Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier nyerte a 2020-as rally világbajnokság harmadik fordulóját, a Mexikó Rallyt. A verseny szervezői a koronavírus-járvány miatt törölték a vasárnapi három szakaszt.

Csütörtökön két városi gyors szerepelt a verseny programjában. A Hyundai Motorsport belga pilótája, Thierry Neuville mindkét alkalommal első időt autózott az 1,12 kilométeres Monster Energy Street Stage-en, így 1,1 másodperces előnnyel várhatta a pénteki folytatást.
Pénteken tíz szakasz várt a mezőnyre. A délelőtt folyamán Ott Tänak, Sebastien Ogier, Dani Sordo és Thierry Neuville is tudott szakaszt nyerni. Hat gyorsaságit követően Ogier állt az élen, 9,7 másodperccel megelőzve a fordos Teemu Suninent. A délutáni körben Tänak és Ogier két-két alkalommal végzett az élen, míg Kalle Rovanperä a leóni utcai szakaszt tudta megnyerni. A 17,24 kilométeres Ortega 2-t törölték, miután Esapekka Lappi Ford Fiesta WRC-je lángra kapott. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az autó teljesen kiégett. Ken Block a harmadik szakaszon motorhiba miatt félreállt.  Dani Sordo számára is idő előtt ért véget a futam, miután a Hyundai i20 Coupe WRC motorja túlmelegedett. Thierry Neuvillet szintén utolérte a technika ördöge, ami miatt több pozíciót is veszített. A nap végén Ogier már több mint 13 másodperccel vezetett Suninen előtt.  
Szombaton kilenc szakaszt kellett abszolválniuk a pilótáknak. Ogier behúzta a nap első szakaszát, a közel 25 kilométeres Guanajuatito 1-et, és ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben. A folytatásban Neuville öt, Tänak pedig három részsikert könyvelhetett el. A futamot végül Ogier nyerte meg Ott Tänak előtt, míg a dobogó harmadik fokára Teemu Suninen állhatott fel. A franciák hatszoros világbajnokának ez volt az első sikere a Toyotával, és ezzel a győzelemmel az élre ugrott a bajnoki tabellán.

„Természetesen a győzelem, az győzelem, azonban ez mégis egy kicsit másabb, mint a többi. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, mivel megint remek munkát végeztek.” –árulta el Ogier.

A WRC 2-ben Pontus Tidemend diadalmaskodott Skoda Fabia R5 evo volánja mögött. A svéd versenyzőt Nikolay Gryazin követte, míg a kategória harmadik helyezettje Ole Christian Veiby lett.
A WRC 3-ban Marco Bulacia Wilkinson nyert a Tagai Racing Technology által felkészített Citroen C3 R5-tel. A bolíviai mögött Emilio Fernandez lett a második, míg a pódium harmadik fokára a hazai közönség előtt autózó Ricardo Triviño állhatott fel. Kajetan Kajetanowitz a negyedik helyen ért célba a Skoda Fabia R5 evo-val.

17. Rally Guanajuato México végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   2:47:47.6
2. O. Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +27.8
3. T.Suninen – J.Lehtinen (Ford Fiesta WRC)   +37.9
4. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +1:13.4
5. K.Rovanperä  - J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +2:20.5
6. P.Tidemand – P.Barth (Skoda Fabia R5 evo)   +10:29.3
7. N.Gryazin – Y.Fedorov (Hyundai i20 R5)   +12:27.0
8. M.Bulacia Wilkinson – G.Bernacchini (Citroen C3 R5)   +13:37.5
9. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta WRC)   +13:56.5
10. O.Christian Veiby – J.Andersson (Hyundai i20 R5)   +15:32.2

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   62 pont
2. Elfyn Evans   54
3. Thierry Neuville   42
4. Kalle Rovanperä   40
5. Ott Tänak   38

1. Toyota Gazoo Racing WRT   110 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   89
3. M-Sport Ford World Rally Team   65

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából