Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Loeb kilencedik alkalommal nyerte meg a Spanyol Rallyt. A franciák kilencszeres rallyvilágbajnoka utoljára 2013-ban Argentínában tudott diadalmaskodni a WRC-ben.

Az 54. RallyRACC Catalunya – Costa Daurada csütörtökön egy 3,20 kilométeres szuperspeciállal kezdődött. A barcelonai városi pályán Sebastien Ogier autózta a legjobb időt a Ford Fiesta WRC-vel, megelőzve Thierry Neuvillet és Ott Tänakot.
Pénteken hat murvás szakasz szerepelt a Spanyol Rally programjában. A Toyota Gazoo Racing észt kiválósága, Ott Tänak remekül kezdett, mivel behúzta az első gyorsot, a 7 kilométeres Gandesa 1-et, és ezzel feljött az összetett a második helyére. A délelőtt folyamán még Jari-Matti Latvala, valamint Andreas Mikkelsen könyvelhetett el szakaszsikert. A délutáni kört a hazai közönség előtt autózó Dani Sordo kezdte a legjobban, mivel megnyerte a Gandesa 2-t. A hátralévő két murvás pályán Jari-Matti Latvala száguldott végig a leggyorsabban a Toyota Yaris WRC-vel. Hét szakaszt követően Ott Tänak 26 másodperces előnnyel állt az élen Dani Sordo előtt, míg a harmadik pozícióban Elfyn Evans tanyázott.
Ken Block számára a hetedik gyorson, a La Fatarella – Vilalba 2-n ért véget a verseny, miután összetörte a Ford Fiesta WRC-jét.
A Volkswagen legújabb rallyautójának, a Polo GTI R5-nek remekül sikerült a debütálása, mivel Eric Camilli vezette a WRC 2 kategóriát, a Skodás Kalle Rovanperä és a szintén Volkswagen Polo GTI R5-tel versenyző Petter Solberg előtt.
A WRC 3-ban az olasz Enrico Brazzoli tanyázott az élen, megelőzve a finn Taisko Lariot valamint a brit Louise Cookot.

Szombaton már aszfalton folytatódott a Spanyol Rally. A nap első szakaszát biztonsági okokból törölték a szervezők, így az SS9 Querol 1-en száguldott először végig a mezőny versenytempóban. A vizes pályákon Ott Tänak magabiztosan terelgette a Yaris WRC-t, akárcsak csapattársa, Jari-Matti Latvala. Az észt pilóta ugyan megnyerte a kilencedik szakaszt, azonban a következő pályán defektet kapott, és visszacsúszott a kilencedik helyre. Tänak hibája után Sordo vette át a vezetést, igaz csupán 3 tizeddel előzte meg Latvalát. Délután Thierry Neuville két részsikert is elkönyvelhetett, míg Sebastien Loeb és Ott Tänak egy-egy alkalommal tudott az élen végezni. A második versenynap végén Jari-Matti Latvala állt az összetett lista első helyén, 4,7 másodperccel megelőzve Sebastien Ogiert, míg a bronzérmes helyre Sebastien Loeb lépett előre.
Eric Camilli Polo-jában tönkrement a sebességváltó, így Kalle Rovanperä vette át a vezetést a WRC 2-ben, akit Jan Kopecky, Nil Solans, valamint Petter Solberg követett. A WRC 3 kategóriát továbbra is az olasz Enrico Brazzoli uralta a Peugeot 208 R2 volánja mögött.

Vasárnap újabb négy aszfaltos gyorsasági szakasz várt a mezőnyre. Sebastien Loeb fantasztikus tempót diktált, mivel két szakaszsikert is bezsebelt, az összetettben pedig átvette a vezetést Jari-Matti-tól. A 17-es gyorson, a 16,35 kilométeres Riudecanyes 2-n Ogier érte el a legjobb időt, aminek köszönhetően felzárkózott Loeb mögé az összetettben. Jari-Matti Latvala egy bal első defekt miatt rengeteg időt veszített, és visszacsúszott a hatodik pozícióba. A Santa Marina 2-n, ami egyben a Power Stage is volt, Ott Tänak végzett az élen megelőzve Ogiert, Loeb-öt, Evanst valamint Sordot. Sebastien Loeb 2005 és 2012 között nyolc alkalommal diadalmaskodott a Spanyol Rallyn, idén pedig újabb győzelmet ünnepelhetett Salouban. Sebastien Ogier a második helyen ért célba, míg Elfyn Evans az utolsó szakaszon leszorította Thierry Neuvillet a dobogóról. A bajnoki tabellán Ogier megelőzte Neuvillet, igaz csupán 3 pont az előnye a franciának, így hatalmas csata várható majd a szezonzáró Ausztrál Rallyn.

„Ez egyszerűen hihetetlen.” –kezdte Loeb. „Megpróbáltam a maximumot kihozni magamból. Minden reggel küzdöttem, hogy megtaláljam a ritmust, azonban ma sikerült ráéreznem. Jól éreztem magam a kocsiban, és így keményen tudtam nyomni. Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, mivel nem gondoltam volna, hogy ismét meg tudom nyerni ezt a versenyt. Nem tudom, hogy mit fogok csinálni jövőre, egyelőre még nem gondolkoztam rajta.”

A WRC 2 kategóriát Kalle Rovanperä nyerte meg a Skoda Fabia R5 volánja mögött, megelőzve cseh csapattársát Jan Kopeckyt, valamint a VW Polo GTI R5-tel induló Petter Solberget. A WRC 3-ban az olasz Enrico Brazzoli állhatott fel a pódium legmagasabb fokára.  

Az 54. RallyRACC Catalunya – Costa Daurada végeredménye:
1. S.Loeb – D.Elena (Citroen C3 WRC)   3:12:08.0
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +2.9
3. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC)   +16.5
4. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +17.0
5. D.Sordo – C.Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +18.6
6. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   +1:03.9
7. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC)   +1:16.6
8. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +1:26.4
9. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +2:07.0
10. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +2:48.2

A bajnokság állása a Spanyol Rally után:
1. Sebastien Ogeir   204 pont
2. Thierry Neuville   201
3. Ott Tänak   181
4. Esapekka Lappi   110
5. Jari-Matti Latvala   102

1. Toyota Gazoo Racing WRT   331 pont
2. Hyundai Shell mobis WRT   319
3. M-Sport Ford World Rally Team   306
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   216

A bajnokság november harmadik hétvégéjén az Ausztrál Rallyval folytatódik.

Fotó: Citroen Racing

További híreink a rally világából