Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing észt pilótája, Ott Tänak zsinórban harmadik győzelmét ünnepelhette a hétvégén, miután megnyerte a Török Rallyt.

Csütörtök este az ünnepélyes rajtceremóniát követően egy 2 kilométeres szuperspeciál várt a mezőnyre, amelyet Marmarisban rendeztek meg. Itt Andreas Mikkelsen autózta a legjobb időt a Hyundai i20 Coupe WRC-vel, megelőzve Craig Breent és Ott Tänakot.  

A pénteki nap a hétvége leghosszabb szakaszával, a 38,10 kilométeres Çetibeli 1-gyel indult. Craig Breen remek formában kezdte a napot, mivel 4,8 másodperccel ért célba Hayden Paddon előtt. A bajnokságot vezető Thierry Neuville a hatodik helyre kormányozta be a Hyundait, míg a bajnoki címvédő Sebastien Ogier a nyolcadik lett. A délelőtt folyamán még Neuville és Mikkelsen könyvelhetett el szakaszsikert. A délutáni kört Sebastien Ogier kezdte a legjobban. A franciák ötszörös világbajnoka 2,7 másodpercet adott finn csapattársának, Teemu Suninennnek a Çetibeli 2-n. A következő gyorsot Thierry Neuville nyerte meg, és ezzel feljött az összetett második helyére. A nap utolsó szakasza a Toyotásoké volt Ott Tänaknak és Jari-Matti Latvalanak köszönhetően. Andreas Mikkelsen rosszul választott gumit, így sok időt hagyott bent a pályán. A norvég pilóta csak a hatodik lett, és az összetettben is elveszítette a vezetést. A nap végén Thierry Neuville állt az élen, 3 tizeddel megelőzve a Fordos Sebastien Ogiert.
A WRC 2-ben a Skoda Motorsport cseh pilótája, Jan Kopecky a pénteki hat szakaszból négyet megnyert, és 16 másodperccel vezetett Chris Ingram előtt. Pontus Tidemand szintén elkönyvelhetett egy részsikert, de három defektet is összeszedett a köves pályákon, ráadásul az autója is megsérült, így kénytelen volt feladni a futamot.
A WRC 3 mezőnyében a német Julius Tanner várhatta az élről a szombati folytatást, megelőzve Ken Tornt és Emil Bergkvistet.

A szombati nap rengeteg fordulatot tartogatott. Thierry Neuville győzelmi reményei szertefoszlottak, miután a nyolcadik szakaszon eltört a Hyundai-jának a bal első felfüggesztése. A belga pilóta kiállását követően, Sebastien Ogier örökölte meg a vezetést, azonban a francia pilótát is utolérte a technika ördöge, a 11. szakaszon pedig lecsúsztak az útról. A drámák sorozata itt még nem ért véget. Esapekka Lappi versenye szintén idő előtt ért véget, ahogy Craig Breen is kénytelen volt megállni, miután lángra kapott a Citroen C3 WRC-je. A Hyundai Motorsport norvég versenyzőjét, Andreas Mikkelsent szintén technikai hibák hátráltatták. A talpon maradt Toyotások gond nélkül teljesítették a napot, így tizenhárom szakasz után Ott Tänak vezette a Török Rallyt csapattársa, Jari-Matti Latvala előtt.
A WRC 2-t továbbra is Jan Kopecky uralta Simone Tempestini és Chris Ingram előtt. A WRC 3-ban Julius Tanner borult, és ezzel búcsút inthetett a kategóriagyőzelemnek. A német pilóta hibája után Ken Torn vette át a vezetést a WRC 3-ban.

Vasárnap Ogier és Neuville is visszaállt a versenybe, és mindketten két-két részsikert zsebeltek be. Tänak és Latvala óvatosan közlekedtek, mivel a harmadik helyen tanyázó Hayden Paddon több mint 1 perces hátránnyal követte őket. A Power Stage-en Thierry Neuville gyűjtötte be az extra 5 pontot, megelőzve Ogiert, Tänakot, Latvalat és Evanst. A futom végül Ott Tänak nyerte meg Jari-Matti Latvala előtt, míg a pódium harmadik fokára Hayden Paddon állhatott fel. A Toyota észt pilótája remek formában van, ugyanis zsinórban harmadik alkalommal állhatott fel a dobogó legtetejére. Tänak a Török Rallyn elért sikerének köszönhetően feljött a ponttáblázat második helyére. A bajnokság éllovasa, Thierry Neuville a 16. helyen ért célba, míg Sebastien Ogiernek meg kellett elégednie a 10. pozícióval.
A WRC 2-t Jan Kopecky nyerte meg a Skoda Fabia R5-tel, több mint 1 perccel megelőzve Simone Tempestinit. Chris Insgram a harmadik lett, míg a többszörös rally Európa-bajnok, Kajetan Kajetanowicz a negyedik pozícióban teljesítette a török futamot a Ford Fiesta R5 volánja mögött.
A WRC 3-ban a svéd Emil Bergkvist diadalmaskodott, miután Ken Torn összetörte a Ford Fiesta R2T-jét.

„Ez egy nagyon nehéz verseny volt.” –kezdte Tänak. „Pénteken úgy voltunk vele, hogy ha az ötödik vagy hatodik helyen végzünk, akkor elégedettek leszünk, de tisztában voltunk vele, hogy nem a gyorsaság fog itt dönteni. Nagyon boldogok vagyunk, mivel sikerült gond nélkül teljesítenünk a futamot, a csapat pedig mindent megtett, hogy elérjük ezt a sikert. Nagyon szoros a bajnokság, mi pedig folytatni fogjuk a harcot.”

A 11. Rally Turkey Marmaris végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   3:59:24.5
2. J-M.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +22.3
3. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:46.3
4. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta WRC)   +4:10.9
5. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +7:11.7
6. H.Solberg – I.Minor-Petrasko (Skoda Fabia R5)   +13:40.6
7. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5)   +18:25.2
8. S.Tempestini – S.Itu (Citroen C3 R5)   +19:37.1
9. C.Ingram – R.Whittock (Skoda Fabia R5)   +20:21.3
10. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +20:51.2

A bajnokság állása:
1. Thierry Neuville   177 pont
2. Ott Tänak   164
3. Sebastien Ogier   154
4. Esapekka Lappi   88
5. Jari-Matti Latvala   75

1. Toyota Gazoo Racing WRT   284 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   279
3. M-Sport Ford World Rally Team   244
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   169

A bajnokság október 4-7. között a Dayinsure Wales Rally GB-vel folytatódik.

További híreink a rally világából