Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing finn pilótája, Esapekka Lappi 2017-ben hazai közönség előtt szerezte meg WRC-s pályafutása első futamgyőzelmét. Lappi elárulta, hogy idén nagy lesz rajta a nyomás, de szeretne jól szerepelni a Finn Rallyn.

A 27 esztendős versenyző rögtön a negyedik WRC-s versenyén felállhatott a pódium legmagasabb fokára. Lappi kilenc szakaszsikert is bezsebelt a Toyota Yaris WRC volánja mögött a 2017-es Finn Rallyn, és végül több mint fél perccel nyerte meg a futamot a Fordos Elfyn Evans, valamint csapattársa, Juho Hänninen előtt.

Lappi idén a Mexikó Rally kivételével minden versenyen pontszerző helyen ért célba, a legutóbbi Szardínia Rallyn pedig a dobogó harmadik fokán ünnepelhetett.

„Idén még nagyobb lesz rajtam a nyomás.” –kezdte Lappi a wrc.com-nak. „Egy jó eredményt szeretnék elérni a Finn Rallyn, és úgy gondolom, hogy mindenki ezt várja tőlem, így jól kell majd teljesítenünk. Véleményem szerint idén nehezebb lesz megszerezni a győzelmet. Sokkal keményebb lesz a mostani verseny, mivel az új szakaszok hatalmas kihívást fognak jelenteni az összes csapat számára. Tudjuk, hogy a mi autónk mennyire versenyképes, így a pályák felírására kell fókuszálnunk, és arra, hogy megtaláljuk a jó ritmust.”

180725 esapekkalappi n2

A Toyota Gazoo Racing Puuppola-i bázisa csupán 15 kilométerre van a verseny Jyväskylä-i szervizparkjától, így Lappiék jól ismerik ezeket a gyorsasági szakaszokat.

A csapat első embere, a négyszeres rallyvilágbajnok Tommi Mäkinen bízik benne, hogy pilótái jól fognak szerepelni Finnországban.

„Tudjuk, hogy a Yaris WRC mennyire erős az ilyen típusú utakon, és mindhárom versenyzőnk magabiztosan vezet ezeken a gyors szakaszokon. Remélem, hogy képesek lesznek majd harcolni a győzelemért. Alaposan felkészültünk, de biztos vagyok benne, hogy a riválisaink is keményen fogják majd nyomni a gázpedált.” –nyilatkozta Mäkinen.

A legsikeresebb Toyotás versenyző jelenleg Ott Tänak, aki a harmadik a bajnokságban. Lappi a negyedik a tabellán, míg Jari-Matti Latvala a kilencedik pozícióban tanyázik. A konstruktőri értékelésben a Toyota Gazoo Racing a harmadik, azonban csupán 23 ponttal marad el az M-Sport Ford WRT-től.

A bajnokság állása a Finn Rally előtt:
1. Thierry Neuville   149 pont
2. Sebastien Ogier   122
3. Ott Tänak   77
4. Esapekka Lappi   70
5. Dani Sordo   60

1. Hyundai Shell Mobis WRT   212
2. M-Sport Ford World Rally Team   184
3. Toyota Gazoo Racing WRT   161
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   129

A 68. Neste Rally Finland július 26-29. között kerül megrendezésre.

Fotók: redbull.com

További híreink a rally világából