Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Dani Sordo nyerte a 2019-es rally világbajnokság nyolcadik fordulóját, a Szardínia Rallyt. A Hyundai Motorsport spanyol pilótája az utolsó szakaszon ugrott az élre, miután Ott Tänak hibázott.

Az Alghero környéki viadalon tizenkilenc gyorsasági szakasz várt a mezőnyre. A versenyt Sebastien Ogier kezdte a legjobban, mivel megnyerte a csütörtöki, 2 kilométeres szuperspeciált. A Citroen Total WRT francia pilótája pénteken rengeteg időt veszített, amikor a 11 kilométeres Monte Baranta 1-en eltalált egy sziklát, ami megrongálta a C3 WRC bal első futóművét. Az első versenynapon Teemu Suninen, Ott Tänak, Esapekka Lappi, Thierry Neuville, Dani Sordo és Andreas Mikkelsen is tudott szakaszt nyerni. Kilenc gyorsaságit követően Sordo állt az élen 10,8 másodperccel megelőzve Suninent, míg a harmadik pozícióban Tänak tanyázott.
Szombaton hat szakasz szerepelt a Szardínia Rally programjában. Ott Tänak fantasztikus tempóban közlekedett, és az összes gyorsaságin első időt tudott autózni a Toyota Yaris WRC-vel. Az észt pilóta átvette a vezetést az összetettben, és a nap végére 25,9 másodperces előnyt épített ki Dani Sordoval szemben.
Vasárnap Andreas Mikkelsen remekelt, és mind a négy részsikert bezsebelte. Az utolsó szakasznak, amely egyben a Power Stage is volt, Tänak 26,7 másodperces előnnyel vágott neki. A Toyotás versenyző a Sassari – Argentiera 2-n kormánymű problémával küzdött, ami miatt hibázott, és végül csak az ötödik helyet szerezte meg az idei Szardínia Rallyn. Tänak bakijának köszönhetően Dani Sordo megszerezte WRC-s pályafutása második futamgyőzelmét. A spanyol pilóta mellé Teemu Suninen, valamint Andreas Mikkelsen állhatott fel a dobogóra.

„Egyszerűen nem találok szavakat. Fantasztikus érzés, hogy megszereztem az első győzelmemet a Hyundai színeiben.” –kezdte Sordo. „Nagyon sajnálom, hogy Ott a Power Stage-en hibázott. Egész hétvégén jó tempóban közlekedtünk, és egyenletes volt a teljesítményünk. Hihetetlen, hogy sikerült nyernünk itt Szardínián.”

A WRC 2-ben Pierre-Louis Loubet diadalmaskodott a Skoda Fabia R5 volánja mögött, megelőzve Kajetan Kajetanowiczot és Simone Tempestinit. A WRC 2 Pro-ban a Skoda Motorsport fiatal finn tehetsége, Kalle Rovanperä nyert, megelőzve csapattársát, Jan Kopeczkyt. A kategória bronzérmese a Citroen C3 R5-tel induló Mads Ostberg lett. A JWRC-ben a spanyol Jan Solans győzött Dennis Radström és Tom Kristensson előtt.

A 16. Rally Italia Sardegna végeredménye:
1. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   3:32:27.2
2. T.Suninen – J.Lehtinen (Ford Fiesta WRC)   +13.7
3. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +32.6
4. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +33.5
5. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   +1:30.1
6. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +2:16.7
7. E.Lappi – J.Ferm (Citroen C3 WRC)   +2:59.6
8. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +4:40.1
9. K. Rovanperä – J.Halttunen (Skoda Fabia R5 Evo)   +8:24.6
10. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5 Evo)   +8:49.2

A bajnokság állása:
1. Ott Tänak   150 pont
2. Sebastien Ogier   146
3. Thierry Neuville   143
4. Elfyn Evans   78
5. Teemu Suninen   62

1.Hyundai Shell Mobis WRT   242 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT   198
3. Citroen Total WRT   170
4. M-Sport Ford WRT   152

A bajnokság augusztus első hétvégéjén a Finn Rallyval folytatódik.

Fotó: @DaniSordo

További híreink a rally világából