Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Izgalmasan alakul a rally-világbajnokság 2017-es szezonja, mivel az eddigi négy futamon négy különböző győztes született. Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala és Kris Meeke után Thierry Neuville is feliratkozott az idei győztesek listájára.

A 2017-es évad első aszfaltos futamán, a Korzika Rallyn tíz szakaszon kellett bizonyítaniuk a pilótáknak az új generációs World Rally Car-okkal. A tízezer kanyar versenyének is nevezett korzikai futamot a Citroenes Kris Meeke kezdte a legjobban, aki a pénteki 4 gyorsaságiból hármat megnyert, és több mint 10 másodperces előnyt épített ki az M-Sportos Sebastien Ogierrel szemben. A nyitónapon a Toyotás Juho Hänninen rögtön az első szakaszon eltalálta az egyik híd kőkorlátját, ami miatt meg kellett állni. Ott Tänak a harmadik gyorson rontott, és a fák közé csúszott. Az észt versenyző Ford Fiesta WRC-je nem sérült meg, így folytatni tudta a versenyt, igaz több mint 7 percet hagyott bent a pályán.

170410 corse n2

Szombaton Thierry Neuville remekelt, és három szakaszon is első időt tudott autózni az i20 Coupé WRC-vel. A Hyundai belga kiválósága folyamatosan faragott a hátrányából, és a hatodik, Novella 1-es gyorsaságin Sebastien Ogiert megelőzve feljött a képzeletbeli dobogó második fokára. A következő, La Porta – Valle di Rostino közötti távon Kris Meeke C3 WRC-jében motorhiba jelentkezett, ami a brit pilóta versenyének a végét jelentette. Meeke kiesése után Neuville örökölte meg az első helyet, ráadásul növelni is tudta az előnyét Ogierrel szemben. A két pilótát 38.9 másodperc választotta el a nap végén.

170410 corse n3

Vasárnap csupán két szakaszt kellett abszolválnia a mezőnynek, igaz az egyik a futam leghosszabb gyorsaságija, az 53,78 kilométeres Antisanti – Poggio di Nazza volt. Neuville ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, mivel szakaszgyőzelemmel kezdte a vasárnapot. A Sebastien Ogier – Julien Ingrassia párost elektromos probléma hátráltatta, amit végül orvosolni tudott a francia legénység. A Power Stege-en Jari-Matti Latvala bizonyult a leggyorsabbnak, ezzel bezsebelve az ezért járó 5 pontot. A futamot végül a Hyundaios Thierry Neuville nyerte meg, Sebastien Ogier és Dani Sordo előtt.

„Csodálatos érzés itt Korzikán nyerni.” –kezdte a futamgyőztes Thierry Neuville. „A csapat már az előző futamokon is mindenben támogatott, így nagyon boldog vagyok, hogy ezzel az eredménnyel meghálálhatom nekik mindezt. Ez a győzelem az ő érdemük!”

A WRC 2-ben Andreas Mikkelsen újabb győzelmet szerzett a Skoda Fabia R5-tel. A norvég pilóta több mint 1 perccel előzte meg a Ford Fiesta R5-tel induló Teemu Suninent és közel 5 percet adott a kategória bronzérmesének, a Citroen DS3 R5-tel versenyző Yohan Rossel-nek.
A Juniorok között a spanyol Nil Solans diadalmaskodott, míg a WRC 3-as kategóriát a francia Raphael Astier nyerte meg egy Peugeot 208 R2-es volánja mögött.  

A 60. Che Guevara Energy Drink Tour de Corse végeredménye:

1. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC)   3:22:53.4
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +54.7
3. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 Coupé WRC)   +56.0
4. J-M. Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +1:09.6
5. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC)   +1:09.7
6. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 Coupé WRC)   +2:16.3
7. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Skoda Fabia R5)   +8:10.7
8. T.Suninen – M.Markkula (Ford Fiesta R5)   +9:17.0
9. S.Sarrazin – J-J.Renucci (Skoda Fabia R5)   +9:23.6
10. Y.Rossel – B.Fulcrand (Citroen DS3 R5)   +12:57.1

A bajnokság állása négy forduló után:

1. Sebastien Ogier   88 pont
2. Jari-Matti Latvala   75
3. Thierry Neuville   54
4. Ott Tänak   50
5. Dani Sordo   47
6. Craig Breen   33
7. Kris Meeke   27
8. Hayden Paddon   25
9. Elfyn Evans   20
10. Andreas Mikkelsen   12

1. M-Sport WRT   129 pont
2. Hyundai Motorsport   105
3. Toyota Gazoo Racing WRT   79
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   71

A bajnokság április utolsó hétvégéjén visszatér Dél-Amerikába. A sorozat ötödik fordulóját, az Argentin Rallyt április 27-30. között rendezik meg.

 


További híreink a rally világából