Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A 87. Monte-Carlo Rallye-val kezdetét vette a rally világbajnokság 2019-es szezonja. Sebastien Ogier hatalmas csatát vívott Thierry Neuville-el a végső győzelemért...

Csütörtökön két esti szakasszal indult a verseny. A 20,76 kilométeres La Bréole – Selonnet gyorsaságit Ott Tänak teljesítette a leggyorsabban. A Toyota észt pilótája 5 másodperccel bizonyult jobbnak ír csapattársánál, Kris Meeke-nél, és több mint 10 másodpercet adott a hazai közönség előtt autózó Sebastien Ogiernek. Az M-Sport Ford WRT finn pilótája, Teemu Suninen becsúszott az árokba, Kalle Rovanperä pedig ugyanazon a helyen hibázott, ahol honfitársa, és nekiütközött a Fiesta WRC-nek. Rovanperä Skodája ugyan megsérült a koccanásban, de tovább tudott menni.
A következő pályán, a 20,59 kilométeres Avançon - Notre-Dame du Laus-on Thierry Neuville száguldott végig a leggyorsabban a Hyundai i20 Coupe WRC-vel, azonban Tänak meg tudta őrizni az első helyét az összetettben. A gumiválasztás nagy kihívást jelentett ezeken a szakaszokon. Több versenyző is panaszkodott az abroncsokra, köztük Sebastien Loeb is, aki a nyolcadik pozícióban zárta a napot.

Pénteken hat gyorsasági várt a mezőnyre. A nap első szakaszát biztonsági okok miatt törölték a szervezők. A 24 kilométeres Roussieux – Laborel 1-en Sebastien Loeb a pálya végén összeszedett egy bal hátsó defektet, de így elkönyvelhette az első Hyundaios szakaszgyőzelmét. Neuville csupán 0,5 másodperccel maradt el Loebtől, és az összetettben megelőzte Tänakot, aki az ötödik időt autózta ezen a távon. Az ötödik gyorson Ogier bizonyult a legjobbnak. A Citroenes pilóta ennek a sikerének köszönhetően feljött az összetett második helyére. A délutáni körben Ogier, Loeb és Neuville is tudott szakaszt nyerni. A nap végén Sebastien Ogier 2 másodperccel vezetett Thierry Neuville előtt, míg a harmadik helyen tanyázó Andreas Mikkelsen már több mint 1 perccel maradt el az éllovastól.

Szombaton Ott Tänak brillírózott, ugyanis mind a négy szakaszt megnyerte a Toyota Yaris WRC volánja mögött. Andreas Mikkelsen a St-Léger les Mélèzes - La Bâtie-Neuve 1-en kiütötte a Hyundai i20 Coupe WRC bal hátsó futóművét, így kénytelen volt feladnia a futamot. Elfyn Evans ugyanezen a szakaszon hibázott. A walesi pilóta nagy sebesség becsúszott a fák közé, és alaposan összetörte Ford Fiesta WRC-jét. Tizenkét gyorsasági szakaszt követően továbbra is Sebastien Ogier állt az élen az összetettben, 4,3 másodperccel megelőzve Thierry Neuvillet. A harmadik helyen Sebastien Loeb állt, igaz ő már közel 2 perccel maradt el Ogiertől.

Vasárnap tovább folytatódott a harc a győzelemért. Ott Tänak két szakaszsikert is bezsebelt, aminek köszönhetően megelőzte Loeb-öt az összetettben. Neuville megnyerte a 15-ös gyorsot, és 0,4 másodpercre megközelítette Ogiert. A Power Stage-en, a 14 kilométeres La Cabanette – Col de Braus 2-n Meeke autózta a legjobb időt a Yaris WRC-vel, megelőzve Ogiert, Neuvillet, Tänakot és Suninent. A versenyt végül Ogier 2,2 másodperces előnnyel nyerte meg Neuville előtt, míg a dobogó legalsó fokára Ott Tänak állhatott fel.

„Nagyon boldog vagyok, mivel a Monte-Carlo Rallye az egyik olyan verseny a szezonban, amit mindig meg szeretnék nyerni. Voltak technikai problémáink, de így is sikerült megőriznünk a vezetést. Zsinórban hatodik alkalommal győztem itt, és mindezt három különböző márkával sikerült elérnem.” –mondta Sebastien Ogier.

A WRC 2 Pro-ban a Gus Greensmith – Elliott Edmondson páros diadalmaskodott a Ford Fiesta R5-tel, megelőzve a Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen Skodás alakulatot. A WRC 2-ben Yoann Bonato nyert a Citroen C3 R5 volánja mögött. A kategória ezüstérmese a Ford Fiesta R5-öt terelgető Adrien Fourmaux lett, míg a harmadik pozíciót Ole Christian Veiby szerezte meg a Volkswagen Polo GTI R5-tel.

A 87. Rallye Automobile de Monte-Carlo végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Citroen C3 WRC)   3:21:15.9
2. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +2.2
3. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   +2:15.2
4. S.Loeb – D.Elena (Hyundai i20 Coupe WRC)   +2:28.2
5. J-M. Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +2:29.9
6. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +5:36.2
7. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta R5)   +13:04.6
8. Y.Bonato – B.Boulloud (Citroen C3 R5)   +13:56.5
9. S.Sarrazin – J.Renucci (Hyundai i20 R5)   +14:06.8
10. A.Fourmaux – R.Jamoul (Ford Fiesta R5)   +16.03.4

A bajnokság február 14-17. között a Svéd Rallyval folytatódik.

Fotó: fia.com

További híreink a rally világából