Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Elfyn Evans pályafutása második futamgyőzelmét szerezte a Svéd Rallyn. A walesi pilóta mögött a bajnoki címvédő Ott Tänak lett a második, míg a dobogó legalsó fokára Kalle Rovanperä állhatott fel.

Az idei Svéd Rally a WRC történetének legrövidebb versenye volt, mivel a szokatlanul enyhe időjárás miatt a rendezők kénytelenek voltak átszervezni az esemény programját. Eredetileg 301,26 kilométert kellett volna teljesíteniük a pilótáknak versenytempóban, azonban a hó hiánya miatt 171,64 kilométerre csökkent a futam távja.

A csütörtök esti karlstadi szuperspeciál elmaradt, így csak péntek reggel kezdődött el 68. Svéd Rally. A négy szakaszból kettőt Elfyn Evans nyert meg a Toyota Yaris WRC-vel, kettő pedig Ott Tänak zárt az élen a Hyundai i20 Coupe WRC volánja mögött. A nap végén Evans állt az élen, 8,5 másodperccel megelőzve Tänakot. Kalle Rovanperä remek tempóban autózott, és az összetett második helyén is állt, azonban az egyik visszafordítónál hibázott, de így is a harmadik pozícióban zárta a napot. Jari-Matti Latvala idei első versenyét teljesítette Svédországban a Yaris WRC-vel, azonban az ötödik gyorson technikai hiba miatt kiesett.
Szombaton újabb négy szakasz várt a mezőnyre. Evans továbbra is remek formában vezetett, és három részsikert is bezsebelt. A walesi a második versenynap végén már több mint 17 másodperccel vezetett Ott Tänak előtt. Sébastien Ogier a kilencedik szakaszon, a 2,8 kilométeres Torsby Sprint 2-n meg tudta előzni Rovanperät. - A két pilóta között csupán 5 tized döntött.
Vasárnap a 21,19 kilométeres Likenäs-i gyorsot eredetileg kétszer kellett volna teljesíteniük a versenyzőknek, azonban a szervezők az első kört kivették a programból. A Likenäs 2-n, ami egyben a Power Stage is volt, Kalle Rovanperä autózta a legjobb időt, és ezzel övé lett az extra 5 pont. Ez volt a fiatal finn első szakaszgyőzelme a WRC-ben. Elfyn Evans a hatodik lett ezen a távon, de így is sikerült megnyernie a futamot. A Toyota Gazoo Racing walesi pilótája mögött Ott Tänak lett az ezüstérmes, míg Rovanperä a harmadik helyen ünnepelhetett.

„Ez egy fantasztikus eredmény számunkra. A csapat remek munkát végzett egész hétvégén, és mindent megadtak nekünk, amire szükségünk volt ehhez a sikerhez. Hatalmas öröm számomra, hogy ezekkel a srácokkal dolgozhatok együtt. A nagyszerű munkájuk nélkül nem tudtuk volna megnyerni a Svéd Rallyt.” –nyilatkozta Elfyn Evans.

A WRC 2-ben Mads Østberg diadalmaskodott a Citroen C3 R5-tel. A kategória második helyezettje Ole Christian Veiby lett, míg a harmadik helyet a hazai közönség előtt autózó Pontus Tidemand szerezte meg. A WRC 3-ban a finn Jari Huttunen nyert a Hyundai i20 R5 volánja mögött, megelőzve honfitársát, Emil Lindholmot és a korábbi rallycross világbajnokot, Johan Kristofferssont. A Junioroknál hazai siker született Tom Kristensson jóvoltából. A JWRC ezüstérmese Mārtiņš Sesks lett, míg Ken Torn a harmadik pozícióban zárta a Svéd Rallyt.

A 68. Rally Sweden végeredménye:
1. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   1:11:43.1
2. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +12.7
3. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +20.2
4. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   +23.6
5. E.Lappi – J.Ferm (Ford Fiesta WRC)   +32.4
6. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +33.8
7. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:00.9
8. T.Suninen – J.Lehtinen (Ford Fiesta WRC)   +1:24.5
9. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +1:59.6
10. J.Huttunen – M.Lukka (Hyundai i20 R5)   +4:03.0

A bajnokság állása:
1. Elfyn Evans    42 pont
2. Thierry Neuville   42
3. Sébastien Ogier   37
4. Kalle Rovanperä   30
5. Esapekka Lappi   24
6. Ott Tänak   20
7. Teemu Suninen   11
8. Sébastien Loeb   8

1. Toyota Gazoo Racing WRT   73 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   63
3. M-Sport Ford World Rally Team   40

A bajnokság március 12-15. között a Mexikó Rallyval folytatódik.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából