Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Thierry Neuville nyerte a 2018-as rally világbajnokság hetedik futamát, a Szardínia Rallyt. A belga pilóta az utolsó szakaszon előzte meg Sebastien Ogiert.

A csütörtöki első gyorson Ogier bizonyult a legjobbnak. Az M-Sport Ford WRT francia pilótája 2:02.7-es időt autózott a 2 kilométeres pályán. Pénteken Andreas Mikkelsen két szakaszsikerrel kezdett, így az összetettben átvette a vezetést a Fordostól. A folytatásban Ott Tänak, Thierry Neuville, Sebastien Ogier, Teemu Suninen és Jari-Matti Latvala szerzett még részsikert. A nap végén Ogier állt az élen, 18.9 másodperccel megelőzve Neuvillet. Szombaton Neuville három alkalommal autózott első időt a Hyundai i20 Coupe WRC-vel, így az összetettben 3.9 másodpercre csökkentette a lemaradását Ogierrel szemben. Neuville remek tempóban közlekedett, így sejteni lehetett, hogy a zárónapon hatalmas csatát fog vívni Ogierrel a vezető helyért.
Vasárnap Neuville mind a 4 szakaszt megnyerte és az utolsó gyorsaságin, amely egyben a Power Stage is volt, meg tudta előzni francia ellenfelét, és ezzel idei harmadik futamgyőzelmét könyvelhette el.

„Mindent megpróbáltam ma, amit tudtam, azonban pár helyen bent hagytam néhány tizedet.” –kezdte Ogier. „ Az utolsó szakaszon két hibát is elkövettem, amivel időt veszítettem. Még mindig versenyben vagyunk a bajnoki címért. A csatát elveszítettük, de a háborút még nem. Hat verseny van még hátra, így nincs okunk a pánikra. Thierry-nek szerencséje volt az eső miatt, de a következő versenyeken neki kell majd elsőként indulnia a szakaszokon.”

A WRC 2-ben Jan Kopecky diadalmaskodott a Skoda Fabia R5-tel, megelőzve norvég csapattársát, Ole Christian Veiby-t. A kategória harmadik helyén Nicolas Ciamin végzett a Hyundai i20 R5 volánja mögött. A WRC 3-ban francia siker született: Jean-Baptiste Franceschi 2 és fél perccel nyert Taisko Lario előtt.

A 15. Rally Italia Sardegna végeredménye:

1. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe R5)   3:29:18.7
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +0.7
3. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC)   +1:56.3
4. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC)   +2:55.2
5. M.Ostberg – T.Eriksen (Citroen C3 WRC)   +3:10.9
6. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +4:31.7
7. JM.Latvala – M.Anttial (Toyota Yaris WRC)   +11:22.1
8. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5)   +13:14.6
9. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   +12:18.2
10. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta WRC)   +15:30.4

A bajnokság állása:

1. Thierry Neuville   149 pont
2. Sebastien Ogier   122
3. Ott Tänak   79
4. Esapekka Lappi   70
5. Dani Sordo   60

A bajnokság július 26-29. között a Finn Rallyval folytatódik.

További híreink a rally világából