Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Elkelt az utolsó szabad ülés is a rally világbajnokság 2020-a szezonjára, miután az M-Sport Ford WRT bejelentette, hogy Esapekka Lappi lesz Teemu Suninen, valamint Gus Greensmith csapattársa.

A cumbriai alakulat egy fiatal és ambiciózus csapattal vág neki az idei bajnokságnak. A három pilóta átlagéletkora mindössze 25 év, de a mérnökök átlagéletkora sem sokkal magasabb - a csapat vezetője, Richard Millener pedig csupán 35 esztendős.

Esapekka Lappi 2012-ben egy Ford Fiesta S2000-es volánja mögött megnyerte a finn rallybajnokságot. 2013 és 2016 között a Skoda Motorsport csapatát erősítette, majd versenyzett a Toyota Gazoo Racing és a Citroen Racing színeiben is. 2017-ben a Finn Rallyn megszerezte pályafutása első (ez idáig utolsó) WRC-s győzelmét a Toyota Yaris WRC-vel. Tavaly Svédországban, Finnországban és Törökországban is a második helyen ért célba a Citroen C3 WRC-vel, a bajnokságot pedig a tizedik pozícióban zárta.

Teemu Suninen második teljes szezonját fogja teljesíteni az M-Sport-nál. Ez azt jelenti, hogy a cumbriai alakulat teljesen finn csapattal indul a WRC-ben az idei évben. - 2006 és 2007 között Mikko Hirvonen és Marcus Grönholm képviselte a kék oválos márkát a bajnokságban, 2008 és 2011 között pedig Jari-Matti Latvala volt Hirvonen csapattársa.

Gus Greensmith 2020-ban kilenc versenyen kap majd lehetőséget a bizonyításra a Ford Fiesta WRC volánja mögött. A brit pilóta a Monte-Carlo-, a Mexikó-, az Argentin-, a Portugál-, a Szardínia-, a Finn-, a Török-, a Német-, valamint a Wales Rallyn csatlakozik majd Suninenhez és Lappihoz.

Az M-Sport igazgatója, Malcolm Wilson a következőket mondta: „Idén több értelemben is visszatérünk a gyökereinkhez – egy fiatal csapattal veszünk részt a bajnokságban, és két finn pilótát indítunk 2020-ban. Fantasztikus eredményeket értünk el annak idején Marcus Grönholmmal, Mikko Hirvonennel, és Jari-Matti Latvalával, így már alig várom, hogy lássam, mire lesz képes a következő generáció. Alapvető filozófiánk mindig is az volt, hogy támogassuk a fiatal versenyzőket. Esapekka, Teemu és Gus három tehetséges fiatal pilóta, akik képesek jó eredményeket elérni.”

A 2020-as rally világbajnokság résztvevői:
Hyundai Motorsport: Thierry Neuville, Ott Tänak, Dani Sordo, Sebastien Loeb
Toyota Gazoo Racing: Sebastien Ogier, Elfyn Evans, Kalle Rovanperä, Takamoto Katsuta
M-Sport Ford WRT: Teemu Suninen, Esapekka Lappi, Gus Greensmith

Fotó: M-Sport Ford WRT

További híreink a rally világából