül menni. Tudom, hogy ehhez a sikerhez kellett egy kis szerencse is, és nem szeretek ily módon pozíciót örökölni másoktól, azonban ez benne van a Török Rallyban. Boldogok vagyunk, hogy ismét vezetjük a bajnokságot, és már nagyon várjuk a következő futamot.”

A WRC 2-ben Pontus Tidemand fölényes győzelmet aratott a Škoda Fabia Rally2 evo-val. A svéd több mint másfél percet adott a második helyen záró Adrien Fourmaux-nek. A kategória bronzérmese Eyvind Brynildsen lett. A WRC 3-ban Kajetan Kajetanowicz diadalmaskodott, megelőzve a Tagai Racing Technology Citroenjével versenyző Marco Bulacia Wilkinson, és a szintén Citroen C3 R5-tel induló Yağiz Avcit.

A 13. Rally Turkey Marmaris végeredménye:
1. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   2:43:02.7
2. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +35.2
3. S.Loeb – D.Elena (Hyundai i20 Coupe WRC)   +59.4
4. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +2:35.9
5. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta WRC)   +4:08.3
6. E.Lappi – J.Ferm (Ford Fiesta WRC)   +5:36.2
7. K.Kajetanowicz – M.Szczepaniak (Skoda Fabia Rally2 evo)   +12:35.5
8. P.Tidemand – P.Barth (Skoda Fabia Rally2 evo)   +12:59.7
9. A.Fourmaux – R.Jamoul (Ford Fiesta Rally2)   +14:42.6
10. M.Bulacia Wilkinson – M.Der Ohannesian (Citroen C3 R5)   +14:46.4

A bajnokság állása a Török Rally után:
1. Elfyn Evans   97 pont
2. Sebastien Ogier   79
3. Ott Tänak   70
4. Kalle Rovanperä   70
5. Thierry Neuville   65

1. Toyota Gazoo Racing WRT   174 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   165
3. M-Sport Ford World Rally Team   101

A bajnokság a jövő hónapban a Szardínia Rallyval folytatódik. Az Alghero központú viadal október 8-11. között kerül megrendezésre.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából