Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Andreas Mikkelsen WRC-s pályafutása második győzelmét aratta a hétvégi Lengyel Rallyn. A futamot Ott Tänak magabiztosan vezette a DMACK-os Fiesta WRC-vel, azonban az utolsó előtti szakasszon defektet kapott és ezzel elúsztak a győzelmi esélyei.

A 2016-os rally világbajnokság hetedik futamának a lengyelországi Mazuri-tóvidék adott otthont. Az első szakaszt, amelyet csütörtök este a Mikolajki Arénában rendeztek meg, Thierry Neuville nyerte meg Andreas Mikkelsen és Ott Tänak előtt.

160704 rajdpolski n2

Az első teljes versenynapon kilenc gyorsasági várt a mezőnyre. Sebastien Ogier ezúttal is elsőként ment végig a pályákon, így csak az utolsó szuperspeciálon tudott első időt autózni. A délelőtt folyamán Hayden Paddon kettő, Andreas MIkkelsen és Ott Tänak pedig egy-egy részsikert könyvelhetett el. A nap hátralévő részében Tänak három szakaszt is megnyert a Fiesta RS WRC-vel, míg Paddon és Ogier egy-egy alkalommal bizonyult a leggyorsabbnak. A nap végén Ott Tänak állt az élen az összetettben. Az észt pilótát Andreas Mikkelsen és Hayden Paddon követte.  
A WRC 2-ben a Skodások remekeltek. 10 gyorsasági után a finn Teemu Suninen 4,6 másodperccel volt jobb honfitársánál, Esapekka Lappinál. A Fordos Elfyn Evans a harmadik helyről várta a szombati folytatást. A Turán Frigyes – Zsiros Gábor kettős a kategória tizenhatodik helyén álltak péntek este.
A WRC 3-ban az olasz Simone Tempestini vezetett, míg a Drive DMACK Cup-ot Jon Armstrong uralta.

160704 rajdpolski n3

Szombaton hét gyorsaságit kellett abszolválniuk a versenyzőknek. A délelőtti első három szakaszon Tänak volt a leggyorsabb, ezzel tovább növelve az előnyét az összetettben. A folytatásban az észt mellett Mikkelsen, Stéphane Lefebvre és Jari-Matti Latvala is tudott szakaszt nyerni.
Sebastien Ogier továbbra is szenvedett a lengyel pályákon. A tizenkettes gyorsasági beírójában csak ennyit mondott: „Ez egy katasztrófa.”
Az összetettben Ott Tänak előnye több mint 21 másodpercre hízott Mikkelsennel szemben. A Volkswagen norvég kiválóságát Hayden Paddon követte.
A WRC 2-ben Suninen és Lappi helyet cseréltek, Turánék pedig négy helyet javítva a tizenkettedik helyről várták a folytatást.
A WRC 3-ban továbbra is Tempetini vezetett a Citroen DS3 R3T Max-szal, míg a Drive Dmack Cup-ban Osian Pryce ugrott az élre.

160704 rajdpolski n4

A vasárnapot a Volkswagenesek uralták. Mikkelsen és Latvala egy-egy részsikert ért el, míg Ogier két gyorsaságin utasított maga mögé mindenkit. Stéphane Lefebvre a 8 és fél kilométeres Sady szakaszon odaverte a partfalhoz a Citroen hátulját, ami miatt kiszakadt a bal hátsó futóműve, és így három keréken gurult be a célba. Ott Tänak az utolsó előtt gyorsaságin összeszedett egy jobb első defektet, és így rengeteg időt veszített. A 18 másodperces előnyéből 16 másodperces hátrány lett Andreas Mikkelsennel szemben. A futamot végül Mikkelsen nyerte meg a Volkswagen Polo R WRC-vel, Tänak és Paddon előtt. A top 10-be még Thierry Neuville, Jari-Matti Latvala, Sebastien Ogier, Craig Breen, Mads Ostberg, Stéphane Lefebvre és Eric Camilli fért be.

„Egész hétvégén keményen nyomtuk és mindent beleadtunk. Ezt a hétvégét soha nem fogom elfelejteni. Nagyon sajnálom Ott-ot; Az utolsó szakasz előtt mondtam neki, hogy tudom, hogy mit érez most, ugyanis Svédországban én is hasonlóképp jártam.” –árulta el a futamgyőztes Andreas Mikkelsen.

A WRC 2-ben Suninen nyert a Skoda Fabia R5-tel, Elfyn Evans és Esapekka Lappi előtt. Turánék a kategória kilencedik helyén teljesítették a lengyel futamot, az összetettben pedig a huszonkettedikek lettek. A 2015-ös rally Európa-bajnok, Kajetan Kajetanowicz a negyedik pozícióban ért célba a hazai futamán.
A WRC 3-at Simone Tempestini hatalmas főlénnyel nyerte meg a Citroennel, míg Drive Dmack Cup-ban Jon Armstrong ünnepelhetett.

A 73. PZM Rajd Polski végeredménye:

1. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   2:37:34.4
2. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +26.2
3. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC ’16)   +28.5
4. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC ’16)   +29.3
5. J-M.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   +33.8
6. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +40.3
7. C.Breen – S.Martin (Citroen DS3 WRC)   +2:01.4
8. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +3:04.6
9. S.Lefebvre – G.Moreau (Citroen DS3 WRC)   +5:12.0
10. E.Camilli – B.Veillas (Ford Fiesta RS WRC)   +5:23.1

22. Turán Frigyes – Zsiros Gábor (Ford Fiesta R5)   +23:22.8

A bajnokság állása:

1. Sebastien Ogier   143 pont
2. Andreas Mikkelsen   92
3. Hayden Paddon   72
4. Jari-Matti Latvala   68
5. Dani Sordo   68

1. Volkswagen Motorsport   196 pont
2. Hyundai Motorsport   135
3. M-Sport World Rally Team   100
4. Volkswagen Motorsport II   99
5. Hyundai Motorsport N   78

A bajnokság július utolsó hétvégéjén Finnországban folytatódik.


További híreink a rally világából