Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Kris Meeke a 2015-ös Argentin Rally után egy újabb futamgyőzelmet ünnepelhetett Portugáliában. A Citroen ír pilótája mögött Andreas Mikkelsen lett az ezüstérmes, aki az utolsó napon előzte meg világbajnok csapattársát, Sebastien Ogiert.

A csütörtöki lousadai szuperspeciállal rajtolt el az 50. Vodafone Rally de Portugal. A 3,4 kilométeres utcai szakaszon a Volkswagen háromszoros világbajnoka, Sebastien Ogier autózta az első időt. A francia mögött két Hyundaios pilóta, Thierry Neuville valamint Dani Sordo ért célba.

Az első teljes versenynapon nyolc gyorsasági szerepelt a programban. Kris Meeke fantasztikusan kezdte a napot és rögtön az első két szakaszt megnyerte. Délután még három alkalommal végzett az élen a Citroent terelgető pilóta, míg Jari-Matti Latvala egy, Thierry Neuville pedig két részsikert könyvelhetett el. Az ötödik, Ponte de Lima szakaszon Hayden Paddon megütötte az i20 WRC hátulját, majd a fák közé csúszott. Szerencsére a versenyzők megúszták az esést, azonban az autó kigyulladt, és olyan gyorsan terjedtek a lángok, hogy nem tudták megmenteni a Hyundait. Ott Tänak ugyanezen a részen hibázott, és Paddonék lángoló autója mellé esett.
Dani Sordo és Thierry Neuville is bal első defekttel ért le a hetedik gyorsról. A spanyol több, mint 16 másodpercet hagyott bent a szakaszon, és így  a második helyét is elveszítette az összetettben. A nap végén Meeke fél perccel vezetett Ogier előtt.
A Turán Frigyes – Zsiros Gábor kettős az összetett huszonhatodik, a WRC 2 kategória tizenharmadik helyéről várta a folytatást.

160522 portugal n3

A Portugál Rally állása kilenc szakasz után:

1. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   1:28:53.3
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +31.9
3. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +37.3
4. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   +52.3
5. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +1:12.2

Szombaton hat szakasz várt a mezőnyre. Kris Meeke megőrizte az előző napi remek formáját, és a délelőtti első három gyorsaságin top időt autózott. A Citroenes előnye már több, mint 1 perc volt Ogierrel szemben. A délutáni felvonás a Volkswageneseké volt. Andreas Mikkelsen kettő, Ogier pedig egy szakaszsikert ért el. Thierry Neuville és Stéphane Lefebvre számára is idő előtt ért véget a verseny. Előbbi pilóta autójában üzemanyag ellátási hiba jelentkezett, míg utóbbi eltalált egy követ, ami kitörte a DS3 WRC jobb első felfüggesztését.
A WRC 2-ben a Skodás Pontus Tidemand vezetett. Turán Friciék a kategória kilencedik helyén álltak a második nap végén.

160522 portugal n2

A verseny állása tizenöt szakasz után:

1. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   3:16:11.4
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +45.3
3. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   +48.4
4. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +1:20.0
5. E.Camilli – B.Veillas (Ford Fiesta RS WRC)   +3:04.2

Vasárnap négy gyorsaságit kellett teljesíteniük a pilótáknak. Andreas Mikkelsen remekül kezdte a napot és megnyerte az első két szakaszt, ami elég volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa világbajnok csapattársát, Sebastien Ogiert. A verseny utolsó két pályáján Ogier volt a leggyorsabb. A 11 kilométeres Fafe-n, ami egyben a Power Stage is volt, Ogier gyűjtötte be az extra három pontot, megelőzve Latvalát és Mikkelsent. A versenyt Kris Meeke nyerte a DS3 WRC-vel. Az ír pilóta fél perccel előzte meg Mikkelsent és Ogiert. Dani Sordo a negyedik helyen ért célba a Hyundai i20 WRC-vel, Eric Camilli pedig a legeredményesebb Fordosként az ötödik pozícióban zárta a portugál futamot. Jari-Matti Latvala a hatodik lett, megelőzve Mads Ostberget és Martin Prokopot. Pontus Tidemand megnyerte a WRC 2-t, az abszolút értékelésben pedig a kilencedik lett. Turán Friciék a tizennyolcadik pozícióban fejezték be a Portugál Rallyt, kategóriájukban pedig a kilencedikek lettek.

„Ez egy szinte tökéletes hétvége volt – hatalmas köszönettel tartozok a csapatomnak. A lehető legtöbbet kihoztuk a versenyből. Ez az eredmény jól mutatja, hogy a DS3 WRC még mindig egy nagyszerű autó. Ez számomra is egy előrelépés, és már nagyon várom a 2017-es szezont!” –nyilatkozta Meeke.

160522 portugal n4

A Portugál Rally végeredménye:

1. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   3:59:01.0
2. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   +29.7
3. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +34.5
4. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +1:37.1
5. E.Camilli – B.Veillas (Ford Fiesta RS WRC)   +4:01.6
6. J-M.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   +4:06.9
7. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +6:53.6
8. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +10:24.1
9. P.Tidemand – J.Andersson (Skoda Fabia R5)   +11:45.2
10. N.Fuchs – F.Mussano (Skoda Fabia R5)   +13:14.0

18. Turán Frigyes – Zsiros Gábor (Ford Fiesta R5)   +22:03.7

A bajnokság június második hétvégéjén Szardínia szigetén folytatódik.


További híreink a rally világából