Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A 2016-os rally világbajnokság második fordulóját rendezik meg ezen a hétvégén Svédországban. Az enyhe időjárás miatt kevesebb hó található a pályákon, mint az elmúlt években, és emiatt több szakaszt is töröltek a szervezők.

Az 1.9 kilométeres karlstadi szuperspeciál is kikerült a programból, így a 16 kilométeres Torsby-i szakaszon mérkőztek meg először a pilóták. A Volkswagen francia világbajnoka, 0.3 másodperccel bizonyult jobbnak csapattársánál, Andreas Mikkelsennél. A harmadik időt Kris Meeke autózta a Citroen DS3 WRC-vel. Jari Matti-Latvalát féltengely-törés hátráltatta, így csak a tizedik pozícióban teljesítette a távot a Polo R WRC-vel.
A következő, Svédországot és Norvégiát is érintő gyorsaságin Ogier tovább növelte az előnyét. A francia pilóta 6.6 másodpercet adott Andreas Mikkelsennek, és 13.5-öt Thierry Nuevillenek. Latvala a harmincharmadik helyen ért be a sérült autóval.

Ogier Norvégiában is legyőzhetetlen volt. A francia a 24 kilométeres Svullrya-i szakaszon Kris Meeke-t és Mads Ostberget előzte meg, annak ellenére, hogy egyszer becsúszott a fák közé. Az összetettben már több, mint 24 másodperc előnye volt Andreas Mikkelsennel szemben.
160212 sweden n2
 
Az ötödik és a hatodik gyorsaságit is kihúzták a szervezők a programból. Mindkét alkalommal a 7 kilométeres Kirkenaer-i távot kellett volna abszolválnia a mezőnynek.
A folytatásban Kris Meeke egyszer, míg Hayden Paddon két alkalommal tudott első időt autózni. Meeke a nyolcadik szakaszon eltalált egy követ, ami megrongálta a Citroenjének a felfüggesztését. Az ír pilóta akárcsak Monte-Carlóban, ismét az összetett második helyéről búcsúzott a versenytől.
Ogier az összesített lista éléről várja a szombati folytatást, 26 másodperccel megelőzve a Hyundaios Hayden Paddont.
 
A WRC 2-ben Elfyn Evans vezet az R5-ös Ford Fiestával a svéd Fredrik Ahlin és a norvég Anders Grondal előtt.
 
A 64. Svéd Rally állása az első nap után:
 
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   1:03:10.6
2. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC ’16)   +26.9
3. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +33.7
4. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +34.8
5. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +38.2
6. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   +42.0
7. H.Solberg – I.Minor-Petrasko (Ford Fiesta RS WRC)   +1:36.9
8. C.Breen – S.Martin (Citroen DS3 WRC)   +1:38.8
9. E.Camilli – N.Klinger (Ford Fiesta RS WRC)   +2:43.5
10. L.Bertelli - S.Scattolin (Ford Fiesta RS WRC)   +3:08.9
 

További híreink a rally világából