Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A 2017-es rally-világbajnokság eddigi három futamán három különböző győztest avattak. Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala után ezúttal Kris Meeke állhatott fel a pódium legmagasabb fokára.

Az új generációs World Rally Car-ok a Mexikó Rallyn debütáltak murvás körülmények között. Több pilóta is panaszkodott, hogy a 2017-es autók a magas hőmérséklet és a nagy tengerszint feletti magasságok miatt túlmelegedtek.

A csütörtöki két utcai szakasz után a Toyotás Juho Hänninen állt az élen, Kris Meeke és Ott Tänak előtt. A pénteki nap első megtartott gyorsaságiját, az 55 kilométeres El Chocolate-t Kris Meeke nyerte meg a Citroen C3 WRC-vel, és az összetettben is az élre ugrott. Ezt követően még négy szakaszsikert könyvelhetett el, ami elegendő volt ahhoz, hogy megőrizze a célig a vezető pozíciót. A vasárnapi két szakasznak 37,2 másodperces előnnyel vágott neki az észak-ír pilóta, azonban a Power Stage-en 500 méterrel a cél előtt egy ugrató után lecsúszott az útról a pálya szélén parkoló kocsik közé. A Citroenes pilóta egy kis kóválygás után visszatalált a pályára, és a hibája ellenére megnyerte a Mexikó Rallyt. A második helyen Sebastien Ogier ért célba a Ford Fiesta WRC-vel, megelőzve a Hyundaios Thierry Neuvillet. Ogier a mexikói eredményének köszönhetően a bajnoki tabella élére ugrott.

170313 mexico n2

„Azt hiszem, hogy százszor el kell majd mesélnem a történteket… nagyon mérges vagyok magamra, hogy elkövettem ezt a hibát. Földet érés után a kocsi szélesen fordult, de így is szerencsések vagyunk. Gyorsan elkezdtem megkeresni a visszavezető utat, mert tudtam, hogy még lehet esélyünk a győzelemre. A legfontosabb, hogy ezzel a sikerrel meg tudtuk mutatni a Citroen C3 WRC-ben rejlő potenciált. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, ez a győzelem az ő érdemük.” –nyilatkozta Kris Meeke, aki a célba érkezés után annyira az események hatása alatt volt, hogy csak navigátora, Paul Nagle segítségével tudott felmászni az autó tetejére, hogy megünnepeljék a győzelmüket.

170313 mexico n3

A Citroen Racing vezetője, Yves Matton a következőket mondta: „Szinte hihetetlen az, amit a Power Stage-en láthattunk. Abban a pillanatban azt sem tudtuk, hogy mi történik; a fedélzeti kamera képeiből az látszott, hogy baj van, azonban a nyomkövető rendszer szerint még mozgásban volt a kocsi. Amikor Kris-ék áthaladták a célvonalon, az összes feszültség elillant. A Citroen C3 WRC első győzelmével bebizonyítottuk, hogy az autó jó alapokra épült, és hogy a Citroen Racing szakemberei jó munkát végeztek a fejlesztések során.”

A WRC 2-ben Pontus Tidemand diadalmaskodott a Skoda Fabia R5 volánja mögött, megelőzve a Fordos Eric Camillit és a Skodás Benito Guerra-t.

A Mexikó Rally végeredménye:
1. K.Meeke – P.Nagle (Citroen C3 WRC)   3:22:04.6
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   +13.8
3. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +59.7
4. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Fiesta WRC)   +2:18.3
5. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 Coupe WRC)   +3:32.9
6. J-M.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +4:40.3
7. J.Hänninen – K.Lindström (Toyota Yaris WRC)   +5:06.2
8. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 Coupe WRC)   +5:22.7
9. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC)   +8:41.8
10. P.Tidemand – J.Andersson (Skoda Fabia R5)   +10:51.9   

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   66 pont
2. Jari-Matti Latvala   58
3. Ott Tänak   48
4. Dani Sordo   30
5. Thierry Neuville   28
6. Kris Meeke   27
7. Craig Breen   20
8. Elfyn Evans   20
9. Hayden Paddon   17
10. Stéphane Lefebvre   10

1. M-Sport WRT   103 pont
2. Toyota Gazoo Racing   67
3. Hyundai Motorsport   65
4. Citroen Total Abu Dhabi WRT   55

A rally-világbajnokság április 6-9 között a Korzika Rallyval folytatódik.

 


További híreink a rally világából