Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Az M-Sport Ford WRT francia párosa, Sebastien Ogier – Julien Ingrasssia nyerte a Wales Rallyt. A második helyen a Toyotás Jari-Matti Latvala ért célba, megelőzve csapattársát, Esapekka Lappit.

Az első versenynapon Ott Tänak remek formában autózott. Az észt pilóta a pénteki nyolc szakaszból ötöt megnyert a Toyota Yaris WRC volánja mögött, a nap végén pedig közel fél perces előnnyel állt az élen Thierry Neuville előtt. Tänak szombaton tovább tudta növelni az előnyét, azonban a 16. gyorsaságin, a 19,95 kilométeres Sweet Lamb Hafren 2-n megsérült az autójának a hűtője, így fel kellett adnia a futamot. Az észt kiállását követően Ogier örökölte meg a vezető pozíciót, azonban a franciának muszáj volt hátrafelé is figyelnie, ugyanis Jari-Matti Latvala csupán 5 másodperccel volt lemaradva tőle. Tizennyolc szakaszt követően Ogier 4,4 másodperccel vezetett Latvala előtt, míg a harmadik helyen Esapekka Lappi tanyázott. Thierry Neuvillék a tizenegyedik szakaszon egy jobbos kanyarban becsúsztak az árokba, de a nézők segítségével sikerült visszatérniük az útra. A Hyundai Motorsport belga párosa a hibát követően, a második helyről visszaesett a nyolcadik pozícióba.

Vasárnap hat gyorsasági szakasz várt a mezőnyre. Lappi megnyerte az első, 10,06 kilométeres Elsi-i távot, megelőzve Latvalát és Ogiert. A következő gyorson, ami egyben a Power Stage is volt, Latvala ért elsőként célba, és az összetettben is megelőzte Ogiert. A két pilóta között csupán 3,6 másodperc döntött. Az utolsó három szakaszon Ogier rálépett a gázpedálra és sikerült visszaszereznie a vezetést a finn riválisától. A Wales Rally GB-t végül Ogier nyerte meg a Ford Fiesta WRC-vel, megelőzve Jari-Matti Latvalat és Esapekka Lappit.

181008 walesrallygb n2

Sebastien Ogier ötödik alkalommal diadalmaskodott Walesben, így ő lett a verseny történetének legsikeresebb pilótája (Petter Solberg és Hannu Mikkola négyszer; Juha Kankkunen, Tommi Mäkkinen, Sebastien Loeb, Richard Burns, Colin McRae, Erik Carlsson háromszor; Marcus Grönhol, Jari-Matti Latvala, Henri Toivonen, Carlos Sainz, Stig Blomqvist, Tom Trana, Harry Källström, Roger Clark, Ian Appleyard és Jack Harrop pedig kétszer tudott nyerni Nagy-Britanniában).

„Nagyszerűen alakult a hétvége számunkra.” –kezdte Ogier. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy ötödik alkalommal tudtuk megnyerni ezt a versenyt, különösen azért, mert tudjuk, hogy milyen kihívásokat és nehézségeket tartogatnak ezek a szakaszok. Nagyon nehezen indult a péntek, de amikor láttuk, hogy Ott Tänaknak problémája van, hatalmas csata indult a győzelemért. Jari-Matti nagyon gyors volt, és elhatározta, hogy megnyeri a futamot. Szerencsére sikerült jól teljesítenünk az utolsó három szakaszon – különösen a SS22-ön, ahol visszaszereztük a vezetést. Ez egy remek eredmény, és ismét szoros a bajnokság. Úgy gondolom, hogy az utolsó két verseny nagyon izgalmas lesz. Biztos vagyok benne, hogy a rajongók is örülnek ennek a csatának.”

A WRC 2-ben Kalle Rovanperä fölényes győzelmet aratott a Skoda Fabia R5 volánja mögött. A fiatal finn pilóta több mint másfél percet adott csapattársának, Pontus Tidemandnak, míg a kategória harmadik helyezettje a Ford Fiesta R5-tel versenyző Gus Greensmith lett.
A WRC 3-ban a brit Tom Williams diadalmaskodott a Ford Fiesta R2-vel, megelőzve az olasz Enrico Brazzolit, valamint a finn Taisko Lariot.  

A 74. Dayinsure Wales Rally GB végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   3:06:12.5
2. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +10.6
3. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC)   +35.1
4. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +1:10.4
5. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:14.4
6. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Citroen C3 WRC)   +1:15.9
7. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:18.4
8. M.Ostberg – T.Eriksen (Citroen C3 WRC)   +1:21.6
9. K.Rovanperä – J.Halttunen (Skoda Fabia R5)   +9:14.7
10. P.Tidemand – J.Andersson (Skoda Fabia R5)   +10:48.9

A bajnokság állása:
1. Thierry Neuville   189 pont
2. Sebastien Ogier   182
3. Ott Tänak   168
4. Esapekka Lappi   104
5. Jari-matti Latvala   98

1. Toyota Gazoo Racing WRT   317 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   297
3. M-Sport Ford World Rally Team   273
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   187

A bajnokság október 25-28. között a RallyRACC Catalunya – Rally de España-val folytatódik.

További híreink a rally világából