Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ogier hibázott, Latvala átvette a vezetést a Svéd Rally harmadik napján. Drámaira sikeredett Sebastien Ogier és Thierry Neuville számára is a 15 kilométeres Lesjöfors-i napi nyitószakasz.

A francia pilóta elkövetett egy apró hibát, amelynek az lett az eredménye, hogy a Volkswagen Polo R WRC a hófal fogságába esett. „Nem koncentráltam, és elkövettem egy kis hibát. Nyomni akartam, ez egy buta hiba volt.” – mondta Ogier, aki 4 és fél percet töltött a hó fogságában, mire sikerült a nézőknek visszarakni a Polot az útra. „Minden tőlem telhetőt el fogok most követni. Nem tudom, hogy mennyire reménytelen, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű.” – tette hozzá a francia.

Thierry Neuville számára sem alakultak túl jól a dolgok. A belga 9.5 kilométerrel a rajt után megütötte a Hyundai jobb első felfüggesztését. Megpróbálták orvosolni a helyzetet, és 25 percet álltak. Neuvillék újraindultak, de nem jutottak messzire, ismét meg kellett állniuk. A fiatal belga végül több, mint 42 perc hátránnyal fejezte be a szakaszt.
Jari-Matti Latvala eközben megnyerte a gyorsaságit. A finn 5.8 másodperccel bizonyult jobbnak csapattársánál, Andreas Mikkelsennél. A két Volkswagenes között csupán 0.6 másodperc döntött az összetettben. „Ez egy hatalmas nap. A feltételek sokkal jobbak, mint tegnap. Az autót az úton kell tartani, mert nagyon sok hó van a nyomvonal szélein.” – nyilatkozta Latvala.

Ott Tanak megforgott a Ford Fiesta RS WRC-vel, és ezzel egy kis időt veszített, mire visszatért a helyes irányba.


A kilencedik gyorsaságin Ogier volt a leggyorsabb. Mikkelsen Latvala előtt tudott végezni és ezzel az összetettben is megelőzte a finnt. „Az új gumikat raktuk fel és ez jó döntésnek bizonyult. Majd meglátjuk, mennyire használtuk el őket, mivel ez a verseny a gumikról szól. Megpróbálok kiegyensúlyozott tempóban autózni. Nem akarok túl mohó lenni és hibákat elkövetni, de jobban szeretnék irányítani. Van még min javítani, de azzal több kockázatot kell vállalnunk.” – mondta Mikkelsen.

Latvala nagyon élvezte a harcot. "Ez egy fantasztikus csata, nagyon élvezem. Remekül érzem az autót, de Andreas is keményen nyomja. Remek munkát végez.” – árulta el a finn.

A negyedik időt Mads Ostberg autózta a Citroennel. Ostberg az összetettben a harmadik helyen tanyázik, de Mikko Hirvonen és Ott Tanak szorosan ott vannak a nyakán.
Thierry Neuville az előző körben elkövetett hibája után, kénytelen volt feladni a futamot. A Hyundai i20 WRC belga pilótája, zsinórban a második versenyét fejezi be idő előtt.

A tizedik, Rammen-i szakaszon Ogier újabb sikert könyvelhetett el. Andreas Mikkelsen a cél előtt rontott, és ezzel átadta Latvalának az elsőséget az összetettben. Mikkelsen lecsúszott az útról, de szerencséjére olcsón megúszta a kalandot. „Negyedik vagy ötödik sebességi fokozatban lecsúsztunk egy árokba, ahonnan sikerült kiszabadulnunk, de az autó eleje telement hóval. Szerencsések vagyunk, hogy kijutottunk onnan. Mindaddig tudtuk tartani a lépést Jari-Mattival.” – kommentálta az eseményeket Mikkelsen.

Mads Ostberg tovább növelte előnyét Hirvonennel szemben. A két pilótát már 7.5 másodperc választotta el.

A szerviz előtti hagforsi pályán Henning Solberg villantott. Őt Ogier és Hirvonen követték. Az összetett állása nem változott, de Mikkelsen faragni tudott a hátrányából. A norvég már csak 1.6 másodperccel maradt el Latvala mögött.

A délutáni kör első felvonásában Robert Kubica és Juho Hanninen is bajba került. Kubica egy bukkanó után a hófalban kötött ki. A lengyel több mint 10 percet időzött el a Ford Fiesta RS WRC-vel, és ezzel kikerült a top 10-ből.

Hanninennek felfüggesztés problémák akadtak az i20-ason. Pontosan nem lehet tudni, hogy mi történt a finnel, de 5 perc lemaradással ért célba ezen a gyorson.
Andreas Mikkelsen hűtője tele volt hóval, amikor megérkezett a beíróba. A Volkswagenen már világítottak a figyelmeztető lámpák a magas vízhőmérséklet miatt, ezért a norvég gyorsan megvizsgálta a Polo elejét.


A tizenhármason Sebastien Ogier tovább gyarapította szakaszsikereinek a számát. A franciát két csapattársa követte, Latvala, Mikkelsen sorrendben. Az összetettet Latvala tovább uralta. Mikkelsen lemaradása 7.5 másodpercre hízott. Ostberg 48 másodperccel maradt el az élen állótól, Mikko Hirvonen pedig már 1 perc hátrányba került a negyedik helyen.

A tizennegyedik szakaszon Kubica másodszor is meglátogatta a hófalat. A lengyel újabb 10 percet töltött az autó kiszabadításával. „Kicsúszott az irányításom alól az autó hátulja, és a puha hófal behúzott minket. Ez egy nagyon balszerencsés délután. Két hibát is elkövettem, de hát ez van. Amikor hozzáér az ember a hófalhoz, az nagyon könnyen berántja a kocsit. A nézőknek köszönhetően sikerült visszatenni az autót, és remélem, hogy a holnap jobban alakul.” – mondta Kubica.

Mads Ostberg majdnem részese lett Kubica incidensének. A nézők éppen szabadították ki a Fiesta RS WRC-t, amikor a norvégnak csak egy pillanatnyi ideje maradt, hogy elkerülje a bajt. „Hihetetlenül közel voltunk.” – nyilatkozta Ostberg.

Délután, a második hagforsi gyorson Ogier két másodperccel tudott jobb lenni a többieknél. Őt három norvég követte, Ostberg, Solberg és Mikkelsen sorrendben.

A napi utolsó kilométereken, a karlstadi szuper speciálison Mikkelsen volt a legsebesebb. Az összetettben Latvala megőrizte vezető pozícióját. Andreas Mikkelsen a második, Mads Ostberg pedig a harmadik helyről várja a holnapi folytatást.

A WRC2-ben Al-Rajhi vezet a Ford Fiesta RRC-vel, Jari Ketomaa és Karl Kruuda előtt.

A verseny állása tizenhat szakasz után:
1. JM.Latvala – M.Antilla (Volkswagen Polo R WRC) 1:48:47.6
2. A.Mikkelsen – M.Markkula (Volkswagen Polo R WRC) +3.6
3. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC) +43.0
4. M.Hirvonen – J.Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +1:02.8
5. O.Tanak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC) +1:08.7
6. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC) +2:30.9
7. H.Solberg – I. Minor-Petrasko (Ford Fiesta RS WRC) +2:46.6
8. P.Tidemand – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC) +2:48.4
9. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +3:38.4
10. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:41.8


További híreink a rally világából