Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Jari-Matti Latvala szezonja katasztrofálisan indult. A finn pilóta a Monte-Carlo Rallyn és a Svéd Rallyn is pont nélkül maradt, azonban Mexikóban a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

A Mexikó Rally csütörtök este három rövid gyorsaságival indult. A kicsivel több, mint 1 kilométeres guanajuato-i utcai pályán Thierry Neuville volt a leggyorsabb, megelőzve Lorenzo Bertellit és Sebastien Ogiert. Ezután egy szuperspeciál következett, amelyet kétszer teljesített a mezőny. Mindkét alkalommal Ogier autózta az első időt a Polo R WRC-vel, és így az összetettben is az élre ugrott.

160306 mexico n2

A Mexikó Rally első teljes versenynapján hét gyorsasági várt a pilótákra. Az 54 kilométeres El Chocolate-n, Jari-Matti Latvala hetedikként startolt el, és ennek köszönhetően 22.1 másodpercet adott Dani Sordonak, és 22.3-mal volt jobb csapattársánál, Sebastien Ogiernél. Thierry Neuville egy jobbos kanyarban odaütötte a partoldalhoz a Hyundaiát, így kiszállt a versenyből.

160306 mexico n3

„Mindent megtettem, amit tudtam, de éreztem, hogy itt akár 30 másodpercet is veszíthetek. Lágy gumikon mentem, amik rendben is voltak, de mivel első voltam az úton, semmi tapadásom nem volt. Kemény keveréken lehet, hogy többet veszítettünk volna.” –nyilatkozta Ogier.

A 15 kilométeres Las Minas-on Latvala tovább növelte az előnyét, miután itt is gyorsabb volt két csapattársnál, Ogiernél és Andreas Mikkelsennél. Az összetettben már 22.4 másodperc volt a finn előnye. A délelőtti felvonás utolsó pályáján, amit León utcáin rendeztek meg, Andreas Mikkelsen diadalmaskodott Ogier és Sordo előtt.
A délutáni négy gyorsaságiból Latvala hármat tudott megnyerni, míg Ogier egy szakaszsikert könyvelhetett el. Az összetettben 32 másodperccel vezetett a finn a francia világbajnok előtt, míg a harmadik helyen tanyázó Dani Sordo hátránya már több mint 1 perc volt.


Szombaton kilenc gyorsaságival folytatódott a viadal. Latvala a délelőtti kör mindhárom szakaszát megnyerte, amivel már több mint 1 percre duzzadt az előnye.
Délután tovább folytatódott Jari-Matti menetelése. A Volkswagenes finn pilóta három szakaszon is top időt autózott, míg Sordo és Ogier egy-egy alkalommal volt a legjobb. Az esti leóni utcai pályát Ogier teljesítette a leggyorsabban a lelkes mexikói közönség előtt.
Thierry Neuville a pénteki nap után ismét hibázott. A belga egy tempós balos kanyarban odaverte az i20 WRC hátulját, és az árokban állt meg. Neuvillet és navigátorát, Nicolas Gilsoult a baleset után megfigyelésre a helyi kórházba szállították, de szerencsére mindketten megúszták az esést. Az M-Sport-os Eric Camilli és a Volkswagenes Andreas Mikkelsen is rontott ezen a napon.

„Brilliánsan érzem magam az autóban és Miikka is tökéletes munkát végez. Minden a legjobban alakult. A legfontosabb, hogy a holnapi szakaszoknak kilométerenként 1 másodperces előnnyel vághatunk neki, és így lassíthatunk, ha a fékek vagy a gumik túlmelegednének.” –mondta Jari-Matti Latvala.

160306 mexico n4

Vasárnap két szakasz szerepelt a programban. Az egyik a 80 kilométeres guanajuato-i pálya volt, a másik pedig a 16 kilométeres Power Stage. Sebastien Ogier 48:06.8-as időt futott a maratoni távon, és 25 másodpercet adott Latvalának. A harmadik időt Hayden Paddon autózta, aki 1 perccel maradt el a szakaszgyőztestől.
A Power Stage-en Ogier volt a leggyorsabb, így övé lett az extra három pont. A francia mögött Latvala és Paddon ért célba.
A futamot Jari-Matti Latvala nyerte meg. A finn pilóta 1 perc 5 másodperccel volt gyorsabb a második helyezett Ogiertől. A dobogó harmadik fokára a Hyundai i20 WRC-t terelgető Dani Sordo állhatott fel.

„Fantasztikus érzés. Nehezen indult a szezonom, és nem alakultak jól a dolgok. Korábban nem volt az erősségem ez a rally. Ez az első alkalom, hogy hiba nélkül vezettem. Tudtam, hogy Seb begyűjti az extra három pontot, mert én egy kicsit óvatosabban mentem – így ez a két pont is tökéletes.” –árulta el a futamgyőztes, Jari-Matti Latvala.

A WRC 2-t a Teemu Suninen – Mikko Markkula páros nyerte a Skoda Fabia R5-tel. A kategória ezüstérmese a lengyel Hubert Ptaszek lett, míg harmadikként Max Rendina ért célba.

A 13. Rally Guanajuato Mexico végeredménye:

1. JM.Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   4:25:57.4
2. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   +1:05.0
3. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +3:37.9
4. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +5:36.4
5. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +6:22.6
6. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +9:59.5
7. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +12:58.5
8. L.Bertelli – S.Scattolin (Ford Fiesta RS WRC)   +14:09.6
9. T.Suninen – M.Markkula (Skoda Fabia R5)   +18:01.8
10. V.Gorban – V.Korsia (Mini Cooper WRC)   +32:37.3

A bajnokság április 21-24. között az Argentin Rallyval folytatódik.


További híreink a rally világából