Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A 88. Rallye Automobile de Monte-Carlo-val kezdetét vette a 2020-as rallyvilágbajnokság. Nyolc szakasz után a Toyotás Sébastien Ogier áll az élen, míg a bajnoki címvédő Ott Tänak hatalmasat esett a Hyundai-jal.

A szerdai Shakedown-on Ogier autózta a legjobb időt a Toyota Yaris WRC-vel. A francia pilóta 1:57.1 alatt teljesítette a 3,35 kilométeres pályát, megelőzve Thierry Neuvillet és Elfyn Evanst. Csütörtökön a rajtceremónia után két esti szakasz várt a mezőnyre. A 17,47 kilométeres Malijai – Puimichel gyorsot Ogier nyerte meg Ott Tänak és Elfyn Evans előtt. A nap második szakasza egy közel 26 kilométeres táv volt, ahol Thierry Neuville fantasztikus időt ment a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. A belga versenyző több mint 25 másodpercet adott Ogiernek, és ezzel az élre ugrott az összetettben.

Pénteken hat gyorsasági szerepelt a verseny programjában. A délelőtti körben a Toyota Gazoo Racing walesi pilótája, Elfyn Evans brillírozott, mivel mindhárom szakaszsikert bezsebelte. A harmadik gyorson Gus Greensmith becsúszott az árokba a Ford Fiesta WRC-vel, míg Ott Tänak a negyedik szakaszon esett hatalmasat. - Az észt Hyundai i20 Coupe WRC-je egy tempós balos kanyarban lesodródott az útról, többször átpördült, majd a gyorsasági szakasz alatt kanyargó útra esett. Szerencsére Tänak és navigátora, Martin Järveoja is sérülés nélkül szálltak ki a roncsból, de megfigyelésre kórházba szállították őket.
A délutáni körben Ogier rálépett a gázpedálra, és két részsikert is begyűjtött, az utolsó körben pedig megelőzte csapattársát, Elfyn Evanst az összetettben. Thierry Neuville a harmadik helyről várja a szombati folytatást 6,4 másodperccel elmaradva az éllovas Ogiertől.

„Nagyon nehéz napon vagyunk túl.” –kezdte Ogier. „Nem volt könnyű a gumiválasztás, és most is eléggé megviseltek az abroncsaink, így örülök, hogy itt lehetünk. Ez nem olyan rossz eredmény.”

A WRC 2-ben Mads Ostberg 13,9 másodperccel vezet Ole Christian Veiby előtt, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán Nikolay Gryazin tanyázik. A WRC 3-ban a francia Eric Camilli közel 1 perccel vezet honfitársa, Nicolas Ciamin előtt.  

A László Zoltán – Begala Tamás páros az abszolút 46. helyén zárta a napot a Ford Fiesta R2T19-cel.

A Monte-Carlo Rally állása nyolc szakasz után:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   1:43:31.5
2. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +1.2
3. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +6.4
4. S.Loeb – D.Elena (hyundai i20 Coupe WRC)   +1:06.9
5. E.Lappi – J.Ferm (Ford Fiesta WRC)   +1:57.2
6. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +2:19.2
7. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +5:18.7
8. E.Camilli – F.Buresi (Citroen C3 R5)   +8:06.2
9. N.Ciamin – Y.Roche (Citroen C3 R5)   +9:04.0
10. M.Ostberg – T.Eriksen (Citroen C3 R5)

Szombaton négy szakaszt kell abszolválnia a mezőnynek. Az első gyors, a 16,87 kilométeres St-Léger-les-Mélèzes - La Bâtie-Neuve 1 délelőtt 9 óra 38 perckor rajtol el.

Foto: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából