Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A hétvégén a Monte-Carlo Rallyval elkezdődik a rally-világbajnokság 2017-es évada. Az új külsővel felruházott World Rally Car-ok bemutatkozásával egy új éra kezdődik el a bajnokság történetében.

A WRC Promoter ügyvezetője, Oliver Ciesla a wrc.com-nak elárulta, hogy szerinte az új generációs WRC-knek köszönhetően, mindenki tiszta lappal vághat neki a 2017-es évnek: „A rajongóink imádni fogják a 2017-es autókat! A szezon előtti teszteken is láthattuk már, hogy mennyire izgalmasak ezek az új kocsik. Az agresszív megjelenés, és a nagyobb teljesítmény miatt mosolyt fognak csalni a szurkolók arcára, akik akár a pályák szélén, akár a televíziók előtt követik majd figyelemmel a versenyeket.”

170117 wrc n1

„A bajnokságban az autóipar négy nagy gyártója vesz részt, ami jól mutatja a sorozat fejlődését. Nagyon izgalmas, hogy senki nem tudja, hogy melyik csapat, melyik autó vagy melyik pilóta fog tündökölni a 2017-es szezonban. Biztos vagyok benne, hogy az új szabályoknak köszönhetően, - amely többek között a rajtoltatási sorrendet, valamint a Power Stage pontozási rendszerét is érinti (mostantól a Power Stage első öt helyezettje kap pontot), sokkal izgalmasabb csatákat láthatunk majd.” –tette hozzá.

A csapatok
A Toyota a világ egyik legnagyobb autógyártója, amely 17 év kihagyás után tér vissza a rally- világbajnokságba. A japán márka mellett a Citroen is visszatér a sorozatba, igaz a franciák csupán 1 évet voltak távol a WRC-től. Az M-Sport jóvoltából a Ford autói is rajthoz állnak a versenyeken, ahogy a tavalyi év ezüstérmes alakulata, a Hyundai is.
Az új generációs WRC-k sokkal agresszívebb külsőt kaptak, amely többek között nagyobb lökhárítókat, szélesítéseket, hatalmas hátsó szárnyat, hátsó diffúzort és első splittert tartalmaz. A motorháztető alatt az 1,6-os közvetlen befecskendezésű erőforrások turbószűkítője 3 milliméterrel megnő, így az autó teljesítménye már 380 lóerő lesz. A kocsik kezelhetőségében egy aktív központi differenciálmű fog segíteni a pilótáknak.

170117 wrc n2

A pilóták
A Volkswagen kivonulása után sokáig kérdéses volt, hogy a német alakulat pilótái, hol folytatják a versenyzést. Az elmúlt hetek egyik legnagyobb bejelentése az volt, hogy a négyszeres világbajnok Sebastien Ogier az M-Sport csapatában folytatja. A francia mellett Ott Tänak valamint Elfyn Evans fogja képviselni a ’kék ovális’ márkát. A Toyota két kocsival vág neki a szezonnak, Juho Hänninennel és Jari-Matti Latvalával, de a szezon második felében Esapekka Lappi is szerepet kap a harmadik Yaris WRC volánja mögött. A Citroen hasonló cipőben jár, mint a Toyota, így az első pár futamon csak Kris Meeke helye lesz biztos a C3 WRC-ben, míg Stéphane Lefebvre és Craig Breen felváltva bizonyíthat majd az új Citroennel.
A Hyundai az egyetlen csapat, amely nem változtatott a pilótáinak névsorán, így Thierry Neuville, Dani Sordo és Hayden Paddon fog versenyezni az i20 Coupe WRC-vel.

A 2017-es csapatösszeállítások:
M-Sport: Sebastien Ogier, Ott Tänak, Elfyn Evans
Hyundai: Thierry Neuville, Dani Sordo, Hayden Paddon
Citroen: Kris Meeke, Stéphane Lefebvre, Craig Breen
Toyota: Jari-Matti Latvala,Juho Hännninen, Esapekka Lappi

170117 wrc n3

A futamok
A bajnokság a 2016-os szezonhoz hasonlóan 13 fordulós lesz, azonban lesznek változások az előző évhez képest. A Korzika Rally szeptember helyett áprilisban ad majd otthont a bajnokságnak, míg a Svéd- és a Német Rally központja máshova költözik. Előbbi futam Torsby-ba, utóbbi pedig Bostalsee-ba helyezi át a bázisát.

A 2017-es rally-világbajnokság naptára:
1. Monte-Carlo Rally - január 19 – 22.
2. Svéd Rally – február 9 – 12.
3. Mexikó Rally – március 9 – 12.
4. Korzika Rally – április 6 – 9.
5. Argentin Rally – április 27 – 30.
6. Portugál Rally – május 18 – 21.
7. Szardínia Rally – június 6 – 8.
8. Lengyel Rally – június 29 – július 2.
9. Finn Rally – július 27 – 30.
10. Német Rally – augusztus 17 – 20.
11. Spanyol Rally – október 5 – 8.
12. Wales Rally – október 26 – 29.
13. Ausztrál Rally – november 16 – 19.

 


További híreink a rally világából