Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Véget ért a Monte-Carlo Rally első napja, amely rengeteg izgalmat és fordulatot hozott.

Az első gyorsaságin reggel fél 8-kor rajtolt el a mezőny. Thierry Neuville számára ennél rosszabbul nem is kezdődhetett volna a verseny. A fiatal belga összetörte a Hyundai i20 WRC hátulját. Szerencsére a versenyzőpárosnak nem esett baja, ugyanez az autóról már nem mondható el. Neuville-nek ez volt az egymást követő negyedik Monte-Carlo Rallyja, amikor idő előtt ért véget a küzdelem.

Sebastien Ogier-nek is gondja akadtak már az első szakaszon. A francia a hóesésben rossz gumikat választott és ezzel rengeteg időt veszített.

Robert Kubica elképesztő tempóba autózott a váratlan havazásban. Az egykori Forma-1-es pilóta szakaszsikerrel debütált a Ford Fiesta WRC-vel.


A második, Rosans - St. Marie – La Charce gyorson javultak a körülmények. Robert Kubica ott folytatta, ahol abbahagyta az első szakaszon. Az összetettben már 36,8 másodperccel vezetett Ogier előtt. Kris Meeke harmadik időt autózott. A privát Ford Fiesta RS WRC-vel induló Martin Prokop technikai hiba miatt a verseny feladására kényszerült.

A hármas gyors előtt is nagy volt a tanácskozás a gumiválasztásról. Csak néhányan döntöttek a téli gumi mellett, többek között Bryan Bouffier is. A francia jól taktikázott és megnyerte a Montauban sur l’Ouveze – Laborel gyorsaságit. A Fordos francia az összetettben is hatalmasat ugrott előre, mivel átvette a vezetést Kubicától, aki visszacsúszott a negyedik helyre. A káoszt jól tükrözi, hogy Olivier Burri a harmadik lett ezen a pályán egy S2000-es Fiestával. A másik meglepetést Sebastien Chardonnet okozta, aki jó pár WRC-t megelőzve a negyedik lett egy Citroen DS3 R3T-vel.

A délutáni kört Jari-Matti Latvala kezdte a leggyorsabban. Őt Bouffier, Meeke és Sordo követték. Dani Sordo egyre közelebb került Kris Meeke-hez. A két pilóta között csak 6 másodperc volt a differencia. Az élen továbbra is Bouffier állt magabiztos előnnyel.

Az ötödik szakaszon tovább folytatódott a Hyundai drámája. Sordo szerette volna utolérni Meeke-t, de az i20 WRC-nél elektromos hiba lépet fel. Sordo és navigátora, Marc Marti megpróbálták újraindítani a kocsit, de nem jártak sikerrel. Ezzel a spanyol számára is befejeződött a viadal.


Itt Ogier nyert, de az összetettet továbbra is Bouffier uralta. Kubica Sordo kiesésével és Meeke megelőzésével feljött a második pozícióba.

A hatodik gyorsot ismét a világbajnoki címvédő zsebelte be. Az összetettben Kubica és Mekke hatalmas csatát vívnak. Az ír pilóta megelőzte lengyel ellenfelét, és csupán 0,7 másodperc választja el a két versenyzőt.

A Monte-Carlo Rally állása az első nap után:
1. B.Bouffier – X.Panseri (Ford Fiesta RS WRC) 1:25:36.6
2. K.Meeke – P.Nagle (Citroen DS3 WRC) +38.8
3. R. Kubica – M.Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) +39.5
4. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +47.3
5. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC) +1:20.7
6. E. Evans – D.Barrit (Ford Fiesta RS WRC) +1:38.6
7. JM. Latvala – M. Antilla (Volkswagen Polo R WRC) +2:20.8
8. M.Hirvonen – J.Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +2:46.9
9. A. Mikkelsen – M.Markkula (Volkswagen Polo R WRC) +4:06.2
10. O.Burri – F.Gordon (Ford Fiesta S2000) +4:47.4

További híreink a rally világából