Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Kris Meeke idei második diadalát aratta a hétvégén a Katalán Rallyn. A Citroen Total Abu Dhabi WRT ír pilótája mellé Sebastien Ogier és Ott Tänak állhatott fel a pódiumra.

 

Pénteken murván kellett bizonyítaniuk a pilótáknak. A Casares-i nyitószakaszon Ott Tänak kezdett a legjobban. Az M-Sport észt kiválósága 1,8 másodperccel volt gyorsabb Mads Ostbergnél a 12,5 kilométeres pályán. A folytatásban Kris Meeke két szakaszsikert is bezsebelt a Citroen C3 WRC volánja mögött, míg Andreas Mikkelsen, Jari-Matti Latvala és Sebastien Ogier egy-egy alkalommal bizonyult a leggyorsabbnak. Kris Meeke a negyedik szakaszon egy visszafordítóban hibázott, és emiatt körülbelül 5-6 másodpercet bent hagyott a pályán. A nap végén az az Andreas Mikkelsen állt az összetett élén, akik ezen a versenyen mutatkozott be a Hyundai Motorsport pilótájaként. A norvég versenyező 1,4 másodperccel előzte meg Sebastien Ogiert.

Szombaton már aszfaltos szakaszok szerepeltek a programban. Meeke rögtön a nap első gyorsaságiján első időt autózott és ezzel az élre ugrott. A délelőtt folyamán Juho Hänninen is feliratkozott a szakaszgyőztesek listájára, ráadásul a finn rögtön két részsikert is elkönyvelhetett. Délután Thierry Neuville és Sebastien Ogier tudott top időt autózni. A belga egy, míg francia rivális három alkalommal végzett az élen. A nap két legpechesebb versenyzője Dani Sordo, valamint Andreas Mikkelsen volt. Mindketten ugyanabban a kanyarban hibáztak; túl szűken fordultak, és kiütötték a Hyundai i20 Coupe WRC jobb első felfüggesztését. A Hyundai Motorsport harmadik versenyzője, Thierry Neuville hidraulikus problémával küzdött, ami miatt közel 1 perces hátrányba került. Tizenhárom gyorsasági szakasz után Kris Meeke állt az élen. Az ír pilóta 13 másodperccel vezette Ogier előtt, Ott Tänak pedig feljött a harmadik pozícióba.

171008 rallyracc n2

Vasárnap hat gyorsaságit kellett abszolválnia a mezőnynek. Kris Meeke nem kegyelmezett, és öt szakaszt is megnyert a hatból a C3 WRC-vel. A Hyundaiosok vasárnap ugyan visszaálltak a versenybe, de tovább szenvedtek. Andreas Mikkelsen és navigátora Anders Jæger a Riudecanyes-i gyorsasági előtt rosszul rögzítették a motorháztetőt, ami később felcsapódott. A norvég páros 26,8 másodpercet veszített ezen a pályán. A következő szakaszon Thierry Neuville hibázott. A belga eltalált egy követ, ami kitörte az i20 Coupe WRC jobb első felfüggesztését. Az alzenaui alakulat becsületét a hazai közönség előtt autózó Dani Sordo mentette meg. A spanyol pilóta a szombati bakija után vasárnap visszaállt, és megnyerte a Power Stage-t. Sordo Meeket, Ogiert, Tänakot és Hänninent előzte meg az utolsó szakaszon, a Santa Marina 2-n, így ők osztoztak az extra pontokon. A futamgyőzelmet végül Kris Meeke zsebelte be Sebastien Ogier és Ott Tanak előtt.

171008 rallyracc n3

A WRC 2 kategóriát a Teemu Suninen – Mikko Markkula kettős nyerte a Ford Fiesta R5-tel. A finn páros mögött Jan Kopecky és navigátora, Pavel Dresler lett az ezüstérmes, míg a dobogó legalsó fokára a Benito Guerra – Daniel Cué duó állhatott fel. Łukasz Pieniążek a kategória hatodik helyén ért célba a Tagai Racing Technology Peugeot 208 T16-osával.
A WRC 3-ban hazai siker született. A Nil Solans – Miguel Ibáñez Sotos (Ford Fiesta R2) páros 34 másodperccel bizonyult jobbnak a Raphaël Astier – Frédéric Vauclare (Peugeot 208 R2) francia egységnél.
A WRC Trophyt az ukrán Valeriy Gorban nyerte meg a Mini WRC-vel, megelőzve a Citroen DS3 WRC-vel induló Jean-Michel Raoux-ot.

Az 53. RallyRACC Catalunya – Costa Daurada végeredménye:
1. K.Meeke – P.Nagle (Citroen C3 WRC) 3:01:21.1
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +28.0
3. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Fiesta WRC) +33.0
4. J.Hänninen – K.Lindström (Toyota Yaris WRC) +54.1
5. M.Ostberg – T.Eriksen (Ford Fiesta WRC) +2:26.2
6. S.Lefebvre – G.Moreau (Citroen C3 WRC) +2:43.0
7. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC) +4:37.4
8. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta R5) +8.22.7
9. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5) +8:54.5
10. O.Veiby – S.Skjærmen (Skoda Fabia R5) +9:04.8

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier 198 pont
2. Ott Tänak 161
3. Thierry Neuville 160
4. Jari-Matti Latvala 123
5. Dani Sordo 95

1. M-Sport World Rally Team 358 pont
2. Hyundai Motorsport 275
3. Toyota Gazoo Racing WRT 225
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT 198

A bajnokság október 26-29. között a Dayinsure Wales Rally GB-vel folytatódik.

 

 

További híreink a rally világából