Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ott Tänak nyerte a 2017-es rally világbajnokság 10. fordulóját, a Német Rallyt. Az észt pilótának ez volt a WRC-s pályafutása második sikere, és egyben az első győzelme, amit aszfalton szerzett.

 

A Citroen Racing tizenegyszer, a Volkswagen Motorsport kétszer, a Hyundai Motorsport pedig egy alkalommal végzett az élen Németországban. Az M-Sport eddig nem tudott diadalmaskodni a Trier környéki pályákon, azonban Ott Tänak most megtörte ezt a peches sorozatot. Az észt versenyző mögött Andreas Mikkelsen valamint Sebastien Ogier ért célba.

A csütörtöki nyitószakaszon, a 2,05 kilométeres Saarbrücken-i városi pályán Jan Kopecky autózta a legjobb időt a Skoda Fabia R5-tel. A cseh pilótának ez volt a negyedik szakaszsikere, amit a VB-n elkönyvelhetett. Kris Meeke versenye nem tartott sokáig. Az ír pilóta eltalálta a pályát szegélyező betonelemet, ami kitörte a C3 WRC jobb első futóművét.

170820 wrc n1

Pénteken Tänak három, Dani Sordo, Andreas Mikkelsen, Thierry Neuville és Jari-Matti Latvala pedig egy-egy szakaszgyőzelmet szerzett az eső áztatta pályákon. Sordo ugyan jól kezdte a napot, de a negyedik gyorsaságin hibázott, és lecsúszott az útról. Tänaknak is voltak kalandjai a nap során; a Mittelmosel II-n egy jobbos kanyarba becsúszott a szőlőtőkék közé, de sikerült visszakeverednie az útra, és folytatni tudta a versenyt. Ogier egy megpörgésnek köszönhetően 20 másodpercet veszített a nap utolsó szakaszán, így az összetettben visszaesett a negyedik pozícióba. A pénteki napot Tänak zárta az élen, megelőzve Mikkelsent és Neuvillet.

170820 wrc n2

Szombat reggel Tänak tovább tudta növelni az előnyét, mivel megnyerte a nap első gyorsaságiját, az Arena Panzerplatte I-et. Neuville a képzeletbeli dobogó harmadik helyéről esett ki, miután eltalált egy követ, ami kitörte a Hyundai i20 Coupe WRC bal hátsó futóművét. A délelőtt folyamán Tänak még egy részsikert könyvelhetett el, míg Juho Hänninen és Andreas Mikkelsen egy-egy alkalommal tudott első időt autózni. Délután Dani Sordo, Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala gyarapította a szakaszsikerei számát.

170820 wrc n3

A vasárnapi négy gyorsaságinak Ott Tänak 21 másodperces fórral vághatott neki. A 29 éves észt pilóta beosztotta az előnyét és megszerezte az első győzelmét aszfalton. Tänak 16 másodperccel bizonyult jobbnak Andreas Mikkeslennnél, míg a harmadik helyen befutó Sebastien Ogier fél perccel maradt el a futamgyőztestől.
A Power Stage-en Dani Sordo gyűjtötte be az extra 5 pontot. A Hyundai Motorsport spanyol pilótáját Esapekka Lappi, Jari-Matti Latvala, Sebastien Ogier, valamint Craig Breen követte a zárószakaszon.

„Nagyszerű érzés.” –árulta el Tänak. „Ez az első aszfaltos győzelmünk. Remekül kezdtük a versenyt, aztán csak az előnyünk beosztására kellett figyelnünk. 25 ponttal gazdagodtunk, és nem látom akadályát annak, hogy miért ne harcolhatnánk a bajnoki címért. Továbbra is a futamgyőzelem lesz a célunk, hogy esélyünk legyen a bajnokságban.”

A WRC 2-t Eric Camilli nyerte meg a Ford Fiesta R5-tel, megelőzve két Skodás ellenfelét, Jan Kopeckyt és Pontus Tidemandot. A WRC 3 kategóriában hazai siker született. A Julius Tannert – Jürgen Heigl Fordos páros több mint 11 perccel ért célba a Raphael Astier – Frédéric Vauclare kettős előtt. A harmadik pozícióban a spanyol Nil Solans teljesítette a távot.

A 35. ADAC Rallye Deutschalnd végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Fiesta WRC) 2:57:31.7
2. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Citroen C3 WRC) +16.4
3. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +30.4
4. J.Hänninen – K.Lindström (Toyota Yaris WRC) +1:49.2
5. C.Breen – S.Martin(Citroen C3 WRC) +2:01.5
6. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC) +2:03.4
7. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC) +3:58.2
8. H.Paddon – S.Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +4:32.4
9. A.Kreme – P.Winklhofer (Ford Fiesta WRC) +10:19.4
10. E.Camilli – B.Veillas (Ford Fiesta R5) +10:44.3

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier 170 pont
2. Thierry Neuville 166
3. Ott Tänak 144
4. Jari-Matti Latvala 123
5. Dani Sordo 89

A bajnokság ősszel, Spanyolországban folytatódik. A RallyRACC Catalunya – Rally de Espana október 5-8. között kerül megrendezésre.

 

 

További híreink a rally világából