Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A hatszoros rallyvilágbajnok Sebastien Ogier bakancslistás álma, hogy egyszer kipróbálhasson egy ’80-as évekbeli B-csoportos Audi Quattro-t.

Ogier pályafutása során versenyzett Citroennel, Volkswagennel, Forddal és Toyotával, azonban van még egy márka, amit szívesen kipróbálna. A francia pilóta egyik nagy vágya válna valóra azzal, ha egyszer vezethetné a ’80-as évek egyik legendás versenyautóját, az Audi Quattro-t.

„A közelmúltban láttam Mads Østberget, aki egy B-csoportos Audit vezetett, és azt hiszem, hogy ez egy olyan élmény, amit egyszer majd én is át akarok élni.” -kezdte Ogier. ”Sokszor kaptam már ajánlatot, de eddig mindig visszautasítottam ezeket, mert a jelenre akartam összpontosítani. Azonban eljön az idő, amikor kicsit lazább lesz a programom, és akkor nem fogok nemet mondani egy ilyen lehetőségre.”

1983-ban Hannu Mikkola, rá egy évre pedig Stig Blomqvist tudott bajnok lenni a német márkával. Az Audi Sport Quattro S1 E2, amely 1985 végén debütált a rally vb-n, már közel 600 lóerős volt. - Ez lényegesen több a jelenlegi WRC-k lóerejénél, azonban a mostani autók alvázai sokkal jobbak, mint a ’80-as évek versenygépeinek.

„Az akkori kocsikat másképp kell kezelni. A jelenlegi autók a leggyorsabb rallyautók, amit valaha is építettek. Azonban a ’80-as években hatalmas teljesítményű gépekkel versenyeztek. Úgy gondolom, hogy azokat sokkal nehezebb volt uralni. A fékeket, a felfüggesztéseket és a gumiabroncsokat nem erre a teljesítményre tervezték. Ezeknek a B-csoportos szörnyetegeknek hatalmas vonzerejük volt, és nagyon népszerűek voltak. Szeretném egyszer kipróbálni, hogy milyen érzés is vezetni egy ilyen kocsit.”

Ogier jó kapcsolatot ápol a Volkswagen Motorsporttal, de az Audi mellett egy másik klasszikus autót is szívesen kipróbálna: „A Peugeot 205 T16 szintén nagyon különleges lehet, talán egyszer lesz lehetőségem egy ilyet is vezetni.” –tette hozzá Ogier.

Fotó: redbull.com

További híreink a rally világából