Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ott Tänak idei harmadik sikerét aratta a Német Rallyn. Az észt pilóta tavaly a Ford Fiesta WRC-vel, idén pedig már a Toyota Yaris WRC volánja mögött zsebelte be a győzelmet az aszfaltos futamon.

A csütörtök esti szuperspeciálon, a 2,04 kilométeres St. Wendel szakaszon Tänak autózta a legjobb időt, megelőzve két Skodás pilótát, Kalle Rovanperät valamint Ole Christian Veibyt. A negyedik helyen Dani Sordo teljesítette a távot, aki csupán 4 tizeddel maradt el a szakaszgyőztestől.
Pénteken hat gyorsasági várt a mezőnyre. A napot Sebastien Ogier kezdte a legjobban, aki megnyerte a 19,44 kilométeres Stein und Wein I.-et, és ezzel átvette a vezetést az összetettben. A folytatásban Ott Tänak fantasztikus tempót diktált, és megnyerte a hátralévő öt szakaszt. A nap végén a Toyota észt versenyzője 12,3 másodperccel vezetett Ogier előtt. A harmadik pozícióban Thierry Neuville tanyázott, megelőzve Elfyn Evanst és Jari-Matti Latvalát.
A WRC 2-ben a Skoda Motorsport cseh kiválósága, Jan Kopecky vezetett a Citroenes Yoann Bonato, valamint a Fordos Eric Camilli előtt.   

Szombaton nyolc gyorsasági szerepelt a verseny programjában. A délelőtt folyamán Jari-Matti Latvala, Dani Sordo, Esapekka Lappi és Craig Breen iratkozott fel a szakaszgyőztesek listájára. Délután Sordo újabb két részsikert zsebelt be a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. Sebastien Ogier a 13. szakaszon, a közel 39 kilométeres Panzerplatte II-n defektet kapott, ami miatt meg kellett állnia, és így 1 perc 43 másodpercet veszített. Ogier az összetettben visszacsúszott a 9. helyre. A francia a következő gyorson rálépett a gázpedálra és 2,3 másodperccel ért be Latvala valamint Lappi előtt. A nap utolsó szakaszán Latvala bizonyult a legjobbnak, aki 4 tizedet adott finn csapattársának, Esapekka Lappinak. Az összetettben Tänak magabiztosan vezetett. Az észt 43 másodperccel állt Dani Sordo előtt, míg a harmadik helyen Latvala várta a folytatást.
A WRC 2-ben a Skodás Kalle Rovanperä ugrott az élre, miután Jan Kopecky egy defekt miatt rengeteg időt veszített, Eric Cammili pedig generátorhiba miatt feladni kényszerült a futamot.

Vasárnap három szakaszon kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek. Neuville jól kezdett, és behúzta az első szakaszt Ogier előtt. Dani Sordo lecsúszott az útról és csak a 20. időt érte el a Grafschaft I-es gyorson, ráadásul a spanyol Hyundai-ja annyira megsérült, hogy végül nem tudta folytatni a versenyt. Jari-Matti Latvala technikai hiba miatt búcsúzott a viadaltól. A Grafschaft II-n Ogier visszavágott Neuvillnek, aki Sordo és Latvala kiesése után az összetettben már a második helyen autózott. A Power Stage-en Ogier gyűjtötte be az extra 5 pontot, míg Neuville csak az ötödik helyen teljesítette az utolsó szakaszt. A versenyt végül Ott Tänak nyerte meg Thierry Neuville és Esapekka Lappi előtt.
A WRC 2 kategóriában Jan Kopecky diadalmaskodott. A cseh mögött Kalle Rovanperä lett a második, míg a pódium legalsó fokára Fabio Andolfi állhatott fel. A negyedik Fabian Kreim lett, míg a többszörös rally Európa-bajnok Kajetan Kajetanowicz az ötödik helyre kormányozta be a Ford Fiesta R5-öt.

A 36. ADAC Rallye Deutschland végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   3:03:36.9
2. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +39.2
3. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC)   +1:00.9
4. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +1:34.5
5. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta WRC)   +2:02.9
6. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Citroen C3 WRC)   +2:13.8
7. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +2:39.1
8. M.Griebel – A.Rath (Citroen DS3 WRC)   +10:41.2
9. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5)   +13:12.8
10. K.Rovanperä – J.Halttunen (Skoda Fabia R5)   +13:16.6

A bajnokság állása a Német Rally után:
Thierry Neuville   172 pont
Sebastien Ogier    149
Ott Tänak   136
Esapekka Lappi    88
Andreas Mikkelsen   65

A bajnokság szeptember 13-16. között a Török Rallyval folytatódik.

További híreink a rally világából