Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Jari-Matti Latvala nyerte a 2018-as rally világbajnokság utolsó versenyét, az Ausztrál Rallyt. Sebastien Ogier megvédte a bajnoki címét, miután Thierry Neuville és Ott Tänak is idő előtt búcsúzott a futamtól.

Idén az utolsó versenyen dőlt el a bajnoki trófea sorsa, amelyre Sebastien Ogier, Thierry Neuville és Ott Tänak is pályázott. Ogier 204 ponttal utazott el a kenguruk földjére, azonban belga ellenfele csupán 3 egységgel maradt el tőle, míg Tänak hátránya 23 pont volt.

Pénteken nyolc szakasz szerepelt az Ausztrál Rally programjában. A Toyotások remek formában kezdték a napot, ugyanis az első gyorsaságit, a 8,7 kilométeres Orara East I-et Esapekka Lappi nyerte meg Ott Tänak és Jari-Matti Latvala előtt. A következő pályán Latvala autózta a legjobb időt, és az összetettben is átvette a vezetést. A közel 27 kilométeres Sherwood I-en Mads Ostberg száguldott végig a leggyorsabban a Citroen C3 WRC-vel, és ezzel az élre ugrott. Andreas Mikkelsen egy tempós balos kanyarban összetörte a Hyundai i20 Coupe WRC-jét, így számára befejeződött a viadala. A délutáni folytatásban Tänak, Neuville és Craig Breen tudtak szakaszsikert bezsebelni. Tänak Yaris WRC-je az ötödik szakaszon egy vízátkelésnél megsérült, míg Neuville egy lassítónál hibázott, majd egy defekt is hátráltatta. A nap két szuperspeciállal ért véget, ahol Sebastien Ogier, valamint Ott Tänak bizonyult a leggyorsabbnak. Nyolc szakasz után a Citroenes Mads Ostberg állt az élen, megelőzve ír csapattársát, Craig Breent.

Szombaton tíz gyorsaságival folytatódott az Ausztrál Rally. Délelőtt Hayden Paddon, Ott Tanak és Elfyn Evans könyvelhetett el részsikert. A Toyotások továbbra is remek tempóban közlekedtek, így Jari-Matti Latvala vissza tudta venni a vezetést Mads Ostbergtől. Craig Breen eltalált egy fát, ami megrongálta a C3 WRC bal hátsó felfüggesztését. Az ír pilóta és navigátora, Scott Martin ugyan meg tudták szerelni a sérült autót, de 23 percet késtek, így egy 3 perc 50 másodperces időbüntetést kaptak. Ott Tänak délután tovább tudott gyorsulni, és meg tudta előzni csapattársát, Jari-Matti Latvalát. Ogier a hatodik helyről várhatta a vasárnapi felvonást, míg legfőbb riválisa, Thierry Neuville csak a kilencedik pozícióban tanyázott.

181118 rally australia n2

Vasárnap tovább folytatódott a Toyota házi csatája. A hétvégére várt eső megérkezett Coffs Habour területére, ami csúszóssá tette a murvás utakat. A 15,5 kilométeres Coramba I-en Latvala autózta a legjobb időt, a következő pályán pedig ismét az élre ugrott, miután Tänak hibázott. Thierry Neuville vb-álmai a 22. szakaszon foszlottak szét, miután eltalált egy fát, ami kiütötte a Hyundai bal hátsó futóművét. Ott Tänak az utolsó előtti szakaszon technikai hiba miatt állt félre, így eldőlt, hogy Sebastien Ogier zsinórban hatodik világbajnoki címét ünnepelheti Ausztráliában. A francia a Power Stage-en begyűjtötte a maximálisan szerezhető extra 5 pontot is, így egy szakaszgyőzelemmel búcsúzott Malcolm Wilsonéktól.
Az Ausztrál Rallyt végül Jari-Matti Latvala nyerte meg Hayden Paddon és Mads Ostberg előtt. A negyedik helyen Esapekka Lappi ért célba, míg az ötödik Sebastien Ogier lett.

A WRC 2-ben a chilei Alberto Heller diadalmaskodott a Ford Fiesta R5 volánja mögött, megelőzve az olasz Gianluca Linarit.

Az egyéni bajnoki címet tehát Sebastien Ogier szerezte meg, míg a konstruktőri értékelést a Toyota Gazoo Racing zárta az első helyen.

A 27. Kennards Hire Rally Australia végeredménye:
1. JM.Latvala – M.Anttla (Toyota Yaris WRC)   2:59:52.0
2. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC)   +32.5
3. M.Ostberg – T.Eriksen  (Citroen C3 WRC)   +52.2
4. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC)   +1:02.3
5. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +2:30.8
6. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC)   +3:05.1
7. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +8:59.0
8. A.Heller – J.Díaz (Ford Fiesta R5)   +22:28.5
9. S.Glenney – A.Sarandis (Skoda Fabia R5)   +27:01.8
10. J.Serderidis – L.Vanneste (Ford Fiesta WRC)   +35:14.1

A 2018-as FIA WRC végeredménye:
1. Sebastien Ogier   219 pont
2. Thierry Neuville   201
3. Ott Tänak   181
4. Jari-Matti Latvala   128
5. Esapekka Lappi   126

1. Toyota Gazoo Racing WRT   368 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   341
3. M-Sport Ford World Rally Team   324
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   237

További híreink a rally világából