Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Petter Solberg bejelentette visszavonulását, ugyanakkor nem szakad el teljesen versenyzéstől, ugyanis a Volkswagen és a Monster Energy támogatásával a közeljövőben is részt vesz majd pár eseményen.

Solberg az elmúlt 20 évben sikert-sikerre halmozott különböző szakágakban, és a mai napig az egyik legnépszerűbb versenyzőnek számít az autósport világában. A ’Mr. Hollywood’-nak becézett pilóta 2003-ban a Subaru színeiben megnyerte a rally világbajnokságot. Solberg 2014-ben történelmet írt, amikor a rallycross vb-n is felért a csúcsra, ugyanis ő volt az első olyan versenyző, aki két különböző FIA szakágban is világbajnok tudott lenni. 2015-ben megvédte a bajnoki címét az RX-ben a Citroen DS3 Supercar volánja mögött. Az elmúlt két évben a PSRX Volkswagen Sweden színeiben indult. 2017-ben bronzérmes lett, míg tavaly az ötödik helyen zárta az évet a Volkswagen Polo R Supercar-ral. A 44 esztendős norvég pilóta most bejelentette, hogy visszavonul, de a Volkswagen és a Monster Energy támogatásával ott lesz még pár versenyen a közeljövőben.

„Azt elárulhatom, hogy nem veszem le véglegesen a sisakot a fejemről.” –kezdte Solberg. „Nem fogok unatkozni, ugyanis idén ott leszek pár nagy versenyen, azonban világbajnokságokon már nem fogok rajthoz állni. Imádok vezetni, és mindig is versenyezni fogok, de eljött az idő, hogy döntsek a jövőmmel kapcsolatban, és hogy egy új fejezetet kezdjek a pályafutásom könyvében.”

„Az elmúlt időszakban voltak kisebb egészségügyi problémáim, de már felépültem. Készen állok arra, hogy belevágjak ebbe az új kihívásba. Az elmúlt 20 évem a versenyzésről szólt. Azokat az éveket, amelyeket a Subarunál töltöttem, soha nem fogom elfelejteni. Azok az emberek, akikkel együtt dolgoztam, szinte a családtagjaim lettek. Sok emlékem van a WRC-ről. Hihetetlen, ahogy ez a 20 esztendő elrepült. Mintha csak tegnap lett volna, amikor Colin McRae és Carlos Sainz rám kiabált, mert túl sokat kérdeztem, amikor 1999-ben csatlakoztam a Ford World Rally Team-hez.”

„A Volkswagen kiszállás a rallycross világbajnokságból jelentős szerepet játszott a döntésemben, de van néhány komoly törekvésem a jövőre nézve, amin el akarok kezdeni dolgozni. Oliver egyre magasabb szinten versenyez, és mindenben támogatni akarjuk őt. Emellett szeretnék a WRC-ben, vagy a WRX-ben együtt dolgozni valamelyik gyártóval. 2010-ben nagyon büszke voltam, amikor a saját csapatommal bronzérmesek lettünk a WRC-ben, és a rallycross vb-n is számos sikert értünk el 2014-ben és 2015-ben. Az eddig megszerzett tapasztalataimat szeretném felhasználni a jövőben, és segíteni szeretnék majd fiatal pilótáknak.”

Solberg idén rajthoz áll a Goodwood-i Sebességfesztiválon, a norvégiai Norges Råeste Bakkeløp hegyiversenyen, valamint a szeptember 7-én megrendezésre kerülő Gymkhana GRiD döntőjében is.

Fotó: globalrallycross.com

További híreink a rally világából