Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier nyerte a 2016-os rally-világbajnokság utolsó európai futamát, a Wales Rallyt. A Volkswagen francia pilótája már világbajnokként érkezett meg a futamra, azonban így sem kímélte a Polo R WRC-t, és az első gyorsaságitól az utolsóig az összetett élén autózott.

Ogier negyedik alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Walesben, és ezzel olyan pilótákat ért utol, mint Hannu Mikkola és Petter Solberg, akik szintén négyszer tudtak diadalmaskodni Nagy-Britanniában.
A nyitónapon nyolc szakasz szerepelt a programban, amelyből Ogier ötöt megnyert. Ott Tänak kettő, míg Thierry Neuville egy részsikert könyvelhetett el pénteken. Az első versenynap után Ogier 37,3 másodperces előnnyel várhatta a folytatást Tänak előtt. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán a Hyundaios Thierry Neuville tanyázott, azonban a belga már több mint 1 perccel maradt el az éllovastól.
Szombaton újabb nyolc gyorsasági várt a mezőnyre. Tänak négy szakaszon is a leggyorsabbnak bizonyult a Dmack-os Ford Fiesta RS WRC-vel, míg Ogier kettő, Neuville és Andreas Mikkelsen pedig egy-egy alkalommal autózott első időt. Sebastien Ogier továbbra is több mint fél perces előnnyel állt az élen Tänak előtt, és Neuville is megőrizte a harmadik helyét.
Vasárnap Ott Tänak remekelt, és mind a hat gyorsaságit megnyerte, köztük a Power Stage-t is. Az észt pilótának azonban ez a teljesítménye sem volt elég ahhoz, hogy megelőzze Ogiert, aki idei első murvás győzelmét aratta Walesben. A Volkswagen ennek a sikernek köszönhetően negyedik alkalommal hódította el a konstruktőri bajnoki trófeát.

„A legfontosabb az volt, hogy megnyerjük a gyártói világbajnoki címet ezen a hétvégén, és szeretnék hatalmas köszönetet mondani a csapatnak, mert a kemény munkájuk nélkül ez nem sikerült volna. Hogy őszinte legyek, nem volt könnyű dolgunk. Egész hétvégén keményen nyomtam – Ott (Tänak) pedig szinte szárnyalt. Nagyon kiegyensúlyozott volt és nem hibázott. Tökéletesen kellett versenyeznünk, hogy le tudjuk őt győzni.” –nyilatkozta Ogier.

161030 wrc n2

A WRC 2-ben tarolt a Skoda. Esapekka Lappi idei harmadik sikerét aratta az R5-ös Fabiával, megelőzve Pontus Tidemandot, Teemu Suninent és Jan Kopeckyt. A Turán Frigyes - Zsiros Gábor kettős a kategória nyolcadik pozíciójában zárta a Wales Rallyt.
A Juniorok között Martin Koci nyert Simone Tempestini és Yohan Rossel előtt.

A 72. Dayinsure Wales Rally GB végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   3:14:30.2
2. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +10.2
3. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +1:35.4
4. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +1:54.9
5. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   +2:35.2
6. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +4:02.6
7. J.M.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   +4:28.3
8. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +4:38.3
9. S.Lefebvre – G.De Turckheim (Citroen DS3 WRC)   +7:12.2
10. E.Camilli – B.Veillas (Ford Fiesta RS WRC)   +8:19.3

22. Turán Frigyes – Zsiros Gábor (Ford Fiesta R5)   +26:26.3

A 2016-os rally világbajnokság november 17-20. között az Ausztrál Rallyval ér véget.

 


További híreink a rally világából