Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing észt pilótája, Ott Tänak nyerte a Finn Rallyt. A második helyen Mads Ostberg ért célba a Citroen C3 WRC-vel, megelőzve a hazai közönség előtt versenyző Jari-Matti Latvalat.

A csütörtöki 2,31 kilométeres Harju-i szakaszon Ott Tänak kezdett a legjobban a Toyota Yaris WRC volánja mögött.
Pénteken tíz gyorsasági szakaszon kellett bizonyítania a mezőnynek. Tänak tovább tudta növelni az előnyét, miután a délelőtt folyamán két szakaszsikert is bezsebelt. Rajta kívül Jari-Matti Latvala valamint Mads Ostberg tudott első időt autózni. A délutáni kört a norvég Mads Ostberg kezdte a legjobban, mivel megnyerte a hatodik szakaszt, a 19,34 kilométeres Oittila-t, és ezzel átvette a vezetést Tänaktól. A két pilótát csupán 1 tizedmásodperc választotta el, ráadásul a 20 kilométeres Moksi 2-n egyforma időt mentek. Tänak a hátralévő négy szakaszból kettőt megnyert és ezzel visszavette az első helyet az összetettben. A nap végén már közel 6 másodperccel vezetett a norvég riválisa előtt, míg a harmadik pozícióban csapattársa, Jari-Matti Latvala tanyázott.
A WRC 2-t három finn pilóta uralta. A Skoda Motorsport fiatal tehetsége, Kalle Rovanperä több mint fél perccel bizonyult gyorsabbnak Eerik Pietarinennél, a harmadik helyen pedig Jari Huttunen autózott a Hyundai i20 R5-tel. A japán Takamoto Katsuta hatalmasat esett a Ford Fiesta R5-tel, de szerencsére sem neki, sem pedig a navigátorának, Marko Salminennek nem esett baja. A Juniorok mezőnyében az észt Ken Torn állt az élen tizenegy szakaszt követően.

180729 finnrally n2

Szombaton a Toyota dominált, ugyanis mind a nyolc szakaszt a japán márka versenyzői zárták az élen. Ott Tänak a délelőtti körben százszázalékosan teljesített, így meg tudott lépni Ostbergtől. Délután Jari-Matti Latvala egy, Esapekka Lappi pedig három szakaszsikert könyvelhetett el. Az összetettben Tänak 39 másodpercre növelte az előnyét Ostberggel szembe. A Citroen norvég versenyzőjének hátrafelé is kellett figyelnie, mivel Latvala csupán 5 másodperccel volt lemaradva tőle.
A WRC 2-ben Eerik Pietarinen átvette a vezetést, miután Kalle Rovanperä bal első futóműve megsérült. A fiatal finn visszacsúszott a kategória negyedik helyére. A Juniorok között továbbra is Ken Torn vezetett a Ford Fiesta R2-vel.

Vasárnap négy gyorsaságit kellett teljesítenie a mezőnynek. Mads Ostberg megnyerte az első szakaszt, azonban csak 3,7 másodpercet tudott faragni a lemaradásából. A tavalyi Finn Rally győztese, Esapekka Lappi kiesett, miután összetörte a Toyotáját. A következő két szakaszon Jari-Matti Latvala száguldott végig a leggyorsabban a Yaris WRC-vel. A legutolsó pályán, a 11,12 kilométeres Ruuhimäki 2-n, ami egyben a Power Stage is volt, Ott Tänak ért elsőként célba, így amellett, hogy megnyerte a Finn Rallyt, még az extra 5 pontot is bezsebelte. Ez volt az észt pilóta idei második sikere. A dobogó második fokára a Citroenes Mads Ostberg állhatott fel, míg a harmadik helyet Latvala szerezte meg. Sebastien Ogier az ötödik pozícióban zárta a Finn Rallyt, míg legfőbb riválisa, Thierry Neuville csak a kilencedik helyet tudta elcsípni. A bajnokságban továbbra is a belga vezet, 21 ponttal megelőzve a franciák ötszörös világbajnokát.
A WRC 2-ben Eerik Pietarinen diadalmaskodott a TGS Worldwide Skoda Fabia R5-ösével, megelőzve Hyundaios Jari Huttunent valamint Fordos Gus Greensmitht. Kalle Rovanperä a negyedik helyet szerezte meg a hazai futamán.
A Junioroknál szintén észt siker született, ugyanis Ken Torn megőrizte a vezető helyét Emil Bergkvisttel szemben. A kategória bronzérmese a francia Jean-Baptiste Franceschi lett.

A Szabó Zoltán – Szabó Krisztián páros a 31. helyen teljesítette a Finn Rallyt a Skoda Fabia R5-tel.

A 68. Neste Rally Finland végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   2:35:18.1
2. M.Ostberg – T.Eriksen (Citroen C3 WRC)   +32.7
3. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +35.5
4. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:35.6
5. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +2:15.0
6. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta WRC)   +2:19.2
7. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC)   +2:29.5
8. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +3:08.4
9. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +3:51.8
10. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +8:37.4

31. Szabó Zoltán – Szabó Krisztián (Skoda Fabia R5)   +44:59.2

A bajnokság állása a Finn Rally után:
1. Thierry Neuville   153 pont
2. Sebasstien Ogier   132
3. Ott Tänak   105
4. Esapekka Lappi   70
5. Dani Sordo   60

1. Hyundai Motorsport   228 pont
2. M-Sport Ford World Rally Team   202
3. Toyota Gazoo Racing WRC   201
4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team   153

A bajnokság augusztus 16-19. között a Német Rallyval folytatódik.

További híreink a rally világából