Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ott Tänak nyerte a 2019-es rally világbajnokság hetedik fordulóját, a Portugál Rallyt. Az észt pilóta mögött Thierry Neuville lett a második, míg a harmadik helyet Sebastien Ogier szerezte meg.

Pénteken hét szakasz szerepelt a Portugál Rally programjában. A 12,35 kilométeres Lousã 1-en Dani Sordo bizonyult a leggyorsabbnak, aki 4,2 másodpercet adott a második Ott Tänaknak. A következő két gyorson Tänak száguldott végig a leggyorsabban, aminek köszönhetően az összetettben is az élre tudott ugrani. A délutáni kört Sordo kezdte a legjobban, majd Teemu Suninen és Thierry Neuville is feliratkozott a szakaszgyőztesek listájára. A nap végén a Toyota Gazoo Racing WRT versenyzői kibérelték az első három helyet. - Ott Tänak 17,3 másodperccel vezetett Jari-Matti Latvala előtt, míg Kris Meeke 22,8 másodperccel maradt el az észt pilótától. Teemu Suninen jó tempóban közlekedett a Ford Fiesta WRC-vel. Az M-Sport finn pilótája nagy csatát vívott Kris Meeke-kel a harmadik pozícióért, azonban a hatodik szakaszon fékhiba miatt közel 1 percet veszített, és visszacsúszott a hatodik helyre. Thierry Neuville és Sebastien Ogier elsőként indultak a murvás szakaszokon, így nekik kellett takarítaniuk az utat. Ennek ellenére Neuville a negyedik-, Ogier pedig az ötödik helyen zárta a napot. Dani Sordo reggel még vezetett az összetettben, azonban a délelőtt folyamán elment a Hyundaiában az üzemanyagnyomás, ami miatt rengeteg időt és pozíciót veszített. Sebastien Loeb szintén technikai gondokkal küzdött. A franciák kilencszeres világbajnoka a 45. pozícióból várhatta a szombati folyatatást.
Szombaton nyolc szakaszon kellett bizonyítaniuk a pilótáknak. A Toyotások továbbra is jól szerepeltek, mivel Kris Meeke és Ott Tänak egy-egy, Jari-Matti Latvala pedig két részsikert könyvelhetett el. Thierry Neuville a 22,2 kilométeres Cabeceiras de Basto 2-ön, valamint a 37,6 kilométeres Amarante 2-ön is a legjobb időt érte el a Hyundai i20 Coupe WRC volánja mögött, aminek köszönhetően feljött a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. A Hyundai Motorsport belga pilótája 4,9 másodpercre közelítette meg Meeke-t, aki hidraulikus problémával küzdött. Jari-Matti a második helyről búcsúzott, miután megsérült a Yaris WRC-jének a bal első felfüggesztése. Gus Greensmith Portugáliában egy Ford Fiesta WRC-vel bizonyíthatott. A brit pilóta a nyolcadik helyen állt, amikor a 13. szakaszon defektet kapott, majd beesett az árokba. A nap utolsó két rövid szakaszát törölték a szervezők. Tizenhárom gyorsaságit követően Ott Tänak 4,3 másodperccel vezetett csapattársa Kris Meeke előtt, míg a harmadik helyen Thierry Neuville tanyázott.
Vasárnap tovább szárnyaltak a Toyotások. Meeke megnyerte a nap első gyorsaságiját, a Montim 1-et, majd a következő két pályán Tänak bővítette a szakaszsikereinek számát. Az utolsó előtti gyorson Meeke megforgott. Ezen a távon Neuville nyert, aki ennek, illetve Meeke hibájának köszönhetően előrelépett a második helyre. A Power Stage-en Sebastien Ogier gyűjtötte be az extra 5 pontot. A Citroen francia pilótája Thierry Neuvillet, Ott Tänakot, Teemu Suninent és Dani Sordot tudta megelőzni az utolsó szakaszon. Kris Meeke kiütötte a Yaris WRC jobb első futóművét, így nem ért célba. Tänak végül 16 másodperces előnnyel megnyerte a Portugál Rallyt. - Ez volt az észt pilóta idei harmadik sikere.
 
A WRC 2-ben a Pierre Louis Loubet – Vincent Landais páros fölényes győzelmet aratott. A Skoda Fabia R5-tel versenyző francia alakulat több mint másfél perccel ért célba a svéd Emil Bergkvist – Patrik Barth duó előtt. A kategória bronzérmese Henning Solberg lett, aki egy Skoda Fabia R5-tel vágott neki a portugál pályáknak, az itinert pedig természetesen Ilka Minor-Petrasko diktálta neki. Ole Christian Veiby sokáig vezette a kategóriát, azonban a tizedik szakaszon kigyulladt a Volkswagen Polo GTI R5-öse, így kénytelen volt feladni a futamot.

A WRC 2 Pro-ban Kalle Rovanperä diadalmaskodott az új Fabia R5 volánja mögött. A fiatal finn mögött Jan Kopecky ért be másodikként, míg a harmadik helyet Mads Ostberg szerezte meg a Citroen C3 R5-tel.

53. Vodafone Rally de Portugal végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   3:20:22.8
2. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +15.9
3. S.Ogier – J.Ingrassia (Citroen C3 WRC)   +57.1
4. T.Suninen – M.Salminen (Ford Fiesta WRC)   +2:41.5
5. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +7:08.3
6. K.Rovanperä – J.Halttunen (Skoda Fabia R5 Evo)   +10:34.2
7. JM. Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +11:28.2
8. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5 Evo)   +11:41.9
9. PL. Loubet – V.Landais (Skoda Fabia R5)   +12:46.3
10. E.Bergkvist – P.Barth (Ford Fiesta R5)   +14:28.4

A bajnokság állása a Portugál Rally után:
1. Sebastien Ogier   142 pont
2. Ott Tänak   140
3. Thierry Neuville   132
4. Elfyn Evans   65
5. Kris Meeke   56

1. Hyundai Shell Mobis WRT   202 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT   182
3. Citroen Total WRT   158
4. M-Sport Ford WRT   122   

A bajnokság június 13-16. között a Szardínia Rallyval folytatódik.

Fotó: wrc.com

További híreink a rally világából