Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A hatszoros világbajnok Sebastien Ogier és a TGR vezetője, Tommi Mäkinen is úgy véli, hogy már korábban újraindulhatott volna a rally világbajnokság.

A rally vb fél év kényszerszünet után szeptember első hétvégéjén Észtországban folytatódott. A szezon első három versenyét, a Monte-Carlo-, a Svéd-, valamint a Mexikó Rallyt is még megtartották, azonban ezt követően a koronavírus járvány miatt több futamot is töröltek, vagy elhalasztottak. A Toyota Gazoo Racing francia versenyzője, Sebastien Ogier, és főnöke, Tommi Mäkinen is úgy gondolja, hogy már korábban folytathatták volna a szezont.

„Már nyáron szerettem volna futamokat látni.” –kezdte Mäkinen. „Őszintén szólva már júliusban vagy augusztusban versenyezhettünk volna – például a Finn Rallyt biztonságosan meg lehetett volna tartani, de azt az időpontot korainak tartották a folytatásra. Gyakorlatilag így egy hónapot veszítettünk, és most a koronavírus második hullámára várunk.”

Ogier szerint is már hamarabb elindulhatott volna a bajnokság: „Szomorú volt látni azt, hogy a rally világbajnokságon kívül sok nemzeti és nemzetközi bajnokság is elrajtolt, többek között az ERC. Csalódott vagyok, hogy nem ülhettünk már korábban kocsiba, mivel a helyzet viszonylag rendben volt, és kontroll alatt tartották egész nyáron.”

Yves Matton, az FIA rally igazgatója megvédte az irányító testület álláspontját: „Talán nyerhettünk volna egy-két hetet, és már augusztusban, Lettországban (Rally Liepāja) visszatérhettünk volna, de korábbi időpont semmiképp nem jöhetett szóba. Júniusban még úgy tűnt, hogy augusztus végéig a legtöbb helyen ismét nyilvánosak lehetnek majd a rendezvények. Úgy döntöttünk, hogy addig nem folytatjuk a bajnokságot, amíg nem tudjuk az események nagy részét nézők előtt megrendezni. Augusztus közepén még mindig sok helyen voltak korlátozások, ezért döntöttünk a szeptemberi időpont mellett.”

A rally világbajnokság jövő hétvégén a Török Rallyval (szeptember 18-20.) folytatódik, ami zárt kapus lesz, majd Szardínia (október 8-11.) és Belgium (november 19-22.) látja majd vendégül a WRC mezőnyét.

A bajnokság állása négy forduló után:
1. Sebastien Ogier   79 pont
2. Elfyn Evans   70
3. Ott Tänak   66
4. Kalle Rovanperä   55
5. Thierry Neuville   42

1. Toyota Gazoo Racing WRT   137 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   132
3. M-Sport Ford World Rally Team   83

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából