Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier nyerte a 2019-es rally világbajnokság tizenegyedik futamát, a Török Rallyt. Ott Tänak technikai hibával küzdött, míg Thierry Neuville felborult, és csak a nyolcadik helyen ért célba.

A Citroen Total World Rally Team kettős győzelmet aratott Törökországban Sebastien Ogeir és Esapekka Lappi jóvoltából. A bajnoki címvédő Sebastien Ogier számára nem indult jól a verseny, mivel rögtön a második szakaszon defektet kapott, de így sikerült a hetedik helyen célba érnie, és csupán 13 másodpercet veszített. A bajnokság éllovasa, Ott Tänak technikai hibával küzdött, és a 8,75 kilométeres Datça 1 szakasz után megállt a Yaris WRC motorja. - Az észt pilóta a Rally 2 szabályai szerint folytatta a futamot, és vasárnap a Power Stage-en első időt autózott, így bezsebelte az extra 5 pont.
Thierry Neuville számára szintén nem alakult túl jól a Török Rally. A Hyundai Motorsport belga versenyzője egy balos kanyarban a por miatt nem vett észre egy követ, ami felborította az i20 Coupe WRC-t. Neuville és navigátora, Nicolas Gilsoul közel 5 percet veszítettek mire talpra állították a kocsit.

190916 rallyturkey n2

Esapekka Lappi az ezüstérmes helyen zárta a törökországi viadalt. A finn pilóta vezette is a futamot, azonban volt egy megforgása, a 17-es gyorson pedig defektet kapott. Lappi végül a második pozícióban vitte célba a Citroen C3 WRC-t, aminek köszönhetően kettős győzelmet ünnepelhetett a versailles-i alakulat.
A dobogó harmadik fokára Andreas Mikkelsen állhatott fel, aki mögött Teemu Suninen és Dani Sordo végzett. A TOP 10-be még Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Thierry Neuville, Pontus Tidemand, valamint Gus Greensmith fért be.

A WRC 2-ben Kajetan Kajetanowicz diadalmaskodott a Skoda Fabia R5 volánja mögött. A lengyel mögött a bolíviai Marco Bulacia Wilkinson lett a kategória ezüstérmese, megelőzve az olasz Fabio Andolfit. A WRC 2 Pro-ban Gus Greensmith győzelemre vitte a Ford Fiesta R5 MK2-t. A brit pilóta mellé Jan Kopecky, és Kalle Rovanperä állhatott fel pódiumra.

„Nagyon nagy szükségünk volt erre a sikerre, ahhoz, hogy harcban maradhassunk a bajnoki címért.” –kezdte Ogier. „Boldog vagyok, hogy győzni tudtunk ezen a rendkívül nehéz versenyen. Tudtuk, hogy bármi megtörténhet Törökországban, de okos versenyzéssel sikerült elkerülnünk a komolyabb problémákat. Ez az eredmény jó lendületet ad a csapatnak a szezon hátralevő részére. Mindannyian tudjuk, hogy továbbra is keményen kell majd dolgoznunk, ha győzni akarunk.”

A 12. Rally Turkey Marmaris végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassi (Citroen C3 WRC)   3:50:12.1
2. E.Lappi – J.Ferm (Citroen C3 WRC)   +34.7
3. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:04.5
4. T.Suninen – J.Lehtinen (Ford Fiesta WRC)   +1:35.1
5. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +2:25.9
6. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +2:59.1
7. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +3:53.3
8. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +5:34.8
9. P.Tidemand – O.Floene (Ford Fiesta WRC)   +7:22.9
10. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta R5 MK2)   +15:18.7

A bajnokság állása a Török Rally után:
1. Ott Tänak   210 pont
2. Sebastien Ogier   193
3. Thierry Neuville   180
4. Andreas Mikkelsen   94
5. Kris Meeke   86

1. Hyundai Shell Mobis WRT   314 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT   295
3. Citroen Total WRT   259
4. M-Sport Ford WRT   184

A bajnokság október első hétvégéjén Walesben folytatódik. A 75. Wales Rally GB október 3-6. között kerül megrendezésre.

Fotó: wrc.com

További híreink a rally világából