Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Thierry Neuville nyerte a 2017-es rally világbajnokság utolsó futamát, az Ausztrál Rallyt. A Hyundai Motorsport belga pilótája mellé Ott Tänak valamint Hayden Paddon állhatott fel a dobogóra.

 

A 2016-os Ausztrál Rally győztese, Andreas Mikkelsen pénteken uralta a futamot. A norvég versenyző a pénteki nyolc szakaszból ötöt megnyert, és több mint 20 másodperces előnnyel zárta a napot, azonban szombaton két defektet is összeszedett, és ezzel elszálltak a győzelmi esélyei. „2 kilométerrel a rajt után egy jobbos kanyarban eltaláltam a partoldalt. Először azt hittem, hogy csak hátsó defektünk van, de kicsit később éreztem, hogy az első gumink is megsérült. Sajnos csak egy pótkerék volt a nálunk…” –nyilatkozta Mikkelsen. A norvég pilóta bakija után csapattársa, Thierry Neuville örökölte meg a vezető helyet.
Sebastien Ogiernek a Fiesta sebességváltójával gyűlt meg a baja. A franciák ötszörös világbajnoka 48 másodpercet veszített, és csak a nyolcadik pozícióban zárta a nyitónapot.

171119 rallyastralia n2

Szombaton Neuville, Tänak és Latvala tudott szakaszt nyerni, és az összetettben is ez a három pilóta foglalta el az első három helyet. Neuville 20,1 másodperccel vezetett Latvala előtt, míg Tänak 40,6 másodperccel maradt el a Hyundai Motorsport belga kiválóságától.

Vasárnap elkezdett esni az eső, ami miatt csúszóssá váltak a szakaszok. Stéphane Lefebvre a Pilbara Reverse-i gyorson eltalált egy fát, ami kitörte a C3 WRC bal hátsó futóművét. Craig Breen szintén hibázott és tetőre rakta a Citroen C3 WRC-t.

A Power Stage-en Sebastien Ogier bizonyult a leggyorsabbnak. A francia mellett Ott Tänak, Esapekka Lappi, Andreas Mikkelsen és Kris Meeke szerzett még extra pontokat a zárószakaszon. A második helyen tanyázó Jari-Matti Latvala az utolsó gyorsaságin rontott. A finn pilóta egy tempós balos kanyarban megütötte a Yaris WRC első futóművét, ami után a fák közé esett.

Thierry Neuville első alkalommal végzett az élen a kenguruk földjén. Ott Tänak egy ezüstérmes hellyel búcsúzott az M-Sport-tól, míg Hayden Paddon a dobogó legalsó fokán ünnepelhetett.

A 26. Kennards Hire Rally Australia végeredménye:

1. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 2:35:44.8
2. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Fiesta WRC) +22.5
3. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +59.1
4. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +2:27.7
5. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC) +3:05.6
6. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC) +3:49.5
7. K.Meeke – P.Nagle (Citroen C3 WRC) +22:58.4
8. R.Dalton – J.Allen (Skoda Fabia R5) +24:39.6
9. N.Quinn – B.Searcy (Mitsubishi Lancer Evo IX) +25:03.4
10. D.Herridge – S.Hill (Subaru impreza WRX STi) +29:52.3

A 2017-es rally világbajnokság végeredménye:

1. Sebastien Ogier 232 pont
2. Thierry Neuville 208
3. Ott Tänak 191
4. Jari-Matti Latvala 136
5. Elfyn Evans 128

 

 

További híreink a rally világából