Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Rallye Monte-Carlo zárónapján négy szakasz szerepelt a programban.

Sebastien Ogier volt a leggyorsabb a mai nyitószakaszon a legendás Col de Turinin. A francia mögött csapattársa, Jari-Matti Latvala ért célba 0,3 másodperces hátránnyal. Bryan Bouffier volt a harmadik, az ő hátránya is csupán 0,8 másodperc volt. Az összes élmenő pilóta szöges gumival vágott neki a gyorsaságinak, azonban inkább latyakos volt az út, mint havas. Bryan Bouffier elmondta: „Nem volt könnyű, mert inkább latyakban mentünk, mint hóban. Talán összesen 500 méteren volt kemény hó.”

Kris Meeke a negyedik lett ez első szakaszon. A WRC2-ben Robert Barrable és Lorenzo Bertelli között elmaradt a várt csata, mivel az olasz a Ford Fiesta R5-ösén elveszítette a hátsó hajtást. Barrable a harmadik, Bertelli pedig a negyedik le a géposztályukban.

A tizenhármas gyorsaságin Mikko Hirvonen fellégezhetett, mivel az ötödik legjobb időt autózta és ez elég volt ahhoz, hogy végre megelőzze kevésbé tapasztalt csapattársát, Elfyn Evanst. A két Fordos között 2 másodperc volt a differencia. A szakasz legjobbja ismét a Volkswagen világbajnoka, Sebastien Ogier volt, aki 3,5 másodperccel végzett Kris Meeke előtt. A világbajnoki címvédő, aki remekelt a szakadó esőben, elismerte, hogy félszemmel már a második körre tekint, amely a Power Staget is tartogatta. „Változtattunk pár dolgon az itinerben, arra az esetre, ha tovább kellene nyomni a Power Stagen.” – árulta el Ogier.


A WRC2-ben Lorenzo Bertelli hatalmas időt autózott és első lett a csoportjában. Ennek az eredménynek köszönhetően a fiatal olasz feljött a második helyre a WRC2 értékelésben. Robert Barrable szélvédője bepárásodott… „Nem láttam sem a kanyarokban sem az egyenesekben. Szörnyű volt.” – mondta az ír pilóta.

A tizennegyedik, La Bolléne Vésubie – Moulinet gyorsasági szakasz törlésre került. Melichárek és Mikkelsen is elakadtak… „Szörnyűek a feltételek, nagyon sok hó van odafent. Az egyik autó elakadt, ezért nem volt más választás. Az autók lassan végigmennek a pályán, de fő a biztonság. Most már csak egy szakasz maradt a vége előtt.” – nyilatkozta Ogier.

Az utolsó gyorson Jari-Matti Latvala diadalmaskodott. Mikko Hirvonen generátorhiba miatt kiesett. A finn kiállásával Elfyn Evans előrelépett egy helyet. Ogier 0,2 másodperccel marad le Latvalától. A harmadik helyen Kris Meeke gurult be a beíróba.

A 82. Monte-Carlo Rallye dobogóján három különböző márkával induló páros ünnepelhetett. Sebastien Ogier nyert a Polo R WRC-vel. Bryan Bouffit lett az ezüstérmes az M-Sport Fiesta WRC-jével. A verseny harmadikja Kris Meeke lett a Citroennel.

A verseny végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:55:14.4
2. B.Bouffier – X.Panseri (Ford Fiesta RS WRC) +1:18.9
3. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC) +1:54.3
4. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC) +3:53.9
5. JM.Éatvala – M.Antilla (Volkswagen Polo R WRC) +6:08.3
6. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +8:37.4
7. A.Mikkelsen – M.Markkula (Volkswagen Polo R WRC) +11:42.3
8. J.Melichárek – E. Melichárek (Ford Fiesta RS WRC) +21:56.2
9.Y.Protasov – P.Cherepin (Ford Fiesta R5) +25:42.8
10. l:Bertelli – M.Dotta (Ford Fiesta R5) +33:33.5

A világbajnokság következő állomása Svédországban lesz február 5. és 8. között.

További híreink a rally világából