Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Thierry Neuville nyerte a 2019-es rally világbajnokság tizenharmadik futamát, a RallyRACC Catalunya - Rally de España-t. Ott Tänak a második helyen ért célba, amivel megszerezte pályafutása első világbajnoki címét.

A Katalán Rally nyitónapján hat murvás szakasz várt a mezőnyre. Az első gyorsaságit, a 7 kilométeres Gandase 1-et Sebastien Ogier nyert meg a Citroen C3 WRC volánja mögött, azonban a hátralévő öt szakaszt a Hyundai Motorsport pilótái uralták. Sebastien Loeb három alkalommal autózott első időt az i20 Coupe WRC-vel, míg Thierry Neuville és Dani Sordo egy-egy részsikert könyvelhetett el. Ogiernek a második szakaszon elment a kormányszervója, ami miatt rengeteg időt veszített, és visszacsúszott az összetett tizenhetedik helyére. Ogier csapattársa, Esapekka Lappi szintén technikai gondokkal küzdött. A finn versenyző a hetedi helyről volt kénytelen feladni a futamot.
Hat szakasz után Loeb állt az élen, 1,7 másodperccel megelőzve csapattársát, Thierry Neuvillet, míg a harmadik pozícióban Dani Sordo tanyázott.  

191027 rallyracc n2

Szombaton aszfalton folytatódott a verseny. Ezen a napon hét szakaszon kellett bizonyítaniuk a pilótáknak. Neuville remek tempóban közlekedett és az első két pályán nem talált legyőzőre. A következő négy gyorsaságit Ott Tänak húzta be, majd a Salouban megrendezett városi pályán Neuville remekelt. Az összetettben Thierry Neuville átvette a vezetést, megelőzve Dani Sordot és Ott Tänakot. Sebastien Loeb aszfalton nem tudta tartani a tempót csapattársaival, így a francia visszacsúszott az összetett negyedik helyére. Kris Meeke a 21,26 kilométeres Querol 1-en összetörte a Yaris WRC-t, így kiszállt a versenyből, míg a Toyota Gazoo Racing japán versenyzője, Takamoto Katsuta a sebességváltó meghibásodása miatt került hátrányba.

„Nem kockáztattunk, és megpróbáltuk elkerülni a defekteket.” –kezdte Neuville. „Boldog vagyok, hogy sikerült átvennünk a vezetést. Mindent megtettünk, amit tudtunk, de láttuk, hogy Tänak milyen tempót diktált délután ezeken a szakaszokon. Megpróbáljuk folytatni ezt a munkát, és majd kiderül, hogy Ott előrébb tud-e lépni, vagy marad a harmadik helyen.”

191027 rallyracc n3

Vasárnap a 16,35 kilométeres Riudecanyes-t, illetve a 20,72 kilométeres La Mussara-t kellett kétszer abszolválnia a mezőnynek. Az első körben Neuville és Sordo tudott nyerni. A Hyundai Motorsport spanyolja a 16-os szakaszon ismét brillírozott, majd a Power Stage-en Tänak autózta a legjobb időt, ezzel begyűjtve az extra 5 pontot. A futamot végül Thierry Neuville nyerte meg Ott Tänak előtt, míg a dobogó legalsó fokára a hazai közönség előtt autózó Dani Sordo állhatott fel.
Tänak Spanyolországban nem csak az újabb dobogós helyének örülhetett, hanem annak is, hogy sikerült megnyernie a 2019-es rally világbajnokságot. Az észt pilóta 23 pontot gyűjtött a hétvége során, amivel behozhatatlan előnyre tett szert Sebastien Ogier-vel valamint Thierry Neuville-el szemben.
A 2018-as Spanyol Rally győztese, Sebastien Loeb ezúttal a negyedik helyen ért célba, míg a bajnoki címvédő Sebastien Ogier csak a nyolcadik lett.

„Fantasztikusan érzem magam.” –mondtaTänak. „Hatalmas nyomás volt rajtam egész hétvégén, de végül sikerült elérnünk a célunkat. Köszönöm az egész csapatnak, ismét nagyszerű munkát végeztek. Édesanyám tegnap este azt mondta, hogy ha valamit igazán akarok, akkor azt el is tudom érni. Én pontosan ezt akartam, hogy ez megtörténjen.”

A WRC 2 Pro-ban Mads Ostberg diadalmaskodott a Citroen C3 R5-tel, megelőzve Jan Kopeckyt, és Kalle Rovanperät. A WRC 2 kategóriát Eric Camilli nyerte meg a C3 R5 volánja mögött. A francia pilóta mellé Emil Lindholm, valamint Kajetan Kajetanowicz állhatott fel a pódiumra.

A 55. RallyRACC Catalunya - Costa Daurada végeredménye:
1. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   3:07:39.6
2. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   +17.2
3. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +17.6
4. S.Loeb – D.Elena (Hyundai i20 Coupe WRC)   +53.9
5. JM.-Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +1:00.2
6. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +1:14.2
7. T.Suninen – J.Lehtinen (Ford Fiesta WRC)   +1:47.6
8. S.Ogier – J.Ingrassia (Citroen C3 WRC)   +4:20.5
9. M.Ostberg – T.Eriksen (Citroen C3 R5)   +8:24.6
10. E.Camilli – B. Veillas (Citroen C3 R5)   +8:47.2

A bajnokság állása a Spanyol Rally után:
1. Ott Tänak   263 pont
2. Thierry Neuville   227
3. Sebastien Ogier   217
4. Andreas Mikkelsen   102
5. Elfyn Evans   102
6. Kris Meeke   98
7. Jari-Matti Latvala   94
8. Dani Sordo   89

1. Hyundai Shell Mobis WRT   380 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT   362
3. Citroen Total WRT   284
4. M-Sport Ford WRT   218

A 2019-es rally világbajnokság utolsó állomásának Ausztrália ad otthont. A Kennards Hire Rally Australia november 14-17. között kerül megrendezésre.

Fotó: wrc

További híreink a rally világából