Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Jari-Matti Latvala győzelmével ért véget az idei Svéd Rally. A mai első, Hara gyorsaságin, Jari-Matti Latvala WRC-s pályafutása háromszázadik szakaszsikerét szerezte meg.

Ezzel az összetettben tovább növelte előnyét csapattársával, Andreas Mikkelsennel szemben. A két Volkswagenes között már 7.5 másodpercnyi különbség volt. Latvala mögött Mads Ostberg fejezte be másodikként a szakaszt. A harmadik időt a Fordos Mikko Hirvonen autózta.

A következő, Tomtorp-i szakaszon Latvala folytatta a menetelést. A finn megszerezte harminchetedik Volkswagenes részsikerét. Andreas Mikkelsen lecsúszott az útról, de megúszta a kalandot egy kisebb időveszteséggel. A norvég 25.7 másodpercet veszítet csapattársával szemben. Mikkelsenék Polojának az eleje megint tele ment hóval, amit ki kellett takarítaniuk, hogy ne melegedjen túl a motor.


Kris Meekenek is akadtak gondjai a hófallal. „Az autó eleje belement a hófalba. Nagyon kevés néző volt ott, de végül kiszabadítottak bennünket.” – magyarázta az észak-ír pilóta, aki több mint 7 percet hagyott a pályán, és az összetettben visszaesett a tizennegyedik pozícióba.

A tizenkilences gyorsaságin Latvala még mindig szárnyalt. A finn 1.9 másodperccel ért a Hyundaios Thierry Neuville előtt a célba. „Nagyon jó érzés vezetni az autót. A körülmények változatosak, de nagyon élvezem a versenyt.” – nyilatkozta Latvala, aki egyre jobban ellépett a többiektől az összetettben.

Värmullsasen-i pályán Latvala tovább gyarapította részsikereinek a számát. A Volkswagenes finn már 42.7 másodperccel volt Mikkelsen előtt.

Robert Kubicának is szüksége volt a nézők segítségére, miután a Fiesta WRC-vel elakadt a hófalban. „Alulkormányzott volt az autó az egyik kanyarban. A kocsi nem sérült meg komolyabban, csak egy új szélvédőre lesz szükségünk.” – nyilatkozta Kubica az eset után.

A délutáni kör első szakaszát, a 11.32 kilométeres Hara-i gyorsaságit, törölték a programból.

A huszonkettedik szakaszon Mads Ostberg villantott a Citroen DS3 WRC-vel. Latvala lett a második, aki újabb 4.5 másodpercet adott a harmadikként befutó Mikkelsennek.

Martin Prokop volt a hófal újabb áldozata. A cseh versenyző másodszor esett a hó fogságába. A Fordos egység szerencsétlenségére olyan helyen akadtak el, ahol nem voltak nézők. Prokop navigátora, Jan Tomanek kiállt az útra figyelmeztetni a többi kocsit, amíg a pilóta dühösen lapátolta a Fiesta alól a havat.

A WRC2-ben Yazeed Al-Rajhi elveszítette vezető helyét az összetettben. A szaúd-arábiai pilóta megpördült a Ford Fiesta RRC-vel és el is akadt a hóban. A finn Jari Ketomaa kihasználta Al-Rajhi hibáját és az élre ugrott.

Sebastien Ogier megnyerte az utolsó előtti, Vargasen-i szakaszt. A francia 2.6 másodperccel utasította maga mögé Andreas Mikkelsent. Latvala lett a harmadik 0.4 másodperccel lemaradva norvég csapattársától.

Thierry Neuville defektet kapott, és kénytelen volt megállni a szakaszon. A kerékcsere több mint 4 perc időveszteséget jelentett a Hyundaios belga számára.


A WRC2-ben Al-Rajhi felborult a Fiesta RRC-vel a Colin’s Crest után, és több mint 2 percet veszített ezzel a balesettel. A kategóriát továbbra is Ketomaa vezette. Őt Karl Kruuda, Fredrik Ahlin és Al-Rajhi követték.

Az utolsó szakaszt, ami egyben a Power Stage is volt, Mads Ostberg nyerte. A Citroenes norvégot két finn követte, Latvala, Hirvonen sorrendben. Andreas Mikkelsen a hetedik időt autózta ezen a távon.

Jari-Matti Latvala végül közel 54 másodperces előnnyel megnyerte a Svéd Rallyt. „Fantasztikusan jó érzés. Az egész hétvégén nagyon koncentráltam. Ez a második sikerem a Volkswagennel a tavalyi Akropolisz Rally óta.” – árulta el a boldog győztes.

A WRC2 kategóriában hatalmas csata volt a győzelemért, amelyből Karl Kruuda került ki győztesen. A kategória ezüstérmese Ketomaa lett. A harmadik helyen, a hazai pályán versenyző Fredrik Ahlin lett a Ford Fiesta R5-el.

A Svéd Rally végeredménye:
1. JM.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC) 3:00:31.1
2. A.Mikkelsen – M.Markkula (Volkswagen Polo R WRC) +53.6
3. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC) +59.5
4. M.Hirvonen – J.Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +2:26.9
5. O.Tanak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC) +3:00.5
6. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +4:29.9
7. H.Solberg – I.Minor-Petrasko (Ford Fiesta RS WRC) +4:47.5
8. P.Tidemand – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC) +5:38.2
9. C.Breen – S.Martin (Ford Fiesta RS WRC) +8:55.4
10. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC) +11:18.0

A bajnokság Mexikóban folytatódik március 6. és 9. között.


További híreink a rally világából