Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ott Tänak idei hatodik sikerét könyvelhette el Walesben. A Toyota Gazoo Racing észt pilótája ezzel a győzelmével 28 pontra növelte előnyét a bajnoki tabellán Sebastien Ogier-vel szemben.

A 75. Wales Rally GB csütörtök este egy 3,58 kilométeres szuperspeciállal kezdődött, amelyet Kris Meeke nyert meg. A Toyotás pilóta mögött Thierry Neuville lett a második a Hyundai i20 Coupe WRC volánja mögött, míg a harmadik időt Petter Solberg autózta a Volkswagen Polo GTI R5-tel.
Pénteken kilenc szakasz szerepelt a Wales Rally programjában. Az Elsi 1-en a hátsérüléséből visszatérő Elfyn Evans bizonyult a leggyorsabbnak, akit Kris Meeke és Ott Tanak követett. A következő két gyorsaságit Tänak nyerte meg, majd az ötödik, Aberhirnant 1-en Jari-Matti Latvala és Elfyn Evans azonos idővel végeztek az élen. A délutáni kört Sebastien Ogier kezdte a legjobban, aki 8:32.4-es idővel megnyerte a 11,65 kilométeres Elsi 2-öt. A hetedik szakasz szintén Ogieré lett. Latvala számára ezen a távon ért véget a verseny, miután egy tempós jobbos kanyarban nekicsúszott a partoldalnak, majd a fák közé esett a Yaris WRC-je. Szerencsére Latvala és navigátora, Miikka Antilla is sérülés nélkül szállt ki az oldalára dőlt autóból. A folytatásban Thierry Neuville egy, Ott Tänak pedig két szakaszsikert könyvelhetett el. A nap végén Tänak 3,4 másodperccel vezetett Ogier előtt, míg a harmadik pozícióban Kris Meeke tanyázott.

Szombaton hét gyorsaságit kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Elfyn Evans az első három szakaszon nem talált legyőzőre, aminek köszönhetően feljött az összetett hatodik helyére. Ezen a napon Thierry Neuville kétszer, Andreas Mikkelsen és Ott Tänak pedig egy-egy alkalommal tudott első időt autózni. Craig Breen a Myherin 1-en lecsúszott az útról, és Hyundai-ja többször is átfordult a tengelye körül, de folytatni tudta a versenyt. Az összetettben Tänak továbbra is őrizte a vezető helyét. Az észt pilóta 11 másodperccel állt Thierry Neuville előtt.
Vasárnap négy szakasz várt a mezőnyre, miután az SS20-at, a Great Orme-t biztonsági okok miatt törölték a szervezők. A nap folyamán Tänak mellett Evans is gyarapítani tudta a részsikereinek számát. A Power Stage-en Tänak volt a legjobb, megelőzve Ogiert, Lappit, Neuvillet valamint Evanst. A futam végén végül Tänak ünnepelhetett a pódium legmagasabb fokán. A Toyotás mögött Neuville lett az ezüstérmes, míg Ogiernek ezúttal meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

"Ez egy nagyon hosszú hétvége volt, és hatalmas volt rajtunk a nyomás." -kezdte Tänak. "Végig a határon autóztunk, de így sem tudtunk 10 másodpercnél nagyobb előnyt kialakítani a minket üldözőkkel szemben. Kemény versenyen vagyunk túl, de nagyon jól érzem most magam. Két futam van hátra a szezonból, de a múltban már rengeteg drámát láthattunk, ezért továbbra is keményen kell dolgoznunk, ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot."

191006 walesrallygb n2

Kalle Rovanperä idei ötödik sikerét aratta a WRC 2 Pro-ban, és ezzel bezsebelte a bajnoki címet is. A Skoda Motorsport finn pilótája mögött csapattársa, Jan Kopecky lett az ezüstérmes, míg Gus Greensmith a harmadik lett az M-Sport Ford Fiesta R5 MKII-esével.
Petter Solberg győzelemmel zárta autóversenyzői pályafutását, miután megnyerte a WRC 2-t a Volkswagen Polo GTI R5 volánja mögött. Petter fia, Oliver technikai hiba miatt nem ért célba pályafutása első WRC futamán.
A JWRC-ben Jan Solans fölényes győzelmet aratott. A spanyol pilóta közel 3 percet adott a második helyen beérő Tom Kristenssonnak. A kategória bronzérmese az amerikai Sean Johnston lett.

A 75 Wales Rally GB végeredménye:
1. O.Tänak – M.Jarveoja (Toyota Yaris WRC)   3:00:58.0
2. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +10.9
3. S.Ogier – J.Ingrassia (Citroen C3 WRC)   +23.8
4. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +35.6
5. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +48.6
6. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +58.2
7. P.Tidemand – O.Floene (Ford Fiesta WRC)   +5:23.8
8. C.Breen – P.Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC)   +9:25.0
9. K.Rovanperä – J.Halttunen (Skoda Fabia R5 evo)   +10:51.1
10. P.Solberg – P.Mills (Volkswagen Polo GTI R5)   +11:36.1

A bajnokság állása:
1. Ott Tänak   240 pont
2. Sebastien Ogier   212
3. Thierry Neuville   199
4. Andreas Mikkelsen   102
5. Kris Meeke   98

1. Hyundai Shell Mobis WRT   340 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT   332
3. Citroen Total WRT   278
4. M–Sport Ford WRT   200

A rally világbajnokság október 25-27. között a RallyRACC Catalunya – Rally de España-val folytatódik.

Fotó: wrc.com

További híreink a rally világából