Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Fél év kényszerpihenő után a hétvégén Észtországban folytatódott a rally világbajnokság 2020-as szezonja. Az Észt Rallyn hazai siker született Ott Tänak jóvoltából.

Péntek este egy 1.28 kilométeres szuperspeciállal indult a futam, amelyet Tartuban rendeztek meg. Ezen a pályán Esapekka Lappi és Sebastien Ogier autózta a legjobb időt. Mindkét pilóta 1:17.0 alatt teljesítette a távot, míg a hazai közönség előtt autózó Ott Tänak a harmadik helyen zárta a nyitószakaszt.

Szombaton tíz gyorsasági szerepelt a verseny programjában. A napot Kalle Rovanperä kezdte a legjobban, aki megnyerte a közel 21 kilométeres Prangli 1-et a Toyota Yaris WRC-vel. A háromszoros észt rallybajnok, Georg Gross hatalmasat esett a Ford Fiesta WRC-vel, de szerencse a pilóta és navigátora, Raigo Mölder is sérülés nélkül szállt ki az autóból. A folytatásban Tänak kettő, Ogier és Thierry Neuville pedig egy-egy részsikert könyvelhetett el. Hat szakaszt követően Tänak állt az élen, 6.8 másodperccel megelőzve Hyundaios csapattársát, Craig Breent, és a Toyotás Elfyn Evans-t. A délutáni körben Ogier, Tänak, Breen és Rovanperä is tudott szakaszt nyerni. Az összetettben Tänak megduplázta az előnyét, és már 11.7 másodperccel vezetett Breen előtt. Evans a hetedik gyorson defektet kapott, így Ogier megelőzte őt az abszolútban. Thierry Neuville a Prangli 2-n egy tempós balos kanyarban kiütötte a Hyundai i20 Coupe WRC jobb hátsó futóművét, így ő kiszállt a végső győzelemért folytatott csatából.
A WRC 2-ben Mads Østberg vezetett Nikolay Gryazin és Adrien Fourmaux előtt. A WRC 3 kategóriában Oliver Solberg állt az élen az első versenynap után, míg a Juniorok között az észt Robert Virves volt a leggyorsabb.

„Voltak szakaszok, ahol keményen nyomtam a gázpedált, hogy el tudjunk lépni a többiektől. A délutáni gyorsok elég durvák voltak. Egy fárasztó napon vagyunk túl, úgy érzem magam, mintha már egy komplett versenytávot teljesítettünk volna.” –nyilatkozta Tänak a nap végén.

Vasárnap a Toyotások remekeltek. Elfyn Evans egy, Sebastien Ogier kettő, Kalle Rovanperä pedig három részsikert könyvelhetett el. Thierry Neuville visszaállt a versenybe, de technikai hiba miatt félreállt. Takamoto Katsuta felborította a Toyota Yaris WRC-t, ahogy Kajetan Kajetanowicz és Ole Christian Veiby is hasonló hiba miatt esett ki. A versenyt végül Ott Tänak nyerte meg csapattársa, Craig Breen előtt, míg a dobogó harmadik fokára Sebastien Ogier állhatott fel.
A WRC 2-ben Mads Østberg fölényes győzelmet aratott a Citroen C3 R5 volánja mögött. A norvég pilóta közel másfél perccel ért célba a francia Adrien Fourmaux előtt. A kategória bronzérmese Pontus Tidemand lett a Skoda Fabia Rally2 Evo-val. A WRC 3-ban Oliver Solberg győzött a Volkswagen Polo GTI R5-tel, megelőzve Jari Huttunent és Egon Kaurt. A Juniorok között Mārtiņš Sesks nyert a finn Sami Pajari és az észt Robert Virves előtt.

A 10. Rally Estonia 2020 végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   1:59:53.6
2. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +22.2
3. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   +26.9
4. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +41.9
5. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +1:18.7
6. T.Suninen – J.Lehtinen (Ford Fiesta WRC)   +2:39.6
7. E.Lappi – J.Ferm (Ford Fiesta WRC)   +2:52.0
8. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta WRC)   +4:53.8
9. O.Solberg – A.Johnston (Volkswagen Polo GTI R5)   +7:38.6
10. M. Østberg – T.Eriksen (Citroen C3 R5)   +8:17.3

A bajnokság állása négy forduló után:
1. Sebastien Ogier   79 pont
2. Elfyn Evans   70
3. Ott Tänak   66
4. Kalle Rovanperä   55
5. Thierry Neuville   42

1. Toyota Gazoo Racing WRT   137 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   132
3. M-Sport Ford World Rally Team   83

Fotó: Hyundai Motorsport

További híreink a rally világából